🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крачка към повече държавен контрол на Капитан Андреево и към Шенген

Служебното правителство реши, че сградите на БАБХ са от значение за националната сигурност

Заради предстоящото решение за Шенген през декември президентът Румен Радев предприе политическа офанзива, а служебният кабинет на Гълъб Донев обяви сгради от граничния пункт Капитан Андреево за стратегически обекти
Заради предстоящото решение за Шенген през декември президентът Румен Радев предприе политическа офанзива, а служебният кабинет на Гълъб Донев обяви сгради от граничния пункт Капитан Андреево за стратегически обекти
Заради предстоящото решение за Шенген през декември президентът Румен Радев предприе политическа офанзива, а служебният кабинет на Гълъб Донев обяви сгради от граничния пункт Капитан Андреево за стратегически обекти    ©  Цветелина Белутова
Заради предстоящото решение за Шенген през декември президентът Румен Радев предприе политическа офанзива, а служебният кабинет на Гълъб Донев обяви сгради от граничния пункт Капитан Андреево за стратегически обекти    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ДАНС вече ще дава допуска на лицата, които осъществяват контрола на вноса на плодове и зеленчуци от Турция.
  • Това автоматично значи проверките да се правят от служители на БАБХ.
  • За подобряване на контрола трябват още доста мерки, затова действието не гарантира влизането в Шенген.

Точно когато в България пристигна доброволната проучвателна мисия от експерти на Европейската комисия (ЕК), която трябва да установи дали страната ни е готова да се присъедини към Шенген, служебното правителство взе решение да обяви сгради от граничния пункт Капитан Андреево, които месеци наред бяха сцена на сблъсък между държавата и частната фирма монополист "Евролаб 2011", за стратегически обект от значение за националната сигурност. Това означава, че тези сгради ще са под специален контрол, а хората, които ще бъдат допускани до тях, ще трябва да имат допуск от ДАНС. Промяната в постановление №181 беше приета по време на заседанието на Министерския съвет в сряда и ще влезе в сила веднага след обнародването й в Държавен вестник.

Под натиска на Брюксел

В съвпадението на двете събития няма нищо случайно. На 14 октомври вътрешните министри на ЕС ще обсъдят цялостното състояние на шенгенското пространство с особен акцент върху управлението на външните граници и плановете за разширяване. Заседанието предхожда окончателното решение през декември дали България и Румъния да бъдат приети в Шенген, а проблемите с граничния пункт Капитан Андреево не са добър атестат за опазването на външната граница на ЕС, каквото е едно от условията за присъединяване към шенгенското пространство. И създава реална опасност България за пореден път да пропусне този шанс на фона на почти сигурното приемане на Хърватия и добрите изгледи това да се случи и с Румъния.

Из брюкселските кулоари усилено се говори, че от двете балкански страни, които отдавна вървят в пакет и решават сходни проблеми, Румъния е по-подготвената технически за присъединяване към Шенген. Букурещ осъзнава това и Румъния е готова да се възползва от момента, като държи отворена възможността да продължи по пътя към движението без паспорти в ЕС и без България, ако се налага. Така страната ни рискува да остане единствената европейска държава извън Шенген, въпреки че от десетилетие е покрила техническите критерии за присъединяване към това пространство.

За да запази шансовете си за получаване на зелена светлина за присъединяване към Шенгенското пространство, е необходимо страната ни да заяви силна политическа ангажираност, че си е взела поука от грешките, както и че решенията са устойчиви. В този смисъл обявяването на части от ГКПП Капитан Андреево за обект от национална сигурност може да се определи и като резултат на силния натиск от Брюксел страната ни да не се бави повече с влизането в Шенген (но също и с еврозоната), като единен отговор на съюза на последните геополитически предизвикателства с Русия.

Политическата офанзива

Заради предстоящото ключово решение в края на годината българските власти първо предприеха политическа офанзива. Президентът Румен Радев използва официалното откриване на газовата връзка между България и Гърция в началото на октомври, на което присъства председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да заяви, че "България, заедно с Хърватия и Румъния не трябва да остават извън Шенген, защото това не е в полза на Европа". "Аз съм убеден, че ние заслужаваме нашето членство 11 години след като покрихме всички технически критерии за него", каза държавният глава на форума.

По време на срещата на Европейската политическа общност в Прага преди седмица пък Радев разговаря с нидерландския премиер Марк Рюте, чиято страна от години се противопоставя на приемането на страната ни в Шенген. "Знаете особената позиция на Нидерландия и ние ще продължим нашия много откровен диалог. Защото България не може да бъде поставена под двойни стандарти. Много ясно беше споделено това от мен. Няма да е лесно, но ние ще продължим с нашите усилия", заяви президентът след разговора си с Рюте.

Повече държава на Капитан Андреево

Като част от тези усилия трябва да се възприема и промяната в сряда на постановлението на Министерския съвет, с която обяви две сгради от територията на граничния пункт Капитан Андреево за обекти от значение за националната сигурност. В едната сграда се извършва контролът на храни и продукти за човешка консумация, а втората е мястото, където се прави фитосанитарният контрол на вноса на плодове и зеленчуци от Турция. Именно извършването на този контрол от страна на частната фирма "Евролаб 2011" в частната й лаборатория и установяването на монопол на граничния пункт върху товаро-разтоварните дейности и обработката на документите на проверяваните камиони доведе до сблъсъка на предишното правителство на Кирил Петков с дружеството монополист в опита на държавата да си върне контрола върху тази дейност на границата.

Въпреки делата и съдебните решения в полза на "Евролаб 2011" предишният редовен кабинет на Петков успя да отстрани частното дружество от дейността по вземането на пробите и сега те се правят от лаборатория в София на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Фирмата обаче продължи да извършва товаро-разтоварната дейност на тировете, както и да бъде лице, отговорно за товара на камионите, т.е. да придвижва документите им за обработка срещу заплащане на такса от страна на вносителите на плодовете и зеленчуците. По-късно и тази дейност на фирмата беше силно ограничена.

Какво означава това решение

Най-важната промяна, която сега ще настъпи с обявяването на двата контролни пункта за стратегически обекти, е, че вече ДАНС ще определя допуска на лицата, които ще имат право да извършват дейности на територията на тези сгради. Досега това ставаше с разрешение на Гранична полиция, която извършваше проверка само на служителите, които работят на граничния пункт Капитан Андреево, но не и на собствениците на фирмите, чиито служители работят там.

Това беше и оправданието на Гранична полиция за отказа да отнеме разрешителното за достъп до граничния пункт на "Евролаб 2011" въпреки явните връзки на едноличния й собственик Васил Димитров със собствениците на фирмата "Интерпред еврологистик", която преди това в продължение на 10 години държеше помещенията на граничния пункт и извършваше контрола.

Собственици на дружеството са Размиг Чакърян и Мирослав Петков. Фирмата "Евролаб 2011" пък е била създадена малко преди подписването на договора за наем на помещенията в края на 2021 г., а собственикът й Васил Димитров преди това е бил директор на буферния паркинг за тирове на Капитан Андреево, който се свързва с Чакърян.

"Обявяването на тези сгради за обекти от значение за националната сигурност означава, че ДАНС не трябва да допуска в тях лица, които не са служители на БАБХ. За да се гарантира това, те трябва да бъдат проверявани на всеки шест месеца от ДАНС и тя трябва да изисква от БАБХ да извършва ротация на тези служители", казва бившият зам.-министър на земеделието от правителството на Кирил Петков Иван Христанов. Той заедно с бившия директор на БАБХ Христо Даскалов бяха хората, които основно водеха битката за отвоюването на границата от частното дружество монополист и заради заплахите за живота им беше назнчена охрана от НСО.

Другата важна стъпка според него е да бъде задвижена процедурата за обявяването на обществената поръчка за видеонаблюдение на тези обекти. "Като зам.-министър подготвих проекта за видеонаблюдение и контрол на достъпа, който предвижда всяко ъгълче от тези сгради да се наблюдава от една или от две камери, а по време на нашето правителство бяхме подготвили и тази промяна в постановлението, но не ни стигна времето. Това, което всъщност направи сега служебното правителство, е продължение на нещо, което ние вече бяхме започнали и те трябваше да го направят още в началото на работата си", добавя Христанов. Той счита, че най-силната заявка за Шенген ще бъде, ако служебното правителство изпълни препоръките на главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия (DG Sante), която публикува доклад за извършения в началото на юли одит на фитосанитарния контрол на граничния пункт. Тогава проверката установи фрапиращи разлики между количествата на растителни продукти с пестициди над нормата, спрени от внос в България и ЕС от трети страни преди и след като държавата си върна контрола върху тази дейност. Другата препоръка на Христанов е българските власти да се обърнат с молба за техническо сътрудничество към европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex.

Притесненията

Решението на служебното правителство за обявяването на двете сгради за стратегически обекти дойде на фона на скандала с уволнението на бившия директор на БАБХ Христо Даскалов и назначението на негово място на Христо Вълчанов, който беше изпълнителен директор на агенцията по време на предишното служебно правителство с премиер Стефан Янев.

Вълчанов заемаше поста до края на декември 2021, когато със заповед на бившия премиер Кирил Петков беше освободен. Това стана в деня, когато беше подписан 10-годишният договор с фирмата монополист "Евролаб 2011" за наем на помещенията, където се намираше частната лаборатория. Тогава подписа си под контракта сложи зам.-директорът на БАБХ Николай Роснев и това стана причина той да бъде освободен от поста в началото на април. По неофициална информация обаче процедурата за сключването на договора е започната от Вълчанов, но в деня на подписването той е бил в болнични и това наложило заместникът му Роснев да подпише документа. Това стана въпреки изричната заповед на тогавашния земеделски министър Иван Иванов да не се сключват никакви договори.

От договора, който беше публикуван на сайта на bTV, ставаше видно, че текстът е почти идентичен с предходния договор на фирмата "Интерпред еврологистик".

Връщането на Вълчанов на поста породи съмненията, че частното дружество ще продължи да извършва част от дейностите по фитосанитарния контрол на граничния пункт. Самият Вълчанов в свои изявления от последните дни гарантира, че "няма да върне стария модел на работа на граничния пункт". Земеделският министър Явор Гечев пък каза, че до шест месеца на Капитан Андреево ще заработи лаборатория на БАБХ, която на място ще взема пробите на превозваните от Турция плодове и зеленчуци.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wkk57607068 avatar :-|
    wkk57607068
    • + 1

    Само да припомня, че прословутият Пламен Моллов продължава да е ректор на български университет и председател на етичната комисия към съвета на ректорите.

    Нередност?
Нов коментар