Новите два квартала на "Младост"

С нов план "Младост" спасява зелените си площи от строежи

Собствениците на реституирани имоти в района ще могат да строят в нова зона срещу Бизнес парка

Става въпрос за 18 имота, които ще бъдат "трансферирани" към новата зона за строителство. Има още много, които трябва да се отчуждават
Става въпрос за 18 имота, които ще бъдат "трансферирани" към новата зона за строителство. Има още много, които трябва да се отчуждават
Става въпрос за 18 имота, които ще бъдат "трансферирани" към новата зона за строителство. Има още много, които трябва да се отчуждават    ©  Цветелина Белутова
Става въпрос за 18 имота, които ще бъдат "трансферирани" към новата зона за строителство. Има още много, които трябва да се отчуждават    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Вместо в междублокови пространства собственици на реституирани имоти в "Младост" 1 и 2 ще могат да строят върху бивш държавен имот от 12 дка срещу Бизнес парка.
  • Това позволява новият ПУП за района, като се предвижда запазване на зеленината в "Младост" за терени, за които е имало протести.
  • Новите квартали се намират при Академията на МВР, а предвиденото строителство е за жилища и офис сгради, високи между 28 и 44 м, включително и наземен паркинг.

Преди близо 10 години в столичния район "Младост" започва нещо като тиха война. От едната страна са жителите, които бранят със зъби и нокти малкото останала зеленина между блоковете и не искат "всеки да си простира дрехите на балкона на съседа". От другата страна са собствениците на реституирани имоти в междублоковите пространства, които искат да използват правата си и да строят.

Протестите все пак слагат на пауза на част от строителните намерения, но чак сега, в края на 2023 г., се взима сигурно решение. Според главния архитект на София Здравко Здравков общината е успяла да създаде "ситуация, от която всички са печеливши".

Ключът - новият подробен устройствен план (ПУП) на "Младост" предвижда междублоковите пространства да се "спасят" от строежи, като собствениците бъдат "обезщетени" да строят на друго място - в случая на бивш държавен терен при Академията на МВР на бул. "Александър Малинов" в "Младост 4", или точно срещу Бизнес парка. Там ще се обособят два нови квартала, които позволяват сравнително високо строителство - в едната част са 28- до 37-метрови сгради, а в другата - до 44-метрови сгради с предназначение за жилища, офиси, хотели, търговски обекти. Какво се предвижда в новите два квартала четете подробно в текста тук.

"Приемащата зона" е терен, бивша собственост на държавата, но прехвърлен на общината, тъй като е "с отпаднало предназначение". Той се явява спасителен пояс за "Младост", където няма останали много незастроени площи.

Формално се преместват 18 имота от "Младост" 1 и 2, познати на обществото покрай протестите от 2016-2017 г. Ключови са примерите за зелените площи пред бл. 73, 75, 76, които се защитават с протести по време на мандата на тогавашния районен кмет Десислава Иванчева. В новата зона се премества и имотът на главния редактор на "Труд" Петьо Блъсков, който имаше намерения да издигне жилищна сграда в бивша общинска градинка до метростанция "Мусагеница".

Общата площ на спасените зелени имоти е над 11 хил. кв.м. Те се прехвърлят към държавния терен с площ 12 хил. кв.м, като застрояването върху него ще е около 33 хил. кв.м РЗП. Цялото това строителство е можело да бъде "реализирано" вътре в квартала, но се измества "по периферията", за да може хем да се запазят зелените площи, хем собствениците да осъществят инвестиционните си намерения.

Всички са доволни

Този механизъм стана възможен благодарение на сравнително нова норма в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приета през 2017 г. Член 22, ал. 8 позволява имотите, възстановени по силата на реституционните закони, да бъдат "преместени" по периферията на квартала или в други квартали. Това става на принципа на плановете по чл. 16, което означава, че при преструктурирането общината има право да отчужди до 25% от площта на всеки имот, за да осигури земя за социална, техническа инфраструктура и зелени площи. Същият механизъм се приложи и с по-мащабния план за "Овча купел 1", като по него обаче има постъпили жалби.

Разликата с плана на "Младост" е, че се приема добре от всички - няма възражения, нито толкова шум покрай намеренията на общината да го осъществи, затова той е и първият, който влиза в сила. Консенсусът между собственици и жители позволява и общинските съветници да гласуват новия план без особени притеснения. Той е одобрен с решение на съвета от 14 септември, когато е последното му заседание за миналия мандат. След обявяването в Държавен вестник планът влиза в сила в края на 2023 г.

Една от причините да липсва напрежение е, че е търсена сравнителна реципрочност на застрояването. Например ако някой собственик е можел да построи 28-етажна постройка в междублоковото пространство, той ще може да построи такава със същите параметри и в новото каре до Академията на МВР.

"Нормата позволява да бъдат редуцирани имотите с 25%, но предвид факта, че се изместват в зона с по-висок коефициент на интензивност, те получават реципрочно застрояване, тоест получават същото застрояване, което биха реализирали в междублоковите пространства. Това в крайна сметка удовлетворява собствениците. Така или иначе те не могат да реализират своите инвестиционни инициативи от 2009 г.", обяснява за "Капитал" главният архитект Здравко Здравков.

Планът за "Младост" намира одобрението и на новия кмет на "Младост" - Ивайло Кукурин (ПП-ДБ-СС), въпреки че работата по него е започната от неговия предшественик Стефан Стефанов. Сега от районната администрация зависи фактическият трансфер на имотите от междублоковите пространства в новия квартал и кога ще се случи.

"Аз подкрепям тази инициатива на предишното ръководство и на главния архитект. За мен това е най-правилният подход за решаване на един от основните проблеми на "Младост" - да изнесем строителството от междублоковите пространства. Корекциите в ЗУТ позволяват обезщетяване на собствениците и дават възможност за развитие. Ще продължим да работим в тази посока, за да дадем малко въздух на гражданите", коментира Кукурин за "Капитал".

  • Кои ще са двата нови квартала срещу Бизнес парка четете в текста тук

От началото на мандата районната администрацията работи усилено по издаването на заповедите. Според Кукурин това е много отговорна и сравнително предизвикателна задача, защото те имат статуса на нотариален акт и трябва да са правно издържани. Става въпрос за 18 поземлени имота. "Колегите вече са готови, още тази седмица може да започнем поетапното им връчване и собствениците да започнат да предприемат действия. Оптимистично, до края на февруари може да сме връчили всички", прогнозира той.

Зеленина, с възможност за паркиране

Въпросните 18 имота, които ще бъдат "спасени" от застрояване, не са избирани на случаен принцип. Първоначално списъкът е включвал 30 имота, но после е направен сериозен подбор по определени критерии. С приоритет са били тези, които се намират в терени с много дървета, както и тези, които са предизвикали обществен натиск там да не се строи. Работата по подбора им е започнала през 2020 г. по инициатива на тогавашния кмет Йорданка Фандъкова, която е сформирала работна група, включваща общински съветници от всички политически групи.

"Всъщност това са имоти, които провокираха огромен брой обществени напрежения. Ако си спомняте, собственичката на единия от тях обяви гладна стачка. Работната група се срещна с всички, разговорите бяха изключително интензивни. Повечето не приеха първоначално идеята, но впоследствие стигнаха до извода, че това е по-добрия вариант за тях. От друга страна, се тушира напрежението в квартала, тъй като новообразуваните имоти, които общината придобива, се отреждат само за озеленяване", обяснява арх. Здравков.

Предвид проблема с паркирането в района, може да се мисли и за обособяване на паркоместа при някои от терените, ако живеещите имат такова желание. Условието обаче е да не се запечатва почвата и да се запази озеленяването. Такова е и желанието на кмета на района Ивайло Кукурин.

"Голяма част от имотите са във вътрешността, което говори, че няма да има достъп до автомобили. Приоритетно е да запазим зеленината, защото гражданите искат това, искат и детски площадки. Където е възможно и желано, ще гледаме да оптимизираме и да не правим "паркинг" точно, ами да търсим осъвместяване на зеленина и място за паркиране", казва той.

За останалите имоти, предвидени по план за озеленяване, също трябва да се търси решение. Те следва да бъдат включени в годишните програми за отчуждаване и да бъдат придобити от общината - задача, която става все по-предизвикателна, тъй като оценките се доближават до пазарните нива. В проектобюджета за 2024 г. предвидените средства за отчуждаване отново са недостатъчни - 12.9 млн. лв. за цяла София. Затова и все повече се говори за въвеждането на нови начини, по които това да става, включително създаване на фонд "Благоустройство".

Как строежите между блоковете се оказаха позволени

Строителството между блоковете в "Младост" става възможно заради погрешно осъществената реституция, от една страна, както и заради това че общият устройствен план (основният закон за градоустройството в София) е предвидил цялата зона за "комплексно жилищно строителство". Той е "пропуснал" да отреди терените за озеленяване, като се е разчитало това да се случва с по-малките подробни устройствени планове. Другият проблем е, че в тази зона се позволява висока интензивност на застрояване, с коефициент, близък до 1.5. Навярно авторите на плана тогава въобще не са си представяли последствията от това. Той е писан през 2007 г., в края на един пик на строителството и малко преди финансовата криза.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zxn08569761 avatar :-|
    zxn08569761

    Може би е добро решение за междублоковите пространства в Младост, но как ще се реши въпроса с улица Григорий Горбатенко?
    Не са отчуждени терените върху които се намира гореспомената улица повече от десет години и собствениците на парцели завземат от улицата за частни паркоместа и строителство.
    Общината никога не е полагала асфалт на улицата, няма улично осветление, кофите за смет са изнесени непосредствено до бул.Андрей Сахаров и живеещите носят по 200 метра торбите със смет.
    Живеещите в няколкото жилищни блока са заложници на безотговорното отношение на общината повече от десет години, а сега вече и на добрата воля на собствениците на неотчуждените парцели по улица Григорий Горбатенко.

    Нередност?
  • 2
    eiv471219655 avatar :-|
    eiv471219655

    А детски градини?!

    Нито за придобитите имоти се планират, нито в част от предадения имот.

    Честито на новите софиянци.

    Нередност?
Нов коментар