🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хотел в лозята

Как бутиковият Uva Nestum Wine & SPA на агронома Иван Биларев еволюира от малко винено стопанство до дестинация за почивка

Uva Nestum е семеен бизнес на няколко поколения от рода Билареви
Uva Nestum е семеен бизнес на няколко поколения от рода Билареви
Uva Nestum е семеен бизнес на няколко поколения от рода Билареви    ©  Надежда Чипева
Uva Nestum е семеен бизнес на няколко поколения от рода Билареви    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

*Статията е приключена редакционно преди откриването на първите случаи на заразени с коронавирус в България

Всеки човек трябва да има проект на живота си, казвал архитектът Лило Попов, който проектира бутиковия винен комплекс Uva Nestum Wine & SPA в близост до град Гоце Делчев. Лозята, винарската изба, паркът, зеленчуковите, овощните градини, петзвездният хотел и развитието на туризма в района са проектът на живота на агронома Иван Биларев, познат публично като дългогодишен директор на "Булгартабак холдинг". Той изгражда комплекса в продължение на 17 години. Започва с две идеи - да произвежда вино с високо качество, а избата да остане малка и без възможност за разширяване. Концепцията за запазването на мащаба всъщност е там, за да държи собствениците в първоначалната им стратегия - развитие на винен туризъм, така че да не се разсейват към започване на голямо комерсиално винопроизводство. На латински Uva означава грозде, а Nestum е името на река Места, чието поречие е в района.

Семеен бизнес

Uva Nestum е семеен бизнес на няколко поколения от рода Билареви. Лозарските насаждения и градините са разположени на площ от 73 декара и с тях се занимава бащата на Иван Биларев - Атанас Биларев, който също е агроном - лозаро-градинар. Той отговаря за всичко, което се произвежда в комплекса и се поднася на гостите - гроздето, биоплодовете и зеленчуците, свободно отглежданите фазани, петли, пуйки, патици, гъски и кокошки.

Комплексен управител на Uva Nestum е малката дъщеря на Иван Биларев, която е завършила мениджмънт във Франция, съпругът ѝ също работи в хотела като мениджър по храните и напитките. Съпругата на Биларев отговаря за обученията по чужди езици и за представянето на комплекса. Сестра му Магдалена е технолог и заедно със своята най-добра приятелка Роси Георгиева и Димка Медарева приготвят виното.

Самият собственик Иван Биларев се занимава със селско стопанство далеч преди да бъде поканен в "Булгартабак" като известен специалист по тютюните преди приватизацията на компанията. По-късно той заема постовете на изпълнителен директор и прокурист, а след продажбата се завръща в района на Гоце Делчев и към своя личен бизнес проект.

От виното към винения туризъм

Лозята са първите насаждения в комплекса, чието изграждане е отпреди 17 години. Първоначално са се отглеждали само сортове за червено вино - рубин, мерло, сира, каберне совиньон, каберне фран, а от 2018 г. вече и тамянка с идеята през 2020 г. избата да има първата си реколта бяло вино.

Капацитетът за производство на избата е до 10 хил. бутилки вино. То се прави само от най-хубавото грозде от сорта и след това виното пътува като участник в международни изложения за бутикови серии и е част от преживяването в комплекса.

През последните 10 години избата е имала една много тежка година, на практика почти нулева за лозята и виното. Това е 2014 г., когато не е имало грозде за бутикова селекция. Тя се произвежда само от собствена суровина. Желанието на Иван Биларев е да направи световно известен български сорт.

"Оказва се, че в долината на Места рубинът се чувства у дома си и се превръща в уникално вино. В цялата долина хората гледат грозде и произвеждат вино. Има исторически свидетелства - две тракийски светилища, римски мозайки, неразривно свързани с виното", разказва Екатерина Христова, маркетинг мениджър на Uva Nestum. Въпреки че поречието на Места е винарски край, избата на комплекса е единствената в района.

След стопанството и избата на картата му се появяват парк, спортен център, ресторант, бар и петзвезден хотел. Също като избата той е сравнително малък - с 33 стаи на 5000 кв.м, като 2000 кв.м от тях е площта на СПА центъра. Христова не може да изчисли точно размера на инвестицията, за която през годините са теглени и банкови кредити. Според последния отчет на дружеството "Билта" сградите на отворения през 2016 г. комплекс са оценени на 4.66 млн. лв. (виж карето).

"Идеята е да се чувстваш спокойно и нашироко, дори хотелът да е препълнен. Това е в основата на преживяването винен туризъм. Стараем се всеки път това преживяване да бъде различно." Идеята на архитект Лило Попов е била да "вкара" природата вътре в комплекса - той е така построен, че във всяко помещение предоставя гледка към планините и парка наоколо", отбелязва Екатерина Христова.

Двете инвестиции

Два пъти годишно в рамките на три дни стотината души от екипа се обучават как да "влязат в обувките на госта", да знаят какво би искал да получи като услуга, как да поднасят на всеки гост това, което очаква. Комплексът работи от три години и половина и в първата от тях е постигнал натовареност от 35%. Във всяка следваща заетостта на стаите нараства.

"В този край семейството и гостоприемството са много важни и нашите гости забелязват, че хората от персонала се усмихват искрено", казва Екатерина Христова.

Тя допълва, че две години преди да се появи хотелът, компанията на Биларев инвестира във възродяването на намиращия се на 7 км от винения комплекс профилакториум в Огняновските минерални бани, който сега се нарича Therma Vitae - "Профилакториум Огняново", познат като резиденция на Тодор Живков. Минералната вода там е подходяща за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, ендокринната, дихателната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

"В миналото са правени клинични изследвания в продължение на четири години и половина на ефектите от минералната вода върху различни типове заболявания. Ние стъпихме на това изследване, инвестирахме в най-модерна апаратура и създадохме лечебни пакети", разказва Екатерина Христова.

Профилакториумът е малко по-голям от Uva Nestum - той има 50 помещения и средногодишна заетост от над 55%, но също част от стратегията е посетителите да са сред зеленина и до планината по всяко време на годината.

Битката за туристи

Най-голямата битка през последните години на екипа на Биларев е да направят района разпознаваем не само за винен и СПА туризъм, но и за вътрешен туризъм.

"В това отношение държавата е длъжник на сектора. Извън летния и зимния туризъм ние имаме удивителна природа, прекрасни места, свързани с гостоприемство, на трето място в Европа сме след Италия и Гърция по археологически артефакти, втори сме по минерални извори и в рамките само на 50-100 км може да се преживее и култура, и природа, и на практика почти всяка форма на туризъм", отбелязва Екатерина Христова и допълва, че това, което правят, е не да работят за популяризирането на двата комплекса, а да привлекат хората в района. Затова участват в туристическите изложения като представители на района около Гоце Делчев.

"Ние участваме като едно място, защото в крайна сметка туристически обекти се предлагат сред туристически обекти, винени маршрути се предлагат сред винени маршрути, така както книги се продават в книжарницата. И ние не сме конкуренти. В този район има хора, които обичат да ходят в къщи за гости, такива, които предпочитат СПА комплекси, и такива, които се наслаждават на виното", отбелязва Христова.

Тя разказва, че по този начин комплексът участва в създаването на платформа за винен туризъм в България.

"Преди две години искахме да позиционираме Uva Nestum на картата на винения туризъм и потърсихме карта, на която да могат да се отбележат винените маршрути. Оказа се, че виното се контролира от множество министерства и агенции и съгласуваност в тези институции започва да се постига едва миналата година (през 2018 г. - бел. ред.) с винените маршрути, които разработиха Министерството на туризма и Министерството на земеделието. Ние попадаме в тях благодарение на многото разговори, които сме провели, и сътрудничеството с общините в Гоце Делчев и Гърмен", казва тя и припомня, че в България има два добре разработени винени маршрута в Пловдив и Мелник благодарение на публично-частното партньорство между избите и общините и е разработен туризъм по начин, по който той се случва във винените страни, а избите се представят заедно на международните изложения.

"Ние използвахме възможност, която даваше програма "Еразъм+", за да направим напълно безплатна платформа за винен туризъм www.winetrips.eu, в която да бъдат представени винените дестинации в България като райони и всичко, което може да се преживее, свързано с виното. В нея вече участват над 80 български изби. И цялата функционалност на платформата е измислена, така че да помага на туриста да намери своето място - вино, места за настаняване, ресторанти, забележителности, събития", разказва Екатерина Христова. Според нея регионът има висок потенциал и за СПА и поклоннически туризъм.

Легендите в Огняново гласят, че минералните извори са осветени от св. апостол Павел и затова са лечебни. Имаме косвени доказателства, че това е така. Точно в древния Никополис ад Нестум, който се намира между Гоце Делчев и Огняново, е открит епископски център с баптистерия, които навремето са били правени само на места, посетени от първоапостол. Самият свети Павел е покръствал в района и има писмо до негов ученик, че планира да презимува в Никопол. Никополис ад Нестум е един от градовете на победата на император Траян, а в иконописта в региона е оказана особена почит към свети апостол Павел.

Числата зад двата хотела

Петзвездният Uva Nestum е в дружеството "Билта". Неговите годишни приходи през последните две години са по 2.2 млн. лв., а печалбата е малко под половин милион лева. Активите на дружеството са оценени на 7.4 млн. лв., от които сградата е почти 5 млн. лв.

В дружеството "Аралдика България" пък е огняновската база Therma Vitae. Според Имотния регистър сградата и земята е купена от държавна фирма през 2013 г. срещу 3.17 млн. лв. В отчета за 2018 г. земята и сградите са оценени на 2.5 млн. лв., а приходите от основна дейност са малко под 3 млн. лв.

Започва подготовка за изграждане на ново тяло в хотела, става ясно от доклада за дейността.
Все още няма коментари
Нов коментар