🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изоставащият бегач

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Благоевград"

Дипломатическият корпус посещава новоизградения център на Благоевград, 1987 г.
Дипломатическият корпус посещава новоизградения център на Благоевград, 1987 г.
Дипломатическият корпус посещава новоизградения център на Благоевград, 1987 г.    ©  БТА
Дипломатическият корпус посещава новоизградения център на Благоевград, 1987 г.    ©  БТА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Област Благоевград си има всичко - стратегическо местоположение между София и Солун, строяща се важна магистрала, прекрасен климат, природни и културни дадености, най-добрия университет в България и хиляди студенти, които са източник на потребление и социален живот за регионалния център.

Районът обаче не може да капитализира от своите заложби. Причините за това се коренят колкото в пасивността на местната власт, толкова и в близостта до София, която изсмуква неговия потенциал. Столицата привлича като магнит младите хора, квалифицираните кадри и големите инвестиции. Студентите напускат града след завършването си и рядко работят по време на следването.

Днес областта се нарежда сред малкото в страната, в които големите работодатели, държавни предприятия и стратегически чужди инвеститори, отсъстват напълно. А без високи заплати и инвестиции е трудно и за хората да се задържат там. Икономиката на Благоевград е фокусирана върху сектори с ниска добавена стойност като селското стопанство и туризма. Нивото на заетите висшисти в местната икономика е доста под средното за България, защото ако не живеят в София, тези заети просто пътуват ежедневно до работните си места там. Фирмите в района са малки и разпръснати, а най-голямото предприятие "Благоевград БТ" от холдинга "Булгартабак" се изпари от икономическата карта на областта.

От друга страна обаче, Благоевград е благословена със своите природни ресурси и климат. Областта има несравним в национален план туристически потенциал. На малка територия са разложени най-големите ски курорти, процъфтяващи СПА дестинации и културни забележителности. В последните години изключително динамично се развива и виненият туризъм. Благоевград е исторически чист район, в който никога не е имало замърсяваща индустрия, което отваря вратите за инвестиции в земеделие и туризъм. В тези сектори бумът вече е налице, но без големи производства, които да носят добавена стойност, бъдещето не изглежда оптимистично.

Голямата надежда е, че такива ще се появят, след като магистрала "Струма" бъде завършена. Нейното строителство обаче е съпътствано от куп проблеми и ценният път, пресичащ Благоевград, все още не е двигател на растеж, а по-скоро ускорител на туристическия трафик към Гърция, зимните курорти и СПА дестинациите.

Магистралата доведе повече туристи южно от София, но не е първо по значение условие за идването и на инвеститорите. Дали големият бизнес ще се огледа за възможности в района и колко от тях ще реализира зависи най-вече от активността на новата местна власт и наличието на квалифицирани и мотивирани кадри на пазара на труда.

Докато тях ги няма Благоевград ще остане живото южно студентско градче, заобиколено от красива природа и със значителен нереализиран потенциал.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iht423498742323 avatar :-|
    Average Person
    • + 1

    ми да му сменят името, може да има някакво проклятие :)

    Нередност?
Нов коментар