🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Политическият катаклизъм

Когато чудовището на Франкенщайн се развихри

Как ГЕРБ уж прие идеите за реформа на правосъдието, които доскоро смяташе за "тинтири-минтири"

От запис става ясно, че нито ВСС, нито Иван Гешев имат съмнение, че главният прокурор е политическо назначение.
От запис става ясно, че нито ВСС, нито Иван Гешев имат съмнение, че главният прокурор е политическо назначение.
От запис става ясно, че нито ВСС, нито Иван Гешев имат съмнение, че главният прокурор е политическо назначение.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
От запис става ясно, че нито ВСС, нито Иван Гешев имат съмнение, че главният прокурор е политическо назначение.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Че главният прокурор Иван Гешев изпадна в слаба позиция, а пресконференциите му в понеделник все повече звучат като лебедова песен, е вън от съмнение. Причината е повече от ясна: той се опитва да промени политическата игра, въоръжен с инструментариума, който притежава по силата на поста си. Това притесни партиите, включително и онези, които му бяха съюзници и се възползваха от същия инструментариум - с осъзнаването, че ако не бъде спрян, рушенето и на последните признаци на държавност пред очите на всички ще се обърне срещу тях.

Или както чухме Гешев да казва в запис, разпространен от самия него: "циркът ще е страшен - и прокуратурата ще спре да съществува, и държавата".

Заплашени от ефекта на "чудовището на Франкенщайн", от застъпници на главния прокурор ГЕРБ бързо се превърнаха в радетели за съдебна реформа. Пък и не е изненада рязката смяна на курса от страна на Борисов, който първоначално отказа подкрепа за втория мандат на ПП - ДБ, а впоследствие поне на пръв поглед изглежда, че прие всичките им изисквания и настоя само на един вицепремиер от партията си в бъдещото правителство на ротационен принцип.

Смърт на държавността на живо

А докато ГЕРБ и ПП - ДБ конструират кабинет, обществото става свидетел на смъртта на институциите на живо, както нарече процесите от последните седмици съдия Мирослава Тодорова.

През миналата само в рамките на два дни главният прокурор публикува уличаващ в същия смисъл разговор с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев; четирима членове на прокурорската колегия, сред които и Стоев, инициираха втора процедура за отстраняването на Гешев; той пък поискал пълна ревизия на заместника му и шеф на следствието Борислав Сарафов. Намеси се и столичната здравна инспекция - с проверка дали главният прокурор пуши в кабинета си.

Събитията ескалираха, след като се разбра, че Софийската градска прокуратура е предложила на главния прокурор да поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета "Борисов 1". ГЕРБ декларираха, че няма да дават депутатски имунитети докато тече "съдебната реформа", и без следа от неудобство заявиха, че прокуратурата е бухалка.

Всички тези събития потвърждават обществени тайни:

  • Изказванията на главния прокурор и записът на разговора му с Йордан Стоев - че ВСС е под политически контрол и решенията на мнозинството се диктуват от политическата власт.
  • Прокуратурата в България от години се ползва за лична и политическа разправа.
  • Разследвания се държат на трупчета - или в услуга на политици, или за да бъдат зависими.

Затова ще има и нов опит за съдебна реформа и промени в конституцията, свързани с фигурата на главния прокурор. Отделен е въпросът какви компромиси ще бъдат направени с идеите на ПП - ДБ за радикална промяна, при положение че гласовете за измененията ще дойдат от ГЕРБ и вероятно ДПС.

Исторически компромис 2.0

В понеделник, точно седмица след като главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си и обяви, че ще чисти България от "политическия боклук", изненадващо и на фона на преговори за правителство между ГЕРБ, ДПС и ИТН, беше обявена нова формула за властта - ротационно правителство на ПП - ДБ с ГЕРБ. А първият му посочен приоритет беше именно конституционна реформа за промени в прокуратурата и Висшия съдебен съвет.

Досега не е съобщавано публично какво точно ще включва реформата, но се знаят няколко факта. На първо място - готов конституционен проект, под който да се подпишат всички, няма. ДБ имат различни предложения още от времето, в което Христо Иванов беше служебен министър в правителството на Георги Близнашки и разработи Стратегия за съдебна реформа. Неофициално от ГЕРБ също твърдят, че имат проект, но засега не смятат да го публикуват. ДПС пък настояват, че още преди две години са изготвили проект за промени в конституцията - той обаче по-скоро маскираше реформа.

Ето защо по информация на "Капитал" в преговорите за правителство се е стигнало до решението в парламента да бъде създадена конституционна комисия. Целта е да се изработи проект и да бъде внесен с подписите на всички, които ще гласуват за него.

Досега не е имало детайлно обсъждане на текстовете, които ще бъдат предложени. Това е втори опит за подобна реформа - през 2016 г. Христо Иванов като правосъден министър в кабинета "Борисов-2" също предложи изменения. Около тях беше постигнат консенсус от Реформаторския блок, ГЕРБ и ДПС, наречен от Радан Кънев "исторически компромис". Непосредствено преди гласуването обаче ДПС и ГЕРБ се отметнаха и оставиха надмощието на прокуратурата във ВСС, а главният прокурор продължи да бъде институционално безконтролен.

Какво ще включва сегашната реформа

Идеите към този момент са няколко, а ГЕРБ неофициално твърдят, че ще ги подкрепят. Извън скоба, разбира се, се поставят механизмите за разследване на главния прокурор, залегнали в НПК, които обаче през седмицата също предизвикаха трус. Причината: ГЕРБ и ДПС ползваха проекта на Министерския съвет, за да опитат да подчинят върховните съдилища. Маневрата им в правна комисия, която припомни бързо познатото съглашение между двете партии, когато става дума за съдебната система, не остана незабелязана. Така по неофициална информация от ГЕРБ на този етап те ще преосмислят гласуването си.

Извън очаквания "инцидент" идеите, които се обсъждат, но все още само "на едро" между потенциалните управляващи са няколкоа.

  • Първата е прокурорската и съдийската колегия на ВСС да са максимално разделени и да функционират като два отделни съвета. Така кадровите въпроси и кариерното израстване на съдиите ще се решават без намесата на прокуратурата. Прокурорският съвет пък ще се занимава съответно със същите въпроси в държавното обвинение. Формално Пленумът на двете колегии няма да изчезне, защото е спорен въпрос дали решение за това не трябва да се вземе от Велико народно събрание.
  • Формирането на квотите в съветите също е сред основните теми. От ПП - ДБ твърдят, че ще настояват безкомпромисно съдиите, избрани от съдии, да са мнозинство в съдебния съвет. В прокурорския пък повече да бъдат представители на политическата квота. Логиката на подобно разделение е, че все пак прокуратурата изпълнява държавна политика, а заради репресивната си роля има нужда от граждански контрол. Квотите във ВСС бяха сред основните препъникамъни през 2016 г.
  • Фигурата на главния прокурор ще бъде максимално обезсилена конституционно, като повече от правомощията му ще се регулират от Закона за съдебната власт.

През седмицата съпресдедателят на ПП Кирил Петков дори се обяви за премахване на позицията "главен прокурор". Същото мнение изрази и Делян Добрев от ГЕРБ, след като му бе поискан имунитетът. Сходни виждания имат и в ДБ, но фактическото премахване на главния прокурор изисква ВНС, а и не се приема добре сред юридическата общност в страната.

Какво ще е мнозинството

Подобни договорености обаче все още са само намерения, и то с множество неизвестни, ако ротационните партньори във властта не успеят да намерят необходимите гласове за приемането им. ГЕРБ и ПП - ДБ имат общо 133 депутати. Според разпоредбите на основния закон за бързи промени в конституцията (не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването на предложението за това) се изисква мнозинство от три четвърти от депутатите, или 180 гласа.

Ако бързата писта е невъзможна, за обикновена процедура са нужни 160 гласа. С такава подкрепа предложението за промени в конституцията се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. То се приема с мнозинство от две трети от всички народни представители.

Това означава, че за бързи конституционни промени ГЕРБ и ПП - ДБ трябва да намерят още 47 гласа. При по-дългия вариант ще са им нужни още 27, за да могат да прокарат по-дълбока реформа в съдебната власт.

ДПС, чиито гласове биха стигнали за по-бавния вариант, засега твърди, че ще подкрепи всичко. Но така твърдеше и преди седем години, когато заедно с ГЕРБ се отметна от "историческия компромис".

Как реформата внезапно стана наложителна

Защо все пак съдебната реформа от "успешно приключена" (както обяви още Цецка Цачева през 2017 г.) изведнъж се превърна в централен приоритет за ГЕРБ. Преди 10 дни изглеждаше, че промените ще се заключат само в отстраняването на Иван Гешев от поста. От партията на Борисов дори неофициално твърдяха, че той сам ще си тръгне, а ако откаже, ще бъде отстранен.

Гешев обаче се завърна от командировка в чужбина, театрално скъса оставката си и се закани да чисти политическия боклук. С поредица намеци към Бойко Борисов и ГЕРБ той даде да се разбере, че има какво да извади срещу тях, а за ДПС обяви, че се чувства предаден.

Последва напрегнато затишие, в което трябваше да се пренареди и политическият пейзаж. Тази седмица започна с анонс за кабинет между ПП - ДБ и ГЕРБ и конституционни промени.

"А кого ще сложат - пита ли?"

Когато в понеделник Николай Денков и Мария Габриел обявиха ротационния си премиерски тандем, по същото време Иван Гешев пусна публично 35-минутен запис с члена на прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев. От записа се чу как Стоев предава на главния прокурор обещание за 100% политическа гаранция за него и семейството му, ако напусне поста доброволно.

Стоев, който влезе във ВСС като номинация на Обединените патриоти, докато управляваха с ГЕРБ, е и прокурорът, известен с отказа си да разследва Делян Пеевски през 2013 г.

От скрийншотовете на есемеси пък стана ясно, че преди Гешев да скъса оставката си миналия понеделник, са текли дълги "преговори" за "достоен exit". От записания разговор се разбира, чецентрална фигура в тях е Банкята. В разменените реплики се споменава, че именно той (Бойко Банкята) е инициатор на отстраняването на Гешев, както и че с него се водят преговори главният прокурор да остане на добра служба и да получи "100% гаранции".

А ако не ги получи "ще се бие и циркът ще стане страшен". "И прокуратурата ще спре да съществува, и държава ще спре да съществува", казва Гешев. А Стоев му обяснява че "политическата целесъобразност" налага отстраняването му.

И двамата обаче нямат съмнение, че следващият главен прокурор ще бъде политически избор. "А кого ще сложат, ти пита ли", обръща се Гешев към своя събеседник . Споменава се, че "ГЕРБ командва ВСС", както и че "Бойко" е разпоредил на шестимата членове на прокурорската колегия да поискат отстраняването на главния прокурор. Хронологично това се случи само ден след като Мария Габриел поиска оставката му.

Самият Стоев признава, че внезапният завой на ГЕРБ и ДПС го е сварил неподготвен, защото два дни преди шестимата от прокурорската колегия да поискат оставката му, е защитавал Гешев за т.нар. атентат в интервю пред БТА. Самият Стоев, който също е бил изнудван назад във времето от "тях", ка кто съветва главния прокурор "да не се такова с тях". Самият член на ВСС разказва, че е получавал заплахи, че ще публикуват негови снимки "как и с кого прекосява границата".

На другия ден след пускането на записа четирима членове на прокурорската колегия във ВСС, сред които и Йордан Стоев, стартираха нова, втора, процедура за отстраняването на Гешев - този път, защото са чули, че говори "мутренски". Става дума за заканата му да мете "политическия боклук".

Гешев се "бие" и с назначена ревизия на Борислав Сарафов - основният му опонент в обвинението, който пръв оспори поведението му покрай "атентата" (след като първо безропотно подкрепяше тезата на началника си).

Игра с имунитети

Събитията ескалираха с поискания имунитет на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета "Борисов -1".

Самият Добрев коментира, че няма проблем да се откаже от имунитета си, но не възнамерява да го направи, защото смята, че е саморазправа. Той нарече прокуратурата "един репресивен орган" и призна, че управляващите още от 2013 г. са се разправяли с опозицията си именно през нея. Добрев описа и начина на репресия: на "неудобните" първо им се повдигат обвинения, а делата после се държат на трупчета. Депутатът от ГЕРБ заяви това само три месеца след като в предизборните си изяви попита риторично: "Мислите ли, че реформата на прокуратурата е проблем номер 1 в България?" След което настоя да се обръща внимание на важни проблеми като инфлацията, а не "тинтири-минтири" теми като главен прокурор и съдебна система.

От ГЕРБ казаха още, че са призовали всички партии да не подкрепят исканията за снемане на имунитети, "докато тече съдебната реформа", и не се приемат конституционни промени.

В действията на партията веднага беше заподозряно двойно дъно - че партийният елит се готви да брани Борисов от разследвания. Частично потвърждение не закъсня - лидерът на ГЕРБ се озова призован по брадясалия случай "Барселонагейт".

ДПС си траят

Във водевила се намеси и Столичната районна здравна инспекция, която видяла в телевизионен репортаж, че главният прокурор пуши в кабинета си по време на заседание на ВСС онлайн. И се е самосезирала за проверка дали Гешев нарушава закона.

В картината на участниците липсва една сериозна част - ДПС. Откакто движението обяви, че подкрепя отстраняването на главния прокурор и отговори на репликата му, че се чувства предаден от партията с обяснението че отношението към него не е било персонално, по тази ос не тече размяна на реплики. Което и оставя впечатлението, че ако има на кого Гешев да разчита за "достоен exit", е именно на ДПС. Обещаният "цирк" на главния прокурор ясно заобикаля представители на формацията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18

    "...същото мнение изрази и Делян Добрев от ГЕРБ, след като му бе поискан имунитетът."

    Направо е за строител на капитализма тоя човек :)

    Нередност?
Нов коментар