🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Създаването на умен дом е достъпно за всички

Внедряването на технологиите вкъщи не е толкова скъпо и сложно, колкото може би ви изглежда

За умен дом не е нужно много капитал, а малко креативност и въображение.
За умен дом не е нужно много капитал, а малко креативност и въображение.
За умен дом не е нужно много капитал, а малко креативност и въображение.    ©  Shutterstock
За умен дом не е нужно много капитал, а малко креативност и въображение.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Чрез сравнително евтини технологии енергийната ефективност може да бъде подобрена.
  • Интелигентни камери позволяват да държим жилището под око в реално време.
  • Възможно е различни решения да бъдат обединени, така че домът да стане изцяло хай-тек.

Какво си представяте, когато чуете за интелигентен дом? Модерни хладилници, перални и други домашни уреди за стотици, дори хиляди левове? Не. Навлизането на технологиите в обикновените уреди е друга тенденция, която се нарича Internet of Things, но за да имаме умен дом, не е нужно да харчим такива огромни ресурси. Нека започнем отначало.

Какво е умен дом. Идеята за интелигентите жилища е просто това. Идея, а не структура или обект. Възникнала за пръв път в съзнанието на sci-fi писателите, през 1975 г. със създаването на комуникационен протокол става възможна с регулирането на уреди от разстояние за пръв път, с което постепенно през десетилетията идеята от книгите и филмите започва да се превръща реалност.

Умен дом с по-малко разходи

В XXI век почти всеки има възможност да управлява уредите си чрез приложения на смартфона си. Трикът е, че не е нужно да си купувате нови уреди, а може просто да регулирате кое и кога се включва чрез друго устройство - смарт контакт. Тези уреди, които струват между 50 и 100 лв., освен че например могат да регулират температурата вкъщи, като управляват вашия климатик, могат да предоставят и данни за консумацията на енергия. Имайки предвид нарастващите цени, това може да се окаже доста полезен инструмент за управление на бюджета. Данните, които умните контакти (или разклонители, защото има и такива) ни предоставят в реално време, могат да бъдат полезни за изчисляване на приблизителните ни месечни разходи за ток, преди да получим самата сметка.

Съществуват и други начини за оптимизиране на разходите със сравнително евтини средства. Такава опция могат да бъдат и умните крушки и лампи, чрез които може да се управлява кога и как да се включва светлината вкъщи. Настройването на лампите да се включват автоматично сутрин с алармата може да бъде хитра идея за по-лесно събуждане. Идеята обаче е друга - по-рядко ще оставяме лампите включени излишно, когато можем с един бутон от дивана да управляваме светлината в цялата ни къща.

Смарт самоосигуряване

Почти на всеки му се е случвало. Мимолетният момент на паника, когато на излизане от вкъщи ни връхлети мисълта: Забравих ли нещо включено? А дали заключих вратата? Да оставим настрана умните контакти, чрез които може да се подсигурим, че ютията или фурната не работи. Най-добрият вариант, за да запазим спокойствие, е просто да държим всичко под око. Постоянно и в реално време. Поставянето на видеонаблюдение вкъщи през 2022 г. не е това, което беше.

На цени около 50 - 60 лв. може да се сдобиете с камери с микрофон, за нощно виждане, със сензори за движение, които ви известяват чрез приложение на телефона ви, откъдето може да управлявате и камерите си, които се въртят на 360 градуса. Няма кабели освен този за контакта, няма записващи устройства, всичко, което ви е нужно, е карта с памет, където може да се запаметяват последните няколко часа или дни, в зависимост от това колко голяма е картата с памет (microSD).

Възможността да държите дома си под наблюдение по всяко време е огромна привилегия в сравнение с миналото. Можем да следим домашните си любимци. При възникването на инцидент като късо съединение, наводнение или пожар можем да реагираме по-рано, което от своя страна да помогне за спасяването на част от имуществото.

Същото важи и за кражби. При неоторизиран достъп до имота ни получаваме съобщение на телефона, като, дори да е в пълна тъмнина, сензорът разпознава движение и включва светкавица въпреки инфрачервеното осветление за нощно виждане, с което повечето вече разполагат.

Идеи за напреднали

Идеите, описани дотук, са сравнително прости. Купувате продукт, инсталирате го, сваляте приложението и го ползвате. Съществуват и възможности за обединението им в едно цяло, с което жилището ни може да придобие изцяло хай-тек усещане. С едно докосване на телефона си до чип до входната врата на влизане всеки ще може да включи климатика, светлините, да пусне фурната да загрява и какво ли още не. Подобно упражнение може да се направи и на излизане. Как е възможно?

Дори и да не сте чували за RFID, или радиочестотна идентификация, най-вероятно вече сте използвали технологията: за да отключите врата на блока си, офиса, в градския транспорт и т.н. Накратко, RFID, или радиочестотна идентификация, е технология за пренос и обработване на цифрова информация (данни), като в зависимост от това на колко голямо разстояние се предава информацията има различни видове. NFC, или near-field communication, е точно такъв вид технология, която използваме в телефоните си за разплащания например.

NFC чипове се продават за стотинки, а възможностите, които предоставят, зависят от креативността ви. Размерите им са изключително малки - около 2.5 см, и могат да се скрият под повърхности, тъй като обхватът им е от 1 до 10 см, в зависимост от мощността на четеца (тоест телефона ви). Всеки чип може да отговаря за различна команда. Докосвате телефона си до NFC чип на дивана си: светлините се намаляват на 50%, включва се домашното кино и тръгва Netflix на телевизора. С друг NFC маркер може да споделяте паролата за Wi-Fi с гостите си. Идеите и комбинациите са безкрайни.

Как се случва магията

Процесът по персонализиране и автоматизиране на жилището е по-лесен, отколкото си мислите. Първата стъпка естествено е да се сдобиете с джаджите, които смятате, че имате нужда, както и с NFC чипове, които да поставите из дома си. Втората стъпка е, ако имате смартфон, да включите NFC скенера си и да сканирате чипа си. Тук предстои "най-сложното", в зависимост от това какъв телефон имате - Android или iOS, стъпките са различни, но идеята е една и съща.

След като сте сканирали чипа, просто трябва да му зададете функция. Това може да стане най-лесно с приложението IFTTT (If This, Then That), което е безплатно и за двете платформи. Чрез IFTTT, след като сканирате чипа, може да му зададете задача, като например при всяко сканиране да тръгва любимият ви плейлист за тренировки или да поръчва любимата ви пица, като се свързва директно с приложението на доставчика. Това е.

Да обобщим

Хората вече живеем в технологична ера. Използваме телефоните си постоянно, като се допитваме до изкуствен интелект за почти всеки въпрос от ежедневието. Въпреки развитието технологиите все още не са навлезли с пълна сила вкъщи. Повечето "интелигентни" уреди, които се използват най-масово, са (все още) смартфоните, лаптопите и в някои случаи таблети и телевизори. За да изпитаме удобството на най-модерните технологии обаче, не е нужно да имаме хиляди левове в банката, а просто стотинки, желание, креативност, а и може би малко познания по английски език.

Все още няма коментари
Нов коментар