🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

All we hear is, Radio Aura

Първото частно радио в България и хората, които са зад него в момента

Мариета Милушева, Цветана Хайдушка и Преслав Вачев от сегашния екип на студентското радио
Мариета Милушева, Цветана Хайдушка и Преслав Вачев от сегашния екип на студентското радио
Мариета Милушева, Цветана Хайдушка и Преслав Вачев от сегашния екип на студентското радио    ©  Светослав Тодоров
Мариета Милушева, Цветана Хайдушка и Преслав Вачев от сегашния екип на студентското радио    ©  Светослав Тодоров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За Цветана Хайдушка радио "Аура" винаги е бил саундтракът от детството и тийнейджърските години, а сега е част от него. "Аура" е радиото на Американския университет в Благоевград (АУБ) и исторически е първата частна станция в България - основана е през 1992 г.

"Пулсът на Благоевград", както гласи слоганът му, слиза от ефир през 2012 г., но продължава и да излъчва и до днес онлайн. Съдържанието е предимно насочено към културата - кино, музика, мода. Цветана е един от шестимата студенти, които водят предаванията от стаята, в която преди повече от четвърт век е започнало всичко. Те не само поддържат живота на "Аура", но и планират развитието му в нови посоки - през следващите месеци радиото трябва да премине в подкаст формат.

Екипът, който се сменя през две години, е със строго разпределени длъжности: водещи, продуценти, които монтират и се грижат за визуалната идентичност, хора, които поемат маркетинг частта.

Ангажираността с радиото е част от клубовете, с които университетът развива интересите на студентите. Те са толкова популярни, че се усеща, че между различните клубове има известна конкуренция. Няма изискване тези, които искат да се занимават с радиото, да имат интерес към медиите. Но както Цветана, която е последна година студентка по журналистика и масови комуникации, казва, тази платформа дава възможности да приложиш на практика всичко, научено на теория.

"Радвам се, че който иска да участва в "Аура", го прави, за да развие умения", казва тя, докато нейна колежка се упражнява по арфа в коридора. Духът отвътре в университета е съвсем различен от бруталистическата му опаковка.

Цветана е родена в Благоевград, за кратко учи френска филология в Софийския университет и се връща, за да запише в АУБ. Привързана е към родния си град и се ангажира с различни активности, свързани с неговия социално-културен живот - помага на музикалния фестивал Francofolie и скоро планира да започне блог с различни истории за Благоевград, включително за хора, които правят креативни и интересни неща там.

"Стараем се тези, които искат да се занимават с "Аура", да са сериозни и да не участват в твърде много други клубове, за да имат време, което да посветят на проекта", казва Преслав Вачев, който ще завърши догодина и е също така обвързан с клуба по предприемачество. Според концепцията на радиото, предаванията са на различни езици, включително български и английски език. "Според мен в редовните предавания на английски има потенциал, който не е напълно изследван, тъй като обединява както студентите и хората, които идват в града, така и тези, които са се завърнали след години извън страната", казва той.

Идеята на радиото е и да отрази многообразието в университета - практика е част от чуждестранните студенти да бъдат интервюирани в програмата. Докато говорим с Цветана и Преслава, Мариета Милушева, която има предаване за мода, разговаря в ефир със студентка от Косово. Социализирането между студентите протича и през партитата, които "Аура" организира в може би най-популярния клуб в града - Underground, известен просто като "Ъндъра".

Тримата не се страхуват, че идеите им ще се изгубят, когато завършат и дойдат новите членове на клуба. Досега опитът е показал, че приемственост в радиото има, тъй като най-важното условие винаги се спазва - който е в него, има желанието да се пусне по радиовълните.

Повече за радио "Аура" на radio-aura.org и facebook.com/RadioAURA.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 1

    Едно време, радио Аура беше нещо много специално и различно в доста постния и провинциален, пост-комунистически ефир на Благоевград. Жалко, че станцията не успя да се задържи там дълго.

    Нередност?
Нов коментар