🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приемането на еврото - по-скоро през 2025 г. Освен ако политиците не объркат още нещо

Генезисът на цялостното забавяне на България за еврозоната е в политическата криза, заяви управителят на БНБ Димитър Радев

От жизненоважно значение е България да не се разколебава от избрания път към еврото. Това послание отправи изпълнителният зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис.
От жизненоважно значение е България да не се разколебава от избрания път към еврото. Това послание отправи изпълнителният зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис.
От жизненоважно значение е България да не се разколебава от избрания път към еврото. Това послание отправи изпълнителният зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис.    ©  Юлия Лазарова
От жизненоважно значение е България да не се разколебава от избрания път към еврото. Това послание отправи изпълнителният зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Служебният кабинет ще продължи техническата подготовка за еврозоната със същото усърдие и темпо.
  • Нужно е обаче да се приеме бюджет за тази и следващите години, който да е с дефицит под 3% от БВП. А това ще е трудно.
  • Ако след поредните избори няма стабилно правителство, което да работи за еврото, и 2025 г. може да се окаже непостижима.

България сама се спъна по пътя за еврозоната - тъй като не изпълни поети ангажименти, целевата дата от 1 януари 2024 г. вече не е актуална. Служебният кабинет заговори за евентуален нов срок - средата на следващата година. Заместник-председателят на ЕК с ресор икономика, еврото, финансовите пазари и социалния диалог Валдис Домбровскис обаче намекна, че по-вероятно е това да се случи най-рано в началото на 2025 г. Дотогава обаче страната трябва да си напише домашното - да приеме нужните законови поправки, да приеме консервативен бюджет за тази и следващите няколко години, да не надува повече инфлацията.

Служебният кабинет ще продължи техническата подготовка със същото усърдие и темпо, увери премиерът Гълъб Донев в петък по време на организираната от Министерството на финансите конференция по темата. Въпросът обаче е какво ще се случи след поредните избори, защото от евентуалното ново управляващо мнозинство ще се изискват много промени и воля.

"Генезисът на цялостното забавяне на България за еврозоната е в политическата рамка и по-конкретно в политическата криза през последните две години. Текущите проблеми с неприетите законопроекти и с вътрешните фактори за високата инфлация до голяма степен са следствие на политическата криза", заяви управителят на БНБ Димитър Радев. Това е първата му публична реакция след като стана ясно, че влизането в единния валутен съюз се отлага.

Предупредително червено за бюджета

Димитър Радев обърна внимание на фискалната политика на държавата - според него тя крие рискове. "Налице е тенденция на разхлабване на традиционно силната фискална позиция на страната, което подхранва инфлацията и затруднява пазарните мерки за нейното намаляване, тъй като фискалната експанзия все по-видимо влиза в конфликт с глобалната тенденция за затягане на паричната политика", предупреди Радев. Според него служебният кабинет е направил усилия да вкара дефицита в Бюджет 2022 в допустимите рамки, но е нужно да бъде приет финансов план на държавата за тази и следващите две години, който да е достатъчно дисциплиниран, т.е. да вкара дефицита под 3% от БВП.

Служебният финансов министър Росица Велкова всъщност вече предупреди, че много трудно може да бъде постигнат бюджетен дефицит от 3 % за 2023 г. и за следващите години заради изоставане в усвояването на европейските средства. "Дефицитът под 3 % през 2022 г., който постигнахме, се дължи на икономия в капиталовите разходи при европейското финансиране и плана за възстановяване и устойчивост", обясни Велкова.

Според Радев решенията на текущите проблеми могат да се търсят по две линии - политическа и фискална консолидация. Първата предполага създаване на устойчива формула за формиране на редовно правителство с ясни приоритети, включително и присъединяване на страната към еврозоната. Радев допълни и че бюджетът на държавата трябва да включва мерки за намаляване на инфлацията по две линии - намаляване на разходите, които стимулират потреблението и структурни промени за разрешаване на вътрешните проблеми с предлагането.

"Със същото усърдие и темпо"

Членството на България в еврозоната и Шенген са стратегическа национална цел, а еврото ще донесе съществени икономически ползи за страната, заяви президентът Румен Радев. За да се случи това обаче според него не е достатъчна само силна политическа воля, макар и тя да е необходима, а по-важни са реалните действия и постижения, които да покажат готовността на България. Според държавния глава голямo предизвикателство остава да бъдат убедени гражданите в ползите от еврото и да бъдат подготвени за неговото приемане. На практика обаче служебното правителство, което управлява вече повече от половин година, едва сега започва информационна кампания за ползите от еврото, докато противниците на единната валута видимо вече полагат доста повече усилия.

Президентът също подчерта рисковете, свързани с бюджета. Задачата пред следващия парламент и правителство според него ще става още по-трудна, тъй като ще трябва да удържат и бюджетния дефицит "във време на криза", каза той.

Министерството на финансите се ангажира да внесе отново необходимите законопроекти в новия парламент, а България ще поиска конвергентен доклад, когато промените бъдат приети и инфлацията влезе в допустимите граници, заяви министър Велкова, без обаче да споменава конкретни срокове.

Междувременно институциите ще продължат техническата подготовка, ще се изготвят инструкции за бизнеса и администрацията, планира се и информационна кампания, стана ясно от думите на Велкова. Според нея основното предизвикателство - инфлацията, идва от високата енергоемкост на България, която е 3 пъти по-голяма от средното за ЕС, което се отразява на общото ценово равнище, а за ръста допринасят и по-ниските цени, които сега се конвергират.

Пропуснати възможности

Говорителите изтъкнаха, че не става въпрос само за замяна на лева с евро, а и за по-тясна стратегическа интеграция на България в ЕС, която да я приближи към ядрото на съюза.

Сред основните ползи участниците в дискусията посочиха още привличането на чужди инвестиции, подобряването на кредитния рейтинг на България и съответно по-достъпното финансиране за държавата, бизнеса и домакинствата, както и по-бързо догонване на средноевропейските нива на доходи. Всяко забавяне обаче означава пропуснати ползи, смята вицепремиерът Атанас Пеканов.

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис очаква България да стане 21-ият член на еврозоната и е "жизненоважно да не се отказва от това свое намерение". 1 януари 2025 г. изглежда възможен срок това да се случи, намекна по-рано той в интервю за "Капитал". Домбровскис подчерта необходимостта хората да бъдат информирани и да се успокоят. В Латвия, откъдето е той, първоначално сред обществото също е имало недоверие и страхове и подкрепата за еврото е била едва около 40%. Впоследствие след приемането плюсовете се доказват на практика и подкрепата нараства до 80% към момента.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 3
    • + 4

    Не познавам нито един човек, който да иска еврото. Буквално нито един.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    Я да видим кои са за еврото:
    1. Съюзите на индустриалците;
    2. Банките;
    3. Козяк политиците;
    4. Мони Паси и Ленчето от БКП/СДС, по-известна с козметиката от фришопа на Варшавското летище;
    5. Началникът на БНБ, въпреки експертния доклад на БНБ;
    6. Баце. Той след като му показаха черновата на поредния списък по Магнитски и за тугрици ще е, стига да му подскажат достатъчно ясно, за да го схване.

    Останалите не сме.

    Нередност?
  • 3
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#1] от "Данчо":

    Аз искам Еврото! Управител съм на фирма и поради това, че 85% което купувам е в Евро, и на 90% продавам е извън БГ и е в ЕУР - постоянното преконвентиране лв - евро ми стува 1% от оборота. Това е за едно 90% от бизнеса, тоя 1% остава в банките от курсови разлики. С намаляващо население и толкова малко - 7 млн. - лева е обречен на изчезване.

    Нередност?
  • 4
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#2] от "D-r D":

    И Русия не е за България да приеме Еврото - щото това е необратимо обвързване с Европа. В Вашите постове доста я защитавате Русия - понеже тука в този форум нивото е доста по-добре от другаде, повече няма нужда да казвам :-)

    Нередност?
  • 5
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • + 2

    Моето мнение няма нищо общо с Русия.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    През първите десетилетия на живота ми идиологически подлоги ни учеха, че трябва да правим всикко в унисон с Москва.
    През следващите десетилетия същите пребоядисани идеологически подлоги ни учат, че трябва да правим всичко напук на Москва.

    Тия ветропоказатели не обясняват нито за миг какъв е българският национален интерес във всяко едно от тия действия, а всичко докарват да приказката: я да си запалим къщата, та белким изгори и курника на съседа.

    ЕЗ не е финансово дисциплиниране. Пример - Гърция.
    ЕЗ не е финансово оздравяване. Пример тоталното задлъжняване на Португалия Италия, Испания и същата любима ми Гърция - PIIG.
    ЕЗ не е магически път към богатството. Пример са значително по-богатите Швеция, Дания, Полша, Унгария, Румъния, които си запазват националните валути и там дебати за преминаване към евро няма!
    Ами няма!
    По промитата схема, която от много четене тук са успели да ви натъпчат в главата вместо мислене, те са Московски сателите, нали?

    Жалка работа!
    Отсъствието на способност за мислене ражда чудовища!

    Що се отнася до банковите такси за превалутиране, да, ще отпаднат, но бъдете рахат - вместо тях ще наложат други, защото акционерите трябва да си кокарват гарантирана печалба от инвестицията.

    Нередност?
  • 7
    julianm avatar :-|
    Европеец
    • - 4
    • + 1

    Докато България използва лева, то пРоссия ще използва България за пране на пари - справка Кипър, преди влизането му в Еврозоната. Ето защо Радефф вдигна "юмручето" срещу ГЕРБ в дена в когато бяхме приети в "чакалнята" на Еврозоната. Не че Борисов няма трески за дялане, но съвпадението не е случайно ...
    Приемането на България в Еврозоната, ще отреже всяка възможност за мръсни руски парични потоци, да биват "изпирани" през измислени инвестиции, основно в районите на българското Черноморие ...

    Нередност?
Нов коментар