🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Странният случай със стадиона в "Бояна"

Процедурата, с която Столичната община отпусна срещу малък наем единственото игрище в "Бояна" на клуб на Даниел Боримиров, е спазена, но на всеки ред изникват въпроси

Жители на кв. "Бояна" протестират втора седмица срещу намеренията за спортен комплекс
Жители на кв. "Бояна" протестират втора седмица срещу намеренията за спортен комплекс
Жители на кв. "Бояна" протестират втора седмица срещу намеренията за спортен комплекс    ©  Юлия Лазарова
Жители на кв. "Бояна" протестират втора седмица срещу намеренията за спортен комплекс    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Столичната община отпусна срещу малък наем единственото игрище в "Бояна" на клуб на Даниел Боримиров за поне 10 години.
  • Това предизвика протести в квартала и спря проекта.
  • Цялата процедура е спазена, но на всеки ред в нея изникват въпроси.

Столичният квартал "Бояна" обикновено не е свързван в общественото съзнание с протести. Тихата, луксозна атмосфера на "квартала на богатите" не предполага много място за недоволство. Затова беше още по-изненадващо, когато миналата седмица част от жителите на квартала се събраха на протест.

Причината не беше политическа, а строителна. С решението на кметството и след процедура на Столичната община единственото общинско игрище в квартала, наречено "Кривуля", се предоставя под наем за следващите десет години на управлявания от бившия футболен национал Даниел Боримиров спортен клуб "Витоша Спорт 2015".

Едната причина за недоволството, разбира се, е, че в квартала няма други свободни терени за разходка и игра. В крайна сметка протестите доведоха до резултат (обновено в четвъртък, 15 ч., след редакционното приключване на броя на в. "Капитал"). В четвъртък кметът Йорданка Фандъкова обяви на среща с инициативния комитет на квартала, че общината ще прекрати договора по взаимно съгласие и ще се търси да се даде друг терен на Боримиров. Ден преди това кметът на район "Витоша" Теодор Петков пък отмени заповед, която допълва разрешението за строеж, издадено на спортния му клуб. В нея пише, че инвестиционния проект, с който се предвиждали съществени изменения след издаденото разрешително, не е бил заверен от Столична община.

Но най-интересен е странният начин, по който се е случила цялата процедура по даването под наем, започнала през 2018 г. "Капитал" тръгна по следите ѝ и откри някои необясними неща.

Големи планове

Самият Боримиров естествено не вижда нищо скандално в плановете на клуба си. Бившият спортист казва, че по този начин ще насърчава децата да спортуват и открива работни места по време на пандемия.

Плановете са детайлизирани в договора за наем. На мястото от 9 декара ще бъдат обособени четири футболни игрища с изкуствена трева и два тенис корта, пет съблекални за спортистите, бистро, детска площадка и детски кът в самия спортен комплекс.

Изграждането на спортните съоръжения и съпътстващата инфраструктура ще струва 770 хил. лв., пише в идейния проект на спортния клуб.

"За всички училища и детски градини достъпът ще е безплатен, предвиждам и за живеещите в "Бояна" през седмицата да има свободен достъп", коментира за "Капитал" Даниел Боримиров.

Преди това теренът е бил отдаден безвъзмездно на друг спортен (ски) клуб - "Бояна", който го е ползвал в периода от 1998 до 2008 г., но в крайна сметка за това време така и не е реализирал никакви инвестиционни намерения. "Клубът се разпадна, ръководството нямаше ресурс и идеи и за съжаление нищо не се реализира", коментираха от вече бившия ски клуб за "Капитал". Даниел Боримиров вижда в това несправедливост. "Когато този терен е бил даден изцяло безвъзмездно на този клуб, тогава никой не е протестирал, не е броил колко стотинки на квадратен метър се плащат, докато аз искам да направя нещо за хората и съм в потрес как всичко се политизира", коментира той.

Той казва и че "ако живеем в правова държава, правото ще е на моя страна", тъй като не може "определени хора, които са платени, да бутат решение на Столичния общински съвет". Ако подминем странната теза, че протестиращите са платени, Боримиров е прав за документалната страна на въпроса - жителите на "Бояна" са поставени пред свършен факт. Процедурата е задвижена още през 2019 г., като през същата година клубът е подал заявление и оферта за терена и след това е получил разрешение.

Любопитни тук са условията, които уреждат този тип сделки.

Как се дават общински спортни терени

Принципно отдаването под наем на спортни имоти - общинска собственост, е уредено в Закона за физическото възпитание и спорта. Той обаче е претърпял съвсем не лека промяна през 2018 г. и понастоящем новата му версия се намира на сайта на спортното министерство. Според текстовете там тези обекти могат да се дават под наем за срок до 30 години на спортен клуб, спортна федерация или обединен спортен клуб, които са вписани в националния регистър към министерството на спорта. Има обаче нов текст, който не присъства в старата версия на закона, който уточнява, че тези обекти могат да се отпускат за срок до 10 години, без да са поставени никакви изисквания на кого.

Общината урежда допълнително този тип сделки в собствена наредба за спортните обекти на територията си, като обявява кои имоти ще бъдат предоставени под наем. Мотивацията обикновено е, че общините нямат средства, за да поддържат тези терени, и частен собственик - най-често спортен клуб - ще ги стопанисва по-адекватно, като в договорите се залагат клаузи, че съседните училища и детски градини ще ползват съоръженията безвъзмездно.

9 дка срещу 2 хил. лв. и други въпроси

Да се върнем сега на терена в "Бояна" и някои необясними противоречия там, на които "Капитал" се натъкна. Процедурата за него е започнала през 2018 г., когато теренът е обявен за даване под наем - списъкът на такива общински спортни обекти е приет през юли 2018 г. от общинския съвет. С решение от май 2019 г. той възлага на общината да организира процедурата. В самия доклад фигурира и минималната сума, срещу която ще се отдава теренът от почти 9 дка - 1640 лв. без ДДС. Тя е била по преценка на сертифициран оценител и е съставена съгласно изготвена експертна оценка, обясниха от Столичната община за "Капитал".

Самият Боримиров казва пред "Капитал", че е регистрирал клуба си още през 2015 г. с идеята за спортния комплекс. В документите към общината "Витоша Спорт 2015" е представен като член на Федерацията по хандбал, регистриран през 2016 г. Клубът му обаче не може да бъде открит в регистъра на сайта на министерството, нито на сайта на хандбалната федерация. "Ако не бях регистриран, нямаше как да кандидатствам и да са ми приели от общината документите", казва той. Спортният клуб е учреден с устав през 2010 г. и фигурира в Търговския регистър като сдружение от 2018 г. Като основна цел за учредяването му е посочено развитието и популяризирането на спортовете футбол, хандбал, волейбол и тенис на корт.

Странностите не свършват дотук. Самият клуб е поискал провеждането на такава процедура за пряко отдаване под наем и впоследствие е спечелена от него като единствен кандидат. Основанието за това пак е Законът за физическото възпитание и спорта, който казва, че пряко отдаване се случва след подаване на искане от спортен клуб, членуващ в лицензирана спортна организация. Предложената цена от клуба на Боримиров е 2000 лв. без ДДС месечно. Тази цена може да бъде обяснена само с изключително фаворизиране на спортните организации от общината, защото подобен наем за девет декара в един от най-скъпите квартали на София е немислим за който и да е пазарен играч.

Но тук допираме до другия елемент от предложението на "Витоша Спорт 2015" - инвестиционната програма. Самият Боримиров казва пред медии, че тя ще възлиза на 4 милиона лева, а пред "Капитал" уточни, че ще ползва собствено и банково финансиране. Договорът за наем, към който е прикрепено предложението на клуб "Витоша 2015", говори за доста по-скромната сума от малко над милион лева. Според снимка в неговия фейсбук профил се предвиждат три корта и три игрища за футбол, което не отговаря на плана, прикрепен към договора, където футболните игрища са 4, а кортовете - 2. Явно инвестиционният план е претърпял развитие, но то засега не е отразено в документи, които "Капитал" да е видял.

Стойността на инвестицията има значение за срока на ползване - според Закона за спорта право на строеж се учредява за срок, по-дълъг от 10 години, само ако инвестицията отговаря на пазарната стойност на имота. Дори бързо търсене в интернет показва, че парцелите в "Бояна" се движат между 250 и 300 евро за квадратен метър. Това означава пазарна стойност между 2.2 и 2.7 млн. евро. С други думи, ако иска да ползва имота над десет години, "Витоша Спорт 2015" трябва да инвестира в него над 4 милиона лева - колкото Боримиров казва, че ще инвестира. Самият той обясни пред "Капитал", че има издадено право на строеж, но не може да се сети за колко години е. Законът казва, че максималният срок, за който може да се извади, е 30 години.

В заключение

Така към настоящия момент ситуацията е, че един частен клуб иска да ползва и преустрои огромен парцел в елитен квартал на София, за да го превърне в нещо, което безспорно ще носи много повече пари на месец от 2-те хиляди лева наем. Ако приемем най-разтеглените възможности, които законът дава, този парцел ще остане във владение на този клуб в следващите 3 десетилетия. И да прибавим инвестираното, без дисконт и при щедрия вариант за 4 млн. лв., това добавя към месечната сметка малко над 11 хил. лв.

Малък плюс е, че после активът може да се върне към общината, но може и да е амортизиран и и игрищата да са неизползваеми. "След изтичане на договора Столичната община ще вземе решение за разпореждане с имота", отговориха от там за "Капитал".

В това принципно няма нищо лошо, стига да са спазени всички законови разпоредби и общината да се е съобразила с обществения интерес. Протестите очевидно показват, че последното не е точно постигнато. Строежът е трябвало да започне миналата седмица, но гражданите са го спрели. Сега инвеститорът се надява напрежението да утихне и чака общината да се свърже с него, когато има яснота как ще се действа. Кметът Йорданка Фандъкова вече обеща на протестиращите, че ще се търси решение на проблема, но това по-скоро звучи като типичния ход на Фандъкова за печелене на време. В крайна сметка би било трудно да се спре строежът, тъй като решението на СОС вече е взето и не е обжалвано в определения срок (ако въобще са информирани гражданите за него), а освен това има сключен договор. Все пак общинският съветник от "Демократична България" Яна Тодоранова внесе предложение в общинския съвет, с което предлага общината да прекрати договора за наем с двумесечно писмено предизвестие, да разпореди на главния архитект на район "Витоша" да преразгледа и отмени разрешението за строеж и да проведе обществени консултации с жителите на кв. "Бояна" за развитието на спортната база.

(В четвъртък, 29 април, кметът Фандъкова заяви пред гражданите на квартала, че договорът все пак ще бъде прекратен. Остава да видим дали това обещание реално ще бъде изпълнено и на хартия; обновено в четвъртък, 15 ч.)

Но по-големият въпрос в случая е за контрола и начина, по който се разпореждат общините със спортните имоти. Де факто в случая никакво състезание не е имало. Част от причината може да е, защото трябва да си изключително конкретно заинтересуван, за да разбереш, че нещо такова се случва, а отделно можеш да кандидатстваш само ако си спортен клуб. А състезания с един участник не могат да се нарекат точно спортсменски.

Във Владая - стадион

В същата процедура, с която е обявила имота в "Бояна" за пряко отдаване, общината е предложила и стадиона в с. Владая с площ от 22.5 дка, за който явно също е постъпило мотивирано предложение. Този пример обаче по-скоро служи като контрапункт на случая в столичния квартал, тъй като условията, макар и за една процедура, се оказват различни. За наемател е избран футболен клуб "Гранит Владая", който се представлява от Илиян Петров, треньор на "Гранит". Той е предложил да плаща за терена 2485 лв. без ДДС на месец с намерението да обнови западналия стадион и да го допълни с тенис корт, игрище с размери 60х40 м, фитнес, открита площадка и кафе, както и да ги поддържа, обясниха от Столичната община за "Капитал".

Едната разлика е, че футболният клуб може да бъде открит в регистъра на Министерството на спорта. Другата е, че Петров дава стопроцентова гаранция, че каквото се направи през тези 10 години, то после ще остане собственост на общината. Той обаче няма издадено разрешително за строеж, защото по-скоро се занимава с надграждане на съществуващата инфраструктура. Финансирането пък идва от спонсори. "Намираме спонсори, като един прави основата на игрището, друг прави игрището, тревата, всичко е въз основа на спонсорство и се прави за хората", обясни Илиян Петров за "Капитал". Обновеният стадион пък сега е с отворен достъп и всеки може да влезе и да спортува абсолютно безплатно.

Петров коментира, че намеренията за бъдещия спортен комплекс в "Бояна" са похвални. "Когато се намерят инвеститори, които да дават за спорта, след като държавата не помага, това е чудесна идея да се стимулира спортът, вместо да си стоят вкъщи хората. Според мен не разбират, че това се прави за тях, щом си искат полянката. Преди на нашия стадион същото пасяха крави, разхождаха се кучета, а сега вече се спортува", коментира той.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-P
    Паразитко
    • + 8

    много лоши хора са тези! Не позволяват на децата на Таки да си има собствен спортен комплекс. Заслужават да им се пратят Бандата с чуковите и да им начупят капачките.

    Нередност?
  • 2
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2

    К.
    Сметнахте ли колко е 9 декара?
    Това е имот с площ 150 на 60 метра!

    Какви 4 футболни игрища, 2 корта, бистро и площадки ще се съберат там, освен ако не са малоразмерни.

    футболно игрище 50х100м = 5000м2
    тенис корт 16.5*35м = 577м2

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf
    • - 1

    Много искам да не излезна като платен трол, но нека представим фактите:
    На изоставена и неподдържана поляна инвеститор иска да направи спортна база.

    Хората искат да си разхождат кучетата и децата на същото място, БЕЗПЛАТНО.

    Не искам да влизам много навътре в това, но след половин век комунизъм, гражданите очакват стадионите да се развиват от държавата/общината и да са общодостъпни. Дали това може да стане - скептичен съм. Може би за елита от Бояна, може.

    Инвеститорът по дефиниция също може да е неискрен. И аз мога да обещая, че ще пускам децата безплатно на базата. Може и да го направи, може и да не го направи. Най-важното е, че може да го направи ВРЕМЕННО. Както Диема щяха да пускат мачове от първа лига на безплатните телевизии. Вече не пускат.

    Къде е баланса в случая? Евентуално, да си строи базата на друг терен. Само че другите терени са за строителство, съответно интересите му ще се сблъскат с много по-печеливши алтернативи. Когато парите играят, спортните бази изчезват. Справка - Студентски град. Спортните игрища живеят до смяна на предназначението на терена. Питайте Бароко (Barocco).

    Та, да - колкото и да мразя кучкарите, всичко опира до доверие в инвеститора. Той не си е свършил работата в това отношение. Иначе подкрепям инициативата му.

    Последно - там, където се разхождат кучета без каишка, никакви деца не могат да играят. Кучетата ги нападат, лаят, стресират. Това е доста голям проблем в София и трябва да се реши чрез контрол и ГЛОБЯВАНЕ на нарушителите.

    Нередност?
Нов коментар