ЦИК обяви избраните депутати, 10 са се отказали от мандат

Решението излиза три дни преди крайния срок поради бързото обработване на протоколите

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа, компонентите на машините за гласуване избори за Народно събрание на 2 октомври
Централната избирателна комисия (ЦИК) показа, компонентите на машините за гласуване избори за Народно събрание на 2 октомври
Централната избирателна комисия (ЦИК) показа, компонентите на машините за гласуване избори за Народно събрание на 2 октомври    ©  Юлия Лазарова
Централната избирателна комисия (ЦИК) показа, компонентите на машините за гласуване избори за Народно събрание на 2 октомври    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общо 10 избрани депутати са се отказали от мандат в следващото Народно събрание и ЦИК ги е обявила за неизбрани. Това става ясно от публикуваните решения на комисията. В петък бе обявен и окончателният списък на избраните депутати в 48-мото Народно събрание.

В прессъобщението на ЦИК специално се отбелязва, че 7-дневният законов срок след изборния ден, в който трябва да бъдат обявени имената на избраните депутати, изтича на 9 октомври, но в резултат на бързото обработване на протоколите Комисията се е произнесла в по-кратък срок. Народното събрание се свиква на първо заседание от президента най-късно един месец след избора, като очакванията са това да стане в седмицата от 17 до 21 октомври.

Кой се отказва да бъде депутат

Най-много отказали се от депутатското място са от ДПС - общо петима души: Александър Методиев (известен като бат' Сали), Николай Аргиров, Димитър Владимиров, Васил Николов и Кристина Александрова.

Общо трима са се отказали да влязат в парламента от ГЕРБ-СДС, като най-личният от тях е лидерът на партията Бойко Борисов, един от първите подали заявления до ЦИК с искане да не бъде вписан като депутат.

Другите двама са Иван Грънчаров, Иван Миховски, които изместиха с преференции в листата в Ловеч бившия зам.-външен министър Георг Георгиев, доскоро и председател на младежкото ГЕРБ. Грънчаров и Миховски едновременно подадоха заявления, че искат да се оттеглят от парламента. По този начин Георг Георгиев отново ще бъде депутат.

От "Продължаваме промяната" заявление да не бъде вписан като депутат е подал Николай Събев, бившият министър на транспорта и собственик на "Еконт". Събев бе избран като кандидат за депутат на ПП в Русе.

От "Възраждане" в последния момент искане подаде Деян Николов, избран в 24 МИР- София.

Три са парламентарно представените партии, в чийто депутатски листи няма нито един отказал се избран кандидат - БСП, Демократична България" и "Български възход".

Спорна практика

Отказването от депутатски мандат след провеждане на избора продължава да бъде спорна практика, въпреки, че ЦИК - след много сътресения, я възприе като допустима. Последно тази практика предизвика скандал и разцепление в ЦИК през юли м.г. след парламентарните избори за 46-то НС, когато първоначално мнозинството в комисията отказа да приеме отказа на Бойко Борисов от депутатски мандат. Решението беше прегласувано като част от членовете на комисията промениха становището си.

По този повод говорителят на ЦИК Цветозар Томов направи остро изказване в лично качество, като обяви, че според него е налице "недопустим политически натиск от партии върху ЦИК под различна форма". Томов многократно е изразявал мнението си, че избраните депутати не могат да се отказват от мандата си. Позовава се и на решение на Конституционния съд от 2001 г., според което краят на изборния ден е начало на мандата на Народното събрание, а ЦИК само регистрира избора, тя няма правомощия да избира и назначава депутатите според допълнителни условия.

Така или иначе този спор не стигна до Върховния административен съд или до КС. Но мнозина коментират, че това е подмяна на вота на избирателя, включително с преференции за конкретни имена в листите, водили кампанията. Освен това, отказът от мандат често бива деклариран и под вътрешнопартиен натиск, като така се пренареждат избраните. Точно такива коментари имаше по повод отказа на Иван Грънчаров и Иван Миховски в полза на Георг Георгиев.

*Статията е обновена в 21:51 ч. на 8 октомври