🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какви врати отваря ваксинационният сертификат

Няколко държави вече приемат без карантина и тест напълно ваксинирани граждани на ЕС, сред тях е и Гърция

Очакванията са общоеврпейският зелен сертификат за ваксининираните граждани на ЕС да заработи в началото на юни
Очакванията са общоеврпейският зелен сертификат за ваксининираните граждани на ЕС да заработи в началото на юни
Очакванията са общоеврпейският зелен сертификат за ваксининираните граждани на ЕС да заработи в началото на юни    ©  EK
Очакванията са общоеврпейският зелен сертификат за ваксининираните граждани на ЕС да заработи в началото на юни    ©  EK

До първата седмица на юни - тази сравнително амбициозна цел си поставя европарламентът, за да приключи със законодателната работа по въвеждането на дигитален "зелен сертификат", с който изцяло ваксинираните граждани на ЕС да могат да пътуват свободно в рамките на съюза. Ако и страните членки не губят време и дотогава са готови с техническите решения на местно ниво, то сертификатът може да е действащ още в началото на лятото и така туристическият сезон поне донякъде да бъде спасен.

Въпреки че до старта на тази система има поне месец и половина, няколко държави вече признават сертификатите за легитимен начин за влизане на тяхна територия. Сред тях са както европейски, така и по-далечни дестинации. Всеки, който е получил втора доза, може да получи своя ваксинационен сертификат от личния си лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината, или пък да си го разпечатат сами, ако имат КЕП (квалифициран електронен подпис).

Ваксинацоният сертификат вече важи в Гърция

Гърция, разбира се, е основната ваканционна дестинация от интерес за българите. Съседната ни страна отмени седемдневната карантина за граждани на ЕС още от 19 април, като първа крачка за преотварянето си за туристи. Засега действат няколко правила за влизане в страната, независимо от вида на транспорта, с който пътуващите пристигат на територията й:

  • с ваксинационен сертификат, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди влизането в държавата. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината
  • с документ за негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. Изискването важи и за деца над 5-годишна възраст. При влизане гръцките власти по своя преценка все пак могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).
  • Всички, без изключение, следва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/. Там подробно са описани действащите в момента мерки, ограничения и изисквания.

Пътуващите обаче все пак трябва да знаят, че със или без сертификат мерките в Гърция остават строги поне до 3 май, понеделник, като има и забрана за пътуване между регионите. От 3 май, ако епидемичната обстановка позволява, се очаква да отворят някои магазини и външните части на заведенията, а също така и да отпадне забраната за пътуване между областите. Дотогава вечерният час e от 22 до 5 часа, а след тази дата ще е между 23 и 5 ч. От 15 май пък се очаква да отпаднат повечето рестрикции и да започне "истинският" туристически сезон.

Къде още в Европа

Другата ни съседка от ЕС - Румъния, също позволява на ваксинирани пътници от редица дестинации, да пребивават без карантина още от 18 януари. Посетителите и завръщащите се жители на страната трябва да покажат доказателство, че са получили две дози от ваксината, за да се избегне задължителната изолация. Втората доза трябва да бъде приложена поне 10 дни преди пристигането. Документът трябва да указва датата, на която е приложена втората доза.

Естония премахна не само задължителната карантина за пътуващите от ЕС, които вече са били ваксинирани, но също и за тези, които имат доказателства, че са преболедували ковид-19 през последните шест месеца от трети държави. Европейската държава приема туристи, получили ваксина от девет доставчици, а не само одобрените в ЕС Moderna, Pfizer, AstraZeneca и J&J. Признават се сертификати, преведени на естонски, руски или английски език, а посетителите, които преди са прекарали коронавирус, ще трябва да представят лекарско свидетелство, както и скорошен PCR тест, който показва, че вече не са заразни.

Пътуващите от страни от ЕС могат да посетят и Полша, без да се подлагат на задължителната 10-дневна карантина, ако имат сертификат, потвърждаващ ваксинация срещу ковид-19. Тези, които предоставят отрицателен тест за SARS-CoV-2 при пристигане, също са освободени от карантина, стига да е издаден до 48 часа преди пристигане.

От 1 май напълно ваксинирани пътници от ЕС, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, могат да пропуснат карантината, когато пристигнат в Исландия. Няма да се изисква и да представят отрицателен PCR тест. Посетителите могат да предоставят документа на исландски, датски, норвежки, шведски или английски. Той трябва да удостоверява, че са поставени и двете дози от Moderna, Pfizer или AstraZeneca.

И още някои интересни дестинации

Грузия също премахна ограниченията за ваксинирани пътници. Министерството на външните работи на страната наскоро обяви, че на всички посетители, които са получили две дози от която и да е ваксина срещу ковид-19, е разрешено да влизат в страната, без да предоставят отрицателен PCR тест.

През януари и Сейшелските острови се присъединиха към дестинациите, където отпадат карантинните изисквания за пътници, които са били ваксинирани срещу ковид-19. Въпреки това обаче заедно със сертификата за ваксинация страната изисква и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването.

Очаква се зелена светлина за прибиране със сертификат

Всеки момент със заповед на здравния министър в оставка трябва да бъде решен и един от основните проблеми пред българите, които вече пътуват със сертификат за имунизация. От 1 май се очаква България да приеме зелените сертификати за легитимен документ за влизане в страната, без да се налага карантина, като алтернатива на PCR теста. Страната ни ще признава и документи, доказващи, че пристигащите са прекарали коронавирус в рамките на отминалите шест месеца, което ще бъде допълнителна облекчаваща туризма мярка.

Досега страната ни не признаваше дори собствените си ваксинационни сертификати като документ за свободно пътуване и българските граждани трябваше да изкарат задължителна карантина след прибирането си, или да си платят за PCR тест, ако искат да я пропуснат.

В очакване на общоевропейската система

Преди месец ЕК представи законодателното предложение за създаване на "цифрово зелено удостоверение", с което ваксинираните граждани на ЕС с някоя от четирите одобрени от европейския регулатор ваксини - Moderna, Pfizer, AstraZeneca или J&J, да могат да пътуват свободно в ЕС по време на пандемията. (За допускането на пътуващи, имунизирани с други ваксини, всяка държава трябва да вземе индивидуално решение.)

Документът ще важи във всички членки на ЕС и ще доказва, че дадено лице е било изцяло ваксинирано, има отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или е преболедувало ковид-19 (все още не е окончателно решено дали хора, преболедували "неофициално", т. е. недиагностицирани с PCR тест по време на заболяването им, ще могат да се възползват от сертификата само на базата на количествен тест за антитела).

За издаването на удостоверението ще отговарят националните здравни органи. Цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство, но гражданите могат да поискат удостоверението и на хартиен носител. И при двете версии ще има QR код, който ще съдържа съществената информация, както и цифров печат, гарантиращ автентичността. Сертификатът е безплатен и ще е наличен на националния и на английски език.

Заедно с това стана ясно, че Европейският парламент ще настоява тестовете за ковид-19 за цифровото удостоверение за пътуване в ЕС да са безплатни или поне с таван на цената. Това съобщи нидерландският евродепутат от групата "Обнови Европа" Софи инт'Велт по време на уебинар по темата в понеделник. Целта е те да бъдат достъпни за възможно най-много граждани, за да се гарантира правото им на свободно придвижване като алтернатива на ваксинациите, които все още не са обхванали голяма част от населението на ЕС. Сега цената на тестовете варира в много големи граници - във Франция например те са безплатни, докато във Финландия PCR тест струва 240 евро.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    И се чудя спестяването на истини дезинформация ли е? И ако е така - защо се допуска?

    Защото зад елейните слова горе за широко отворените врати към света такъв, какъвто го помним преди 2020 г. само срещу едно убождане, не се казва нищичко, че:
    1. През есента на м.г. СЗО препоръча използването на незавършилите циклите на тестване ковид ваксини ПОД УСЛОВИЕ, като бе изрично казано, че те са САМО ЗА РИСКОВИТЕ ГРУПИ: възрастни и хронично болни.
    С А М О!!
    Дори се говореше, че са забранени за деца и хора в детеродна възраст, защото могат да предизвикат непредсказуеми увреждания на плода години напред. Оттогава ваксините не са се променили.
    За това изобщо не се говори. Но на рискувалите да се ваксинират им се обещава Гърция.

    2. В масово достъпните листовки за ваксините като странични ефекти са описани евентуално болка на мястото, неразположение, лека температура. Дума няма, че външният агент може да бъгне организма и да се отключи имунна реакция, която да доведе по автоимунни или онкологични заболявания, чието лечение и изход са значително по-скъпи и опасни от ковид;
    За това изобщо не се говори. Но на рискувалите да се ваксинират им се обещава Гърция.

    3. Ваксинираните и преболедувалите имат антитела срещу базовия щам на вируса. Но те могат да пренасят вируси и да заразяват.
    За това изобщо не се говори. Но на рискувалите да се ваксинират им се обещава Гърция.

    Драмата е, че днешната, не е Гърция от 2019 г.
    Няма как да кача снимките на мъртвата Атина, които ми изпрати наш близък онзи ден: затворени ресторанти и магазини, пусти улици, вечерен час (явно ковидът там е нощно животно...)

    К, казвайте отврема навреме и истината, моля!

    Нередност?
  • 2
    yordanovg avatar :-|
    Georgi Yordanov
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#] от "":


    До коментар [#] от "":
    Можем да се чудим и дали недоказани предположения и лични мнения, не са също "дезинформция"??!!
    В статията "горе", не са елейни слова за широко отворени врати, а информация за държави, които имат определени облекаващи режими при определни условия!? ... нали?

    - по т.1 - да СЗО препоръчва нещо преди доста време в опит "да си върже гащите", че позволява нещо от което има .... незабавна!!! нужда! "Условията" са... само Условни - изказаха се много мнения за вреда точно за хронично болни ;) .... за детеродната възраст и др. - ще трябва да се почака доста, за да има точни и конкретни твърдения!
    ... а, аз мисля, че ваксините са подобрени оттогава ... аз, ако бях - щях да го направя!

    - по т. 2 - при кои (дори и най-тривиалните) инжекции няма от посочените ефекти?
    ...ИИИ - уаууу -"Дума няма, че външният агент може да бъгне организма и да се отключи имунна реакция, която да доведе по автоимунни или онкологични заболявания, чието лечение и изход са значително по-скъпи и опасни от ковид;"
    ... да де, ама - Същото прави и храната, която си купуваме от магазина, било то бъкана с ГМО или пълна с нитрати реколта зеленчуци или фрашкани с лекарства, скоростно отгледани птици и животни!

    - по т. 3 - за "Ваксинираните и преболедувалите имат антитела срещу базовия щам на вируса" - ... те, не се ли явяват ... убийци на вируса, а не разпространители? .... иначе, той (вируса) отвсякъде може да се прилепи и долети ... нали!

    Всъщност - драмата е, че целият Свят не е същия, не само Гърция ( не знам защо си се прицелил с мнение, че това е реклама на Гръцкия туризъм - може и да има конкретност в това?!?!?) - "Мъртви" изглеждат много градове и Държави в момента, не само Атина ... Да, съгласен съм, че ковида, ... не е само нощно животно, не напада само възрастни // или само деца ... от 9 до 11 или след 22 часа, само в Пъб-овете и дискотеките , но не и в МОЛ-овете и т.н.

    Та - кое е дезинформационното .... в случая???
    Да - лошо е да ... налагаш (само) твоята истина!!!

    Нередност?
  • 3
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • + 1

    Тази година ще предпочетем лято в България пред униженията, на които неволно подложихме себе си и децата миналата година, когато се подлъгахме да резервираме в иначе така обичаната и предпочитана от мене Гърция. PCR-и, електронни формуляри, 3 часа на границата в едната посока, 2.5 часа наобратно, маски на плажа, наплашени хорица, хайде няма нужда.
    Не само в сертификата е въпросът - то е ясно, че аз, както и хиляди други българи, ще се "разберем" с личните лекари да получим тескерето, без да ни боцкат. Но със съзнателния избор нито да пресичам границата на държава, която ужким "улеснява упражняването на свободата на движение", нито да харча там честно изкараните си пари, давам своя скромен принос в борбата срещу глобалния ковидизъм.

    Нередност?
  • 4
    aia1490732926520597 avatar :-|
    Rumen Folev
    • - 1
    • + 2

    Дами и Господа !
    Само оставаше да напишете и че ще ни "чипират" с ваксината !
    Не слушайте никой ( особенно интернет говорилнята) а просто идете и се ваксинирайте ! Така ще спасите себе си и близките си !
    Прочетете какво става в Израел ( масово ваксинирани) в Англия ( доста напредвати то основно с Астра Зеника ) , САЩ и още доста държави в които хората имат доверие на лекарите а не на фейсбук !
    А ние изгубихме 15000 и нагоре хора и още не вярваме че вируса е много по-опасен от ваксината . Както всички знаете средната смъртност от вируса е над 1 на 100 (у нас стига до 4%) а при ваксина се случва нещо на 1-2-ма от 1 000 000 човека и то не се знае дали е от ваксината или не. Т.е. ако всички българи непреболедували (около 6 млн ) си сложим ваксини Астра Зенека ще има 6-12 човека с тромбози ! А на ден губим по 100-200 човека .....нямам думи повече с които бих ви убедил да се ваксинирате . Явно ще чакаме да си изкараме вируса всички , вместо да се ваксинираме . Резултата ще е - още 15000 минимум починали от вируса ! За съжаление това е самата истина .
    Дано повече хора мислят като мен и да се окажа с грешни разсъждения!

    п.с. И е без никакво значение т.н. имунизационен паспорт , като изгубим още един малък град от малката ни държава.

    Весели празници !

    РФ

    Нередност?
Нов коментар