🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колко бързо може да постигне резултати ваксинацията срещу COVID-19

Израел има някои отговори

Болниците по света отново са натоварени с потоци от пациенти с COVID-19. На места, които са далеч от Лондон, Кейптаун и Лос Анджелис, линейки чакат с часове, за да разтоварят болните, а хладилните камиони са вече подготвени, за да прибират починалите. Ваксините са единственият изход от тази ситуация. Въпросът е колко бързо могат те да обърнат нещата към по-добро.

Ваксините намаляват смъртните случаи и приетите в болница по два начина: защитават директно ваксинираните, като предотвратяват разболяването им; и предлагат непряка защита на неваксинираните, защото вероятността тези, които вече са били инжектирани, да ги заразят, е по-малка. Измерването на комбинирания ефект - и колко бързо той започва да действа - е възможно само там, където масовата ваксинация вече е в ход. Но ранни резултати вече започват да пристигат. Повечето страни ваксинират първо възрастни хора заедно със здравните работници. Преобладаващият дял смъртни случаи от COVID-19 - около 85% в Англия например, са на хора на възраст над 70 години. Болните в COVID-19 отделенията също често са на тази възраст. Следователно честотата на приетите в болница и смъртните случаи трябва да спаднат рязко няколко седмици след като голяма част от възрастните хора получи първата си доза от ваксината. Въпреки това болниците ще продължават да срещат трудности, докато повече хора на средна възраст също не бъдат ваксинирани. Това е така, защото в момента най-тежък е натискът върху отделенията за интензивно лечение и повечето пациенти в тях са на възраст между 50 и 60 години. Това може да изглежда странно, като се има предвид по-високата смъртност сред възрастните хора. Но вентилаторите и други машини за поддържане на органите предизвикват много стрес за тялото и възрастните хора са често твърде крехки, за да ги понесат. Например отделенията за интензивно лечение в английските болници в момента лекуват приблизително толкова пациенти на възраст 20 - 49 години, колкото пациенти на възраст 70 или повече години.

Тази структура означава, че когато ваксинацията е бавна, броят на свързаните с COVID-19 смъртни случаи на хора на средна възраст може да се увеличи през следващите седмици и месеци, тъй като интензивните отделения се пълнят. Обикновено тези отделения разполагат с по една медицинска сестра на пациент. Все по-често обаче медицинските сестри в интензивните отделения трябва да се грижат за по няколко пациенти. Две скорошни проучвания, едно от Англия и едно от Израел, стигнаха до заключението, че когато разгледаните интензивни отделения са били запълнени до максимален капацитет, смъртността в тях е била с около 20 - 25% по-висока от очакваната предвид характеристиките на приетите пациенти.

Поемане на глътка въздух

В Израел вече могат да се проследят първите доказателства за това как масовата ваксинация може да промени нещата, тъй като страната ваксинира своите граждани по-бързо в сравнение с всички останали. До 19 януари, месец след началото на кампанията, Израел предостави на 26% от своето население от 9 млн. души поне първата доза. Както се случи и в други страни, всичко започна с по-възрастните хора. А сега се появяват някои резултати за тях. В скорошен анализ Ран Балисър от изследователския институт Clalit в Тел Авив и колегите му всеки ден сравнявали група от 200 хил. души над 60 години, които са били ваксинирани, с подобна група от неваксинирани лица. Те проследили разликите в скоростта на инфектиране между групите, като сравнявали резултатите от тестовете на хората в тях, които са били тествани за COVID-19 след докладване на типичните симптоми или близък контакт с някого, който е доказано положителен.

Когато интензивните отделения са били максимално запълнени, смъртността в тях е била с около 20 - 25% по-висока от очакваната.

За първите 12 дни на изследването нивата на положителни тестове остават идентични между групите. На 13-ия ден процентът положителни тестове на ваксинираната група леко спада. След това, на 14-ия ден, той спада с една трета. Съществува известно разочарование, че този спад не е по-голям, но въпросната ваксина, предлагана от Pfizer-BioNTech, е предвидена да се прилага в две дози, така че картината няма да бъде напълно ясна, докато не бъдат приложени вторите дози и резултатите от по-млади хора също не бъдат включени.

Ранният ефект на кампанията за масова ваксинация в Израел върху броя приети в болница е по-труден за измерване поради две объркващи променливи: националният локдаун в страната, който има тенденция да намалява процента на заболели, независимо от ефекта на ваксините, и разпространението на B.1.1.7, вариант на вируса, открит за пръв път във Великобритания, който е много по-заразен и поради това има тенденция да повишава скоростта на заразяване. Тази комбинация от фактори обаче се среща и в много европейски страни и в някои части на САЩ, така че това, което се случва в израелските болници сега, е предвестник на това, което другите могат да очакват през следващите седмици и месеци.

Знак, че ваксинацията започва да позволява на израелските болници да си поемат глътка въздух, се появи две седмици след 2 януари, деня, в който делът на тези над 60 години, които бяха ваксинирани, достигна 40%. Броят на тежко болните от COVID-19 в тази възрастова група нараства с около 30% през седмицата преди 2 януари, а също и през следващата седмица - но само със 7% през седмицата след това. За разлика от това сред онези на възраст между 40 и 55 години (които са били ваксинирани с много по-ниска честота по това време) седмичната промяна в броя на критично болните остава постоянна, с 20 - 30% увеличение през всяка от тези три седмици.

Вземайки толкова ранни резултати като модел на траекторията на епидемията, Еран Сегал от Weizmann Institute of Science и колегите му смятат, че смъртните случаи от COVID-19 в Израел могат да започнат да намаляват в началото на март, дори ако локдаунът приключи през последната седмица на януари, както беше планирано. Тяхната прогноза предполага, че темпът на ваксинация се е задържал и че 80% от възрастните ще получат втората си доза до края на февруари. (Останалите 20% са хора, които не могат да бъдат ваксинирани по причини като алергии или отказват да бъдат ваксинирани.) Ваксина за децата?
Дори една толкова ефективна кампания като тази на Израел обаче оставя мнозина неваксинирани. Освен отказалите и възрастните, които не могат да бъдат ваксинирани, все още не е одобрена ваксина за употреба при деца. Децата рядко прекарват тежко вируса, но все пак могат да го предават. Това може да доведе до бъдещи, макар и по-малко разпространени огнища.

Обикновено опитите за ваксини за деца започват с по-големите и се работи към по-младите. Започнаха клинични изпитвания на няколко COVID-19 ваксини за деца на възраст не по-малка от 12 години и резултатите може да са налични до лятото. Опитите при още по-младите обаче ще отнемат повече време. Поради това е малко вероятно ваксината против COVID-19 за повечето деца да бъде одобрена преди 2022 г. Дотогава ограничаването на пандемията ще бъде трудно, ако много възрастни откажат да запретнат ръкави и да бъдат прободени с ваксината срещу COVID-19.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар