🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първан Симеонов: Топката за правителство е в ПП-ДБ, ГЕРБ нямат проблем за коалиция с тях

Според изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" за ПП и ДБ е изключително важно коалицията им да се запази за местните избори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първан Симеонов е доктор по политология и магистър по политически мениджмънт. Преподава политически кампании и изследователски методи в СУ "Св. Климент Охридски". Изпълнителен директор е на "Галъп интернешънъл" и изследовател в Института по социология "Иван Хаджийски".

Отчитаният преди изборите паритет между ГЕРБ и ПП-ДБ и възможната малка разлика между тях в резултатите как се отнасят към шансовете за редовно правителство - увеличават ли ги или обратно?

Истината е, че разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ може да е малка, но може и да не е. Няколко пъти в кампанията я видяхме малка, но това оспорвано състезание може да мобилизира допълнителни електорални сили и ако това се случи, е възможно между двете политически сили да има по-сериозна разлика. Също така едно сериозно състезание между два участника много настървява трети участници. Така че може да имаме състезание и за другите места.

Около 4-процентната бариера има много сериозни участници и не знам докъде ще стигнат техните амбиции. На предишните избори между 600 000 и 700 000 души взеха решението за кого да гласуват в последните няколко дни на кампанията, включително в последния ден, така че това, което в момента наблюдаваме като нагласи, може да не се възпроизведе с точност. И защото този път е по-специфично - тези няколко състезания, които очертах, може да направят така, че когато везната не е наклонена в една посока, народът излиза и я наклонява. Казвам може. Може и да не стане така.

При всички положения обаче няма ясна обществена поръчка единият от двата сектора - балканският консервативен или прозападният прогресистки либерален, да управлява сам. Така че, ако се търси правителство, ще трябва да се търси някакъв вариант за комбинация не само защото чисто аритметично това е единственото възможно, а защото политически това би била стабилната конструкция. Няма как да има управление, без някой от тези сектори да е представен. Те са прекалено автентични, за да бъдат игнорирани. Всъщност това е урокът от последните няколко години - че имаме оспорвана надпревара между тях и вариантите са или те да се редуват във властта, както беше през 90-те години, или да си сътрудничат. Пак казвам, че всичко това почива на хипотезата, че резултатите им са близки. Това ще означава че народът не се е ядосал достатъчно. Останал е настрана от политическия процес. Обаче може най-накрая да се ядоса и това да избие през някакво протестно наказателно гласуване и тогава разговорът ще е друг.

В последните дни се заговори за възможност за мнозинство между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, което да "подкрепи" и правителство - какъв би бил по-вероятният му характер - на малцинството, тип експертно или програмно?

Възможно е всякакъв тип правителство, но тук топката ще бъде в полето на ПП-ДБ. Част от тази коалиция вероятно няма да има против правителство с участието на ГЕРБ, част от нея обаче ще е против. Това е много тежка за решаване задача, защото по-непримиримите привърженици вероятно ще мигрират от едната част на коалицията в другата - ако разликата минава между ПП и ДБ. Разликата обаче може да минава и на съвсем друго място. Може да се окаже, че определени хора от либералния сектор, без значение дали са от ПП или ДБ, биха приели партньорство с ГЕРБ, други - не. Тогава големия проблем ще бъде за съдбата на коалицията ПП-ДБ особено с оглед на местните избори. Реално ГЕРБ нямат проблем с това да влязат в коалиция с ПП-ДБ, защото това ще ги изкара от изолацията.Моралният проблем ще бъде изцяло в полето на ПП-ДБ, ако се търси някаква формула. Но намирането на такава ми се струва много трудно.

Какъв може да е политическият ефект за основните формации при двата варианта - да има или да няма правителство, при местните избори през есента?

В крайна сметка зависи от това кой ще спечели изборите, защото победата ще даде психологическо значение. Ако ГЕРБ стане първа, ще може да каже, че дори и обединени, ПП и ДБ не са успели да ги победят. Това ще им даде и легитимност да оправдаят някакво партньорство с ДПС и БСП - което мнозина подозират, но според мен не биха искали да направят. Всичко в момента е гадаене.

Но с оглед на местните избори за ПП и ДБ е изключително важно да са единни, защото би им дало по-лесната възможност да спечелят София. Не че и разделени не биха могли, но това би произвело много шум в системата.

Така че, както и да го гледаме, либералния сектор трябва да се опита да запази единство поне до местните избори. Не мога отсега да кажа какъв ще е ефектът за ГЕРБ и ПП-ДБ, ако има или няма правителство, защото не знам кой как ще си изиграе картите и ще изглежда най-виновен. Смятам обаче, че е дошло време за позитивна програма, защото негативната я гледаме от 2021 г. - "да махнем ГЕРБ". Сега не е точно така заради войната в Украйна и инфлацията. Тоест може много привърженици да не харесват евентуална сработка между ГЕРБ и ПП-ДБ, но при всички положения няма да са малко и тези, които ще изпитат облекчение. Още повече че заявката на Борисов за евроатлантизъм донякъде може да се хареса на сините хора. В някакъв момент за тях президента Румен Радев може да се превърне в по-голям дразнител от ГЕРБ.