🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стълпотворение за COVID-тестове в частните лаборатории

Контактни със заразени лица, боледуващи със симптоми и пътуващи в Австрия и Гърция всеки ден търсят възможност да се изследват

Дълги опашки без сигурност дали PCR-пробата ще може да бъде взета и изследвана същия ден и изчерпани часове за записване за тест за седмици напред - с тези предизвикателства се срещат желаещите да се изследват за наличие на коронавирусна инфекция в София. Подобно е положението и в другите големи градове - Пловдив, Варна и Бургас, където пред лабораториите има огромни опашки от хора. Те се увеличиха значително, след като миналата седмица Гърция и Австрия обявиха, че ще изискват отрицателен PCR тест, правен до 72 часа преди пътуването, за влизащи от България.

По общи изчисления само в софийските частни лаборатории всеки ден се извършват минимум над 1500 PCR-теста. Те се вписват в националната коронавирусна статистика в общия брой направени тестове за деня.

Въпреки че част от лабораториите взимат проби по домовете, има графици за дни напред, желаещите отдавна са повече от възможностите на лабораториите за взимане и обработка на бавните тестове, което става за 5-6 часа.

Затова част от лабораториите обмислят удължено работно време и откриване на нови кабинети за вземане на проби.

Кой се изследва

Лабораториите разделят на пет групи пациентите, които изследват, извън персонала и приетите за интервенции болни.

В "Аджибадем Сити клиник болница Токуда" например изследват с бавни тестове целия персонал от 1300 души поне веднъж седмично, както и голяма част от пациентите, които постъпват за операции и лечение.

"Отделно от това имаме много голяма и увеличаваща се група хора, които съобщават, че са били в контакт със заразени. Втората група, която се е оформила, е на хора с оплаквания и симптоми, съмнителни за COVID-19. Третата група са пътуващи в чужбина, на които им изискват тест при влизане в страната - предишната седмица - за Австрия, в момента за Гърция", разказва д-р Веселина Колева, началник "Клинична лаборатория" в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда". Според нея четвъртата най-голяма група изследващи се са хора, които се връщат във физическия офис, след като дълго време са работили от дома. В този случай тестовете се организират от работодателите.

В някои от лабораториите има и постоянен контингент граждани, които се притесняват дали не са се заразили, и често си правят тестове. "Тези пациенти са малко на брой. Не мога да кажа, че хипохондрията е масова, тъй като дневно имаме 25-30 положителни проби - голяма част от пациентите са контактни със заразени, други имат симптоми", отбелязва д-р Недялко Калъчев, собственик на веригата лаборатории "Цибалаб".

"Обикновено съветваме пациенти, които са имали контакт със заразени, да изчакат минимум 4-5 дни, за да бъде надежден отрицателният резултат. В първите часове и дни след контакта резултатът винаги е отрицателен, но трябва да се изчака, за да се установи дали тестът не се позитивира", казва д-р Колева.

През летните месеци се забелязва устойчива тенденция към повишаване на желанието от страна на пациентите за тестване и по двата метода - ескпресен и стандартен PCR метод, забелязват от екипа на "Софиямед". Оттам коментират, че тази тенденция се дължи на увеличаващия се брой фирми, които искат да тестват служителите си, както и желаещите да пътуват в чужбина и по-конкретно Гърция. "Имаме записани предварително часове за тестване чрез PCR метод за 2 седмици напред, за експресни PCR тестове даже за 3", коментира д-р Тинка Данчева, управител на ДКЦ "Софиямед".

Без или със записване на час

Обикновено в болничните лаборатории взимането на проба става с предварително записване, като заради големия интерес часът може да бъде и след повече от 20 дни. В УМБАЛ "Софиямед" например се предлага експресен PCR тест, чиито резултати са готови за един час, но най-ранният свободен час за вземане на проба е 28 юли.

С предварително записване стават и изследванията в "Токуда". "Държим да не се получава струпване на пациенти, за да спазваме мерките за дистанция и пациентите да бъдат в безопасност", казва д-р Колева. Тя обмисля лабораторията да удължи времето за записване и вземане на проби, тъй като на ден напоследък се стига до обработка на 450 проби извън тези на екипа и пациентите на самата болница.

С удължено работно време вече са и лабораториите "Цибалаб". В тях също се извършва и експресна проба за четири часа. Заради огромния поток от пациенти от лабораторията обмислят да отворят скоро и трета лаборатория за вземане на проби.

"В момента все още работим без предварително записване на час, но става невъзможно хората да бъдат обслужвани навреме и вероятно ще въведем часове за пациентите. Притесняваме се, че заради изследванията за коронавирус, които растат лавинообразно всеки ден, изостава работата с диагностиката на хепатит, хламидии и др.", казва д-р Калъчев.

В лаборатории "Рамус" няма предварително записване на час за вземане на проба на място и освен това в лабораторията в "Дружба" четирима специалисти едновременно взимат проби. Въпреки това опашката пред здравното заведение е голяма, но пък лабораторията вече работи с удължено работно време до 19:30 часа, за да обслужи всички желаещи.

"Всеки ден взимаме между 500 и 1500 проби. Все още предлагаме взимане на проби у дома, но заради голямото натоварване изчакването е няколко дни, екипите невинаги спазват точните часове и заради трафика", казва доц. Росен Михайлов, собственик на лаборатории "Рамус".

Тестовете за Гърция

Обикновено резултатите от тестовете излизат до 24 часа. Колкото по-натоварена е лабораторията обаче, толкова повече резултатът може да се забави до 36 или 48 часа.

Тъй като за пътуване в Гърция от утре се изисква сертификат за отрицателен PCR тест, валиден 72 часа преди пътуването, почти всички лаборатории издават такива сертификати на английски или немски език.

От лабораториите отбелязват, че върху сертификата е изписан денят и часът на вземането на пробата, а не на нейното отчитане. Затова пътуващите трябва ясно да пресметнат колко време преди пътуването да си направят тест.

Все още няма коментари
Нов коментар