Хронично болните пациенти искат служебно удължаване на рецептите за лекарства

Здравната каса е готова, ще преговаря в понеделник с лекарите и фармацевтите

   ©  Цветелина Белутова

Хронично болни пациенти с автоимунни заболявания са изпратили молба до министъра на здравеопазването и управителя на здравната каса, в която настояват протоколите за скъпоструващи лекарства да бъдат удължени автоматично с три месеца, както беше през пролетта. Причината е, че не биха искали да се струпват пред лекарските кабинети и да рискуват да се заразят, тъй като са с понижен имунитет. Здравната каса плаща лекарствата на 1.5 млн. хронично болни пациенти. Оттам обявиха, че са готови да предложат на министъра да подпише заповед за служебно удължаване на протоколите. Това ще стане, след като Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз на среща в понеделник постигнат съгласие.

Какво смятат пациентите

На фона на тревожно повишаване на заболяемостта от COVID-19 хиляди хронично болни пациенти продължават да ходят на преглед в болниците и медицинските центрове, за да получат лично протоколите и рецептите си. На 29 октомври здравното министерство затегна мерките, но за съжаление не предприе нищо за предпазване на хронично болните от заразяване.

Лекарства с протоколи получават тежко болни пациенти от рак, диабет, с епилепсия, ревматоиден артрит, астма, болест на Паркинсон, хепатит и много други, чийто общ брой е 183 хил., но всички пациенти трябва да получат рецепта и да им бъде заверена здравната книжка за платени от НЗОК лекарства.

Всички те са в рисковите групи при заразяване с коронавирус. По време на извънредното положение през пролетта техните рецепти за получаване на лекарства бяха автоматично удължени, за да не рискуват да се заразят по време на посещението при лекар. Сега, когато случаите са над 2000 на ден обаче, пациентите продължават да са пред лекарските кабинети, за да си получат лечението.

Другият много сериозен проблем е спирането на плановия прием. Голяма част от пациентите трябва да лежат в болница, за да получат протокол или рецепта за лечение. Както и през пролетта, в тази обстановка много пациенти отказват да влязат в болница и да пролежат няколко дни за рутинни изследвания, защото се страхуват да не се заразят. Още повече че в момента няма "чисти" болници и навсякъде съществува риск от заразяване, тъй като всяка клиника е длъжна да лекува коронавирус от началото на седмицата.

Това води до парадокси като това онколози да дават дежурства в коронавирусни отделения или пък да лекуват пациенти с коронавирус заедно със своите крехки пациенти на химиотерапия.

Какви са пречките

Без заповед на министъра лекарите и фармацевтите не биха могли да отпускат лекарства на пациенти с изтекли протоколи или да ги удължават. Още повече че здравната каса няма как да плати лекарство, отпуснато с изтекъл документ.

В момента фармацевтите и пациентите са изключително притеснени от ситуацията на лечение по телефона и масовото предписване на азитромицин профилактично. Лекарите не искат да приемат пациенти, а фармацевтите отказват да отпуснат лекарства без рецепта. Причината е, че глобата за това е от 1000 до 3000 лв. при първо нарушение и от 3000 до 5000 лв. при второ, а в момента проверките в аптеките продължават да бъдат всекидневие. Във фармацевтичните форуми се разпространяват бележки пред лекарските кабинети, на които е написано, че се забранява посещението на пациенти с кашлица, хрема и задух, а те ще бъдат консултирани по телефона.

"Очакваме в понеделник да видим как колегите и НЗОК си представят алгоритъма", коментира проф. Асена Сребезова, председател на БФС.

От друга страна, ако протоколите бъдат удължени служебно, пациентите няма да посещават лекарите си, което пък води до две аномалии - първата е, че лекарите няма да могат да проследяват състоянието им, което може да доведе до редица усложнения, втората е, че няма и да получават никакви средства за тези техни пациенти по линия на здравната каса.

"Предложението ни за анекс в момента е ако колегата се е разболял и се зарази и заместникът му, да се подава уведомление до НЗОК да се удължи протоколът или рецептата на пациентите и да може пациентите да бъдат прегледани във всеки кабинет. Протоколите могат да бъдат удължени, но не за повече от един месец, защото съществува опасност за придружаващите заболявания на пациентите, които трябва да бъдат наблюдавани. През пролетта имахме много декомпенсирани пациенти със сърдечно-съдови заболявания, диабет и онкологични заболявания", коментира д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС по извънболничната дейност.

Той допълва, че остава открит въпросът за електронния обмен на информация въобще.

"Чуваме съобщения как тръгват електронни рецепти и направления, казва се, че всичко е готово, очакваме нормативна уредба, аз наистина не знам какво да кажа на колегите и пациентите", допълва д-р Брънзалов. Той казва, че не е възможно личните лекари да получат по две маски в началото на епидемията, да бъдат напълно незащитени, а от тях да се очаква да поемат цялата вълна болни.

"Телефонната консултация с лекар навсякъде в ЕС е регламентирана и се заплаща от здравните фондове", посочи още д-р Брънзалов.

Все още няма коментари
Нов коментар