🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скандалът със записа не заплаши договорения ротационен кабинет

След като Радостин Василев огласи разговор в ръководството на ПП, в който ГЕРБ е наречена "маркетингов враг", Бойко Борисов посъветва Кирил Петков да не коментира, а Христо Иванов призова преговорите за правителството да продължат

На пресконференция Радостин Василев обяви, че е записал последния Национален съвет на "Продължаваме промяната".
На пресконференция Радостин Василев обяви, че е записал последния Национален съвет на "Продължаваме промяната".
На пресконференция Радостин Василев обяви, че е записал последния Национален съвет на "Продължаваме промяната".    ©  Цветелина Белутова
На пресконференция Радостин Василев обяви, че е записал последния Национален съвет на "Продължаваме промяната".    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Анонсираният в четвъртък вечерта запис, който от "Продължаваме промяната" предварително обявиха за фалшифициран и с цел да разклати бъдещото правителство, в крайна сметка вече е публикуван. Ефектът не се оказа разрушителен за договорената обща власт на ГЕРБ и ПП-ДБ, като и от двете формации посочиха, че изнесеното няма да повлияе на преговорите им за структурата и състава на кабинета на ротационен принцип с премиери Николай Денков и Мария Габриел.

На пресконференцията в петък, която беше обявил предишния ден, депутатът от "Продължаваме промяната" Радостин Василев обяви, че напуска партията на Кирил Петков и Асен Василев, и очаквано се саморазобличи като серийно записващ неофициални разговори в политическите формации, в които пребивава. В най-новата си изява преминалият от ИТН в ПП бивш министър на спорта обвини лидерите на "Продължаваме промяната" в предателство заради споразумението за общо правителство с ГЕРБ.

Радостин Василев отрече, че близо петчасовия запис, който предостави на медиите, е манипулиран или че зад него стои "дълбоката държава" по думите на Кирил Петков. И обясни, че го е правил от хола си вкъщи по време на инфарктното заседание в Zoom на Националния съвет на ПП, след като в понеделник Николай Денков и Мария Габриел изненадващо и за партийните ръководства обявиха, че ще са премиери на бъдещото правителство на ротационен принцип.

Реакциите в петък от другите две формации зад правителството бяха в подкрепа на договореното управление. "Мен ме записваха по тоалетни, спални и къде ли не", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като по този начин постави знак на равенство между сегашния скандал в ПП и скандалите с изтекли записи от негови разговори като "Сам си го избра", "Мишо Бирата" и др. "На мен специално няма да ми повлияят тези записи относно съставянето на правителство", уточни Борисов и посъветва Кирил Петков да не ги коментира.

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов също призова преговорите за правителството да не се влияят от шума около записите. А "Възраждане" съобщиха, че ще сезират прокуратурата за "действия, свързани с шпионаж".

Според записвалия разговора коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ не била одобрена от Националния съвет на ПП ( в който влизат и депутатите) при първото гласуване. От думите му се разбра, че е имало доста мнения против правителство с ГЕРБ, но след "псувни и силен тон от Кирил Петков" обаче вотът бил обърнат.

Незнайно как Радостин Василев скоростно се сдоби също с охрана - заради заплаха, която мистериозно в ДАНС открили за него в четвъртък вечер.

Изпирането на Борисов и "маркетинговия враг" ГЕРБ

От публикуваните фрагменти от аудиото става ясно, че съпредседателят на ПП Кирил Петков е наясно, че такова правителство със сигурност ще "изпере" лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Асен Василев пък заявява, че кабинет ще има, докато Борисов се страхува от главния прокурор Иван Гешев и от президента Румен Радев.

В кратката версия на записа, огласена на пресконференцията, се чува глас като на Кирил Петков да обяснява, че има договорка с ЕС за съставяне на правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ. И че в разговор с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен тя е казала, че това ще подобри шансовете на България за Шенген. Другият глас - като на Асен Василев, пък уверява, че шефовете на специалните служби в страната ще бъдат сменени с посочени от коалицията хора и че имената са съгласувани "с посолствата".

Чува се Петков да казва още, че ГЕРБ е "маркетингов враг", докато истинският е "задкулисието". Той казва също, че по отношение на имунитетите, които главният прокурор Иван Гешев се очаква да поиска, може да се приложи механизмът на Европейския парламент - да се сформира комисия, която да събира и оценява доказателствата, което предполага дълги месеци работа преди решение. Така по думите на гласа, приличащ на Асен Василев, съпредседателят на ДБ Христо Иванов е измислил "схема" да не се дава имунитетът на Бойко Борисов. Идеята била въпросното звено да заседава, докато се направят промени в конституцията.

Иванов: обсъждахме имунитетите, но не заради конкретен човек

Впоследствие в парламента Христо Иванов потвърди, че въпросът е бил обсъждан: "Ние сме обсъждали практиката на Европейския парламент за по-внимателно разглеждане на исканията за сваляне на имунитети, така че да има възможност да се направи преценка кога става дума за упражняване на правомощия от прокуратурата с политическа конюнктура, рекетьорски атаки и кога става дума за обосновани искания", каза Иванов.

"Обсъждали сме това сериозно, без оглед на Бойко Борисов или на някой друг конкретен депутат. Обсъждали сме го с оглед на ситуацията като цяло, в която главният прокурор заявява, че ще атакува парламента, наричайки ни боклуци, защото парламентът иска да му ограничи правомощията", каза Христо Иванов.

След като през седмицата прокуратурата съобщи, че възнамерява да поиска имунитета на Делян Добрев, от ГЕРБ обявиха, че няма да дадат нито една депутатска защита, докато трае реформата на прокуратурата. Официална позиция на коалицията ПП-ДБ до момента няма, но до петък и главният прокурор не беше внесъл искането в парламента.

Петков с намек към президента

Христо Иванов също като Бойко Борисов допусна, че със записите някой опитва да провали кабинета. А по-късно Кирил Петков дори направи намек в тази посока към президента Румен Радев, който все още не е връчил втория мандат, макар че ГЕРБ и ПП-ДБ изразиха готовност по темата.

"Явно възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атака. Никой не може да повлияе на желанието ни да реформираме службите и за съставянето на редовно правителство, което да освободи ръководството на службите от дългогодишни зависимости", каза Кирил Петков.

Петков посочи, че въпреки сюжета със записите коалицията остава на мнение, че трябва да има правителство с втория мандат, подкрепено от ГЕРБ и ПП-ДБ със смяната на Николай Денков и Мария Габриел като премиери. "Най-големият въпрос е: защо президентът бави връчването на втория мандат и дали това е синхронизирано с днешната пресконференция", каза Петков.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 4
    • + 3

    Цирк. Пълен цирк. На гърба на Народа...

    Нередност?
  • 2
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 3
    • + 4

    Нека всеки българин си зададе въпроса .."Защо ?"
    Ами защото седим и гледаме от вкъщи,от дивана ,седим и гледаме без да излезем навън,без да им искаме сметката,и не говоря само за една партия, говоря за всички в Народното събрание ,защото както виждате България е страна която се подмятания от Външните Велики сили насам натам,както им скимне а нашите политици са склонни да се продадат за всеки грош..

    Нередност?
  • 3
    todosi avatar :-|
    todosi
    • - 4
    • + 1

    Така ще е и в следващите 50-100 години докато изчезнем като етнос,както е било и в предишните 1000 години,в които или сме били под робство или всеки български цар или хора като Левски и Ботев са умирали от предатели с Български произход...

    Нередност?
  • 4
    xaq36646886 avatar :-?
    xaq36646886
    • - 4
    • + 5

    И как ще го заплаши или разклати, като от същия запис научаваме, че без депутатски имунитет за Борисов става лошо и е готов на всичко да има правителство, а пък ППДБ на нови избори отиват на 10%, защото нали ала-бала през президента, ама вече народът се усети че го изпързаляхме и всички ще ни заобикалят пред тоалетните? Особено пък след осирането до уши със записа ...

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 2

    Зам.-шеф на парламента в имотни сделки с мафиоти на Таки
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161563412851189

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 4

    Роднините на Копринков - Милионери! Сестра му Мария е натрупала капитал от над 1,4 милиона лв. Тайната на нейния успех е изключителния нюх в сделки с недвижими имоти. Тя продава пустеещ парцел край с. Труд на цена като за първа линия на морето и купува апартамент в луксозната сграда “Диамант” на “Артекс” в София на цена като квартира в с. Труд.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161574839841189

    Нередност?
  • 7
    vasilangelov avatar :-?
    Vasil Angelov
    • - 3
    • + 7

    Нищо ново или учудващо не се чу от тия записи.
    Всички знаем и виждаме от седмици какво се случва и накъде се върви.

    Говорят си съвсем директно и открито, 50+ човека, и това което прозира всъщност е истинско желание да преместим държавата поне няколко крачки напред. Да се закрепим, да се почистим от русофили-предатели, да решим проблемите Шенген и Евро.

    Слави, Копейкин и Карадайъ раздухват някакви отделни реплики извадени извън контекста на дискусията и се опитват да правят от мухата слон, но май 24 часа по-късно и те видяха, че си хабят патроните.

    Радев и той очаква(ше) някакъв мега скандал (вероятно така му е било обещано), ама сега ще неше ще трябва да връчва мандат.

    Нередност?
  • 8
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 3
    • + 1

    Библиотекарите ще изкарат от ръкава хиляди трикове, само и само да не се разруши мутренския крадократски модел.. Такива милиционерски номера - записи, снимки, медийна помия, кал, носи се слух че.... плюс какво са яли, пили или пипали... това още от времето на соца е изпитан вариант на михлюзите.. за садене на мъгла и бъркане за размътване на водата... и после хоп - и ново КТБ..
    Обаче за некои свини взе да става опасно... Някъде във фон се чува звъна от точенето на касапския нож... къде да бягат, освен в гората?...Америка нъц, ЮА нъц, Европа и Дубай наблизо.. Рассия.. бля... Остава ЮАмерика или Китай, ама и там... Тежко...тежкооо..

    Нередност?
  • 9
    borodino avatar :-P
    borodino

    Това правителство оттече в канала.
    Натам е и ПП. Борисов и ДБ потриват ръце. Бацко заради разчистената победа на местните избори, а градската десница - заради това, че ще си върне залитналия към Киро електорат.

    Нередност?
Нов коментар