Ива Митева между юридическия отдел и пленарната зала: казусът поражда въпроси

Дори ИТН да не влезе в парламента, бившата депутатка ще остане шеф на дирекцията, която дава становища по законите

Ива Митева и Тошко Йорданов
Ива Митева и Тошко Йорданов
Ива Митева и Тошко Йорданов    ©  Юлия Лазарова
Ива Митева и Тошко Йорданов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Величка Шопова и Зоя Георгиева. Едва ли широката публика помни имената на две от многото бивши депутатки от ГЕРБ, избрани в първия мандат на партията през 2009 г. След като не бяха запомнени с нищо през близо четирите си години в парламента, през 2013 г. Шопова и Величкова добиха кратковременна популярност с хитростта след края на мандата си да се регистрират като безработни на трудовата борса.

Двете бивши народни представителки от ГЕРБ не са единствените. Десетки ексдепутати от всякави партии се записваха в бюрото по труда, където вземаха 60% от максималния трудов доход. Модата зарази и БСП, и ДПС. А малко след това замря заради многото основателни подигравки, които отнасяха партиите им.

Официалното им обяснение беше, че не искат да губят трудов стаж. Впрочем, това беше и едно от обясненията, които ДПС даваше за многогодишното прескачане на Делян Пеевски от законодателната в съдебната власт, където свършената от него работа за повече от десетилетие беше равна на нула. А в последните години Пеевски продължи да трупа "трудов стаж" в парламента, явявайки се спорадично на работното си място.

В сходен казус сега се оказва ексдепутатката от "Има такъв народ" и кандидатка за следващото Народно събрание Ива Митева, която отново стана шеф на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в Народното събрание. Преди броени дни Митева си е взела неплатен отпуск, за да влезе в поредната предизборна кампания.

Ако влезе в парламента, отново ще "напусне" поста в администрацията и ще премине от другата страна - ще раздава задачи на референтите по законодателството. Ако "Има такъв народ" остане под бариерата обаче, Митева ще се върне на директорската си позиция, на която ще консултира народните представители за качеството на законодателството им.

Всичко това е възможно заради Закона за държавния служител. Съгласно разпоредбите на параграф 7, ал.1 от него държавен служител, който бъде избран за народен представител, има право след прекратяване на пълномощията си да се върне на заеманата от него длъжност.

Така от януари 2020 г досега Ива Митева упражнява правомощията си на шеф на референтите в Народното събрание - в промеждутъците от време, в които не е депутат. Иронията е, че по това време няма и парламент, което значително улеснява трудовия й делник. Дирекцията, която Митева оглавява, на практика има работа, когато НС заседава.

Референтите проучват и анализират законопроектите и следят за правилното въвеждане в тях на европейските изисквания; изготвят становища за съответствие с конституцията и действащото законодателство, правото на Европейския съюз и други международни актове, по които България е страна.

Те също така участват в заседания на водещата комисия на даден проект и предписват юридически становища; участват в работни групи, създадени от постоянните комисии за обсъждане на законопроектите и подготовката на работния доклад за нормативните актове за второ гласуване; подпомагат изготвянето и извършват проверка на докладите за второ гласуване в пленарна зала.

В последните две години, когато заседава парламентът, Митева е депутат в него. Когато няма - тя се връща на директорския си пост в администрацията.

Митева е една от най-ярките фигури в групата на "Има такъв народ". Сочена е за техния юридически експерт и беше негласната им номинация за попълване на Конституционния съд, до което така и не се стигна.

След разрива между коалиционните партньори в кабинета "Петков" Митева и неуспелият кандидат за БНБ, депутата Любомир Каримански бяха основните остриета от партията на Слави Трифонов, които се конфонтираха с бившите си партньори от ПП, ДБ и БСП.

В случай че ИТН не влязат в следващото Народното събрание, Митева най-вероятно ще остане директор на правната дирекция в парламента. И под нейно ръководство ще се консултират законодателните актове на депутати, с които е имала явни политически спорове.

При такива обстоятелства ще се разглеждат промените в Закона за съдебната власт примерно, както и новият закон за КПКОНПИ, към които бившата депутатка имаше поредица възражения. Митева например опитваше да прокара идеята на партията си в бъдещата антикорупционна комисия решенията да се вземат с пълно мнозинство на назначените от парламента ръководители на звеното. Което на практика ще блокира разследванията по политически принцип.

Пред "Капитал" тя обясни, че не вижда проблем в това. "Връщам се винаги, когато няма парламент на старата си позиция, това нещо да е попречило", попита Митева. Всъщност престоят ѝ в правната дирекция няма как да попречи, когато депутатите не заседават.

Тя смята, че дори и да има действащ парламент, политическите ѝ позиции няма да попречат на работата й. Колегите ѝ от останалите партии обаче не смятат така и отчитат, че е възможно личните вражди, в които ИТН често влизаха, да се проявят и в следващия парламент, дори партията на Трифонов да не е в него.

Становищата на референтите не са задължителни. Но те могат да послужат за оправдание на партии, които искат да саботират определени законови промени. Така например, ако се стигне до разглеждане на Закона за КПКОНПИ, потенциални становища, писани от дирекцията на Митева, могат да се използват като повод за отхвърлянето на едни и приемането на други промени.

"Смятам, че политиците трябва в някакъв момент да си тръгват от политиката. Не може да се стои безкрайно", коментира Митева. "И да влезем в парламента, и да не влезем - все в някакъв момент планирах да се върна на страната си работа", допълва тя.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5

    Драга комисар на истината Паунова,
    На новата ви редакция изконно след брака с Америка за БГ през 2014 г започна да й се губи причинно-следствената връзка. Видимо е заразително, щом е гепило и вас.

    Въпросната Ива Митева е в трудово-правни отношения с НС. Когато бъркащата в очите ви ИМ е избрана за народен представител в няколко парламента, тя излиза в неплатен отпуск като директор на дирекция в НС, защото преминава на изборна длъжност.

    Тези неща са изяснени в законодателството отдавна и повдигането им сега е търсете под вола теле.
    Всъщност, драга Полина Паунова, това е основното ви занимание в тази газета. И на мен лично започва да ми става досадно. Не че ви влияя.

    Не цялата публика на К са жълтопаветни еуглени. Да много има, да се точите перото за първосигналници?

    Нередност?
Нов коментар