В граничната зона на здрача

Корупцията и незаконните практики в полицията стоят в основата на смъртта на вече трима полицаи

Нелегалният трафик на мигранти от България към Сърбия е достигнал до 400 души на ден, което е създало хуманитарен проблем в Пирот
Нелегалният трафик на мигранти от България към Сърбия е достигнал до 400 души на ден, което е създало хуманитарен проблем в Пирот
Нелегалният трафик на мигранти от България към Сърбия е достигнал до 400 души на ден, което е създало хуманитарен проблем в Пирот    ©  Надежда Чипева
Нелегалният трафик на мигранти от България към Сърбия е достигнал до 400 души на ден, което е създало хуманитарен проблем в Пирот    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Нивата на мигрантския поток се върнаха до тези през 2016 г.
  • Това е тенденция, която не се наблюдава само в България.
  • Корупцията и незаконните практики в полицията стоят в основата на смъртта на вече трима полицаи.

"Преди две години това нямаше как да се случи. Това не беше тема за българското общество. Изключително слабо ръководство на МВР." Часове след като стана ясно, че граничен полицай е бил застрелян буквално на граничната бразда с Турция, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очаквано използва случая, за да атакува вътрешния министър от служебното правителство Иван Демерджиев. След Борисов се включиха и други бивши вътрешни министри от кабинетите на ГЕРБ и настоящи депутати от партията.

Понеделник вечерта 32-годишният граничен полицай Петър Бъчваров беше прострелян смъртоносно край елховското село Голям Дервент, докато патрулира заедно със служител на Военна полиция. Сигналите от ръководството на вътрешното министерство след убийството бяха повече от противоречиви. Вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че стрелбата е дело на каналджии, а ден по-късно главният секретар Петко Тодоров говореше за "3-4" версии: "Няколко версии се коментират - мигрантска група или такава, трафикираща забранени субстанции или стоки, версия за някакво лично отмъщение." В крайна сметка турските власти задържаха двама турски граждани, които според медийни публикации се занимавали с ограбването на бежанци.

Убийството на граничният полицай Бъчваров се случва малко повече от два месеца след като при гонка, продължила едва ли не по цялото Южно Черноморие, автобус, шофиран от мигранти, се удари в полицейски патрул и причини смъртта на двама служители на бургаската "Охранителна полиция".

Противно на внушенията на ГЕРБ, увеличеният миграционен натиск, а оттам и инцидентите, свързани с мигранти, не се дължат на Бойко Рашков и управлението на "Продължаваме промяната", а на действията на турските власти спрямо бежанците на нейна територия (над 4 млн. по оценки на Върховния комисариат за бежанците към ООН) и започналото експулсиране.

Встрани от използването им в политическия дебат, трите смъртни случая на полицаи обаче повдигат въпроса как властите в България реагират на значително увеличения мигрантски натиск.

Обратно в 2016

Статистиката показва, че нивата на миграционен натиск се доближават до пика преди шест години. През лятото на 2016 г. МВР задържаше по стотина нелегално влезли в страната.

И тогава, и сега България е транзитна държава. Идващите основно от Афганистан и Сирия мигранти имат за цел да достигнат Западна Европа, а не да останат в страната ни. Видно от статистиката на МВР, новото тази година е увеличаване на дела на мигрантите от Северна Африка (основно Мароко).

Според последните налични данни от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) от началото на януари до септември тази година са регистрирани 106 000 преминавания по т.нар. Балкански път към ЕС. Това е 170% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Именно заради този натиск Австрия, Чехия, Дания, Норвегия, Швеция, Франция, Германия решиха да възстановят временно граничния контрол.

Докладът на OLAF за Фронтекс

Информацията за опитите на някои държави да се справят с натиска идва в контекста на разкритията за доклада на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), посветено на действията на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) по т.нар.незаконно отблъскване (pushbacks) на мигранти. Според различни анализи именно този доклад е довел до оттеглянето на тогавашния директор на Фронтекс Фабрис Легери. Фокусът тогава беше за практиките на гръцките гранични власти насочени срещу пристигащите по море мигранти.

Принудителното им отблъскване поставя в опасност в живота им, а това представлява нарушение на Женевската конвенция. Основното обвинение срещу служителите на базираната във Варшава агенция е, че са си затваряли очите за нелегалните практики по отблъскване. Тези заключения се отнасят не само за гранични полицаи от различни държави от ЕС (повечето от страни, които не са външни граници на съюза), командировани от Фронтекс, но и за представители на висшия мениджмънт на агенцията.

Ами България

Макар и България да не е във фокуса на доклада на OLAF (при последната вълна служители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана бяха командировани в България), има данни, че българските полицаи също са използвали такива практики. Така например в последния доклад за състоянието на човешките права в страната: "България продължи да извършва системно отблъскване на мигранти и лица, търсещи убежище, по границите си. До края на годината бяха регистрирани над 1100 случая на изтласкване, които засегнаха най-малко 13 000 души."

Проблемът е, че по данни на правозащитни организации действията на граничните полицаи отиват дори и отвъд нелегалните отблъсквания, а се доближават до отвличане - вече навлезли в българска територия мигранти се откарват принудително и връщани през зелена граница в Турция.

От източник в изпълнителната власт "Капитал" научи, че поне на два пъти турските власти са повдигали въпроса за действията на служителите, ангажирани с охраната на границата, заради зачестилите случаи на мигранти, които са намирани ограбени и със следи от побой от турската страна. Турските власти са коментирали и намерени починали на тяхна територия, които са били отблъснати от България.

Преди месец и главният прокурор Иван Гешев, в типичния за неговия стил намеци, хвърли бомбата, че моргите били пълни с неидентифицирани мигранти. "Казват, че няма мигрантски натиск. Но болниците в Бургас са пълни с неустановени загинали лица, които ловци намират в гората. Те не могат да бъдат освободени, защото не може да се установи самоличността им", заяви на 15 октомври той.

Няколко дни по-късно началникът на Съдебна медицина в бургаската болница д-р Галина Милева опроверга индиректно началникът на държавното обвинение, като обясни пред "Нова телевизия", че "в моргата има четирима бежанци, преминали турската граница, четирима украинци, както и непотърсени тела на българи".

Някои куки май са каналджии

След смъртта на двамата полицаи в Бургас служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на няколко пъти правеше заявка за действия на вътрешното министерство срещу гранични полицаи, участващи в каналджийска дейност. Последваха рокади и на ръководни постове в Гранична полиция, но не и конкретни обвинения.

Според данни в миграционната статистика на вътрешното министерство за август месец от общо 2822 задържани мигранти 19.9% (563) са на вход, т.е. на границата с Турция, 19% (538) са на изход, а останалите близо 60% са задържани във вътрешността на страната. От съобщенията на МВР се вижда, че чести арести на мигранти стават по магистралите, водещи към Западна България. Показателен е обаче фактът, че повече от половината задържани при опит да напуснат България в посока Сърбия са без т.нар. AFIS - регистрацията (пръстови отпечатъци, снемане на данни за самоличност и т.н.), която се прави от миграционните служби, когато гражданин на трета страна бъде задържан. Това на практика са хора, които са влезли и са преминали през територията на цялата страна, без полицията да забележи. Към тази статистика можем да добавим и данни и оценки от базираната в Белград организация Инфо парк, според която нелегалният трафик на мигранти от България към Сърбия е достигнал до 400 души на ден, което е създало хуманитарен проблем в Пирот.

Опасните практики на гранична полиция по отблъскване (още повече че след убийството на граничния полицай служебният вътрешен министър Демерджиев обясни, че охраняващите границата ще бъдат въоръжени с дългоцевно оръжие) и данните за корупция в комбинация със засиления трафик са сигурна гаранция и за бъдещи инциденти.