От "Маймунарника" към "Пивоварница FRIK&S": Където крафт бира и концерти се срещат

Част от софийския екип се мести в Пловдив, за да развива новото място

От ляво надясно Божидар Главчовски, Павел Крумов и Антон Георгиев ще развиват "Пивоварница FRIK&S", където публиката ще може да се наслаждава на известни български и световни изпълнители, както и на местни такива
От ляво надясно Божидар Главчовски, Павел Крумов и Антон Георгиев ще развиват "Пивоварница FRIK&S", където публиката ще може да се наслаждава на известни български и световни изпълнители, както и на местни такива
От ляво надясно Божидар Главчовски, Павел Крумов и Антон Георгиев ще развиват "Пивоварница FRIK&S", където публиката ще може да се наслаждава на известни български и световни изпълнители, както и на местни такива    ©  Александър Карамфилов
От ляво надясно Божидар Главчовски, Павел Крумов и Антон Георгиев ще развиват "Пивоварница FRIK&S", където публиката ще може да се наслаждава на известни български и световни изпълнители, както и на местни такива    ©  Александър Карамфилов
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Старата сграда на "Каменица", където сега се произвежда крафт бира, ще има и заведение с акустична музика
  • Екипът пренася опита си от "Маймунарника" в столицата, за да развие пловдивската "Пивоварница FRIK&S"
  • Вход свободен е основен начин за привличане на публика и популяризиране на новото място

Вземете дълъг опит в ресторантьорския бранш. Към него прибавете едно емблематично място в Пловдив - комина на "Каменица" и пивоварната под него, където в момента компанията прави крафт бирата FRIK&S. Смесете го с акустична музика на живо и ще получите "Пивоварница FRIK&S" или FRIK&S Brewhouse.

Новият проект, който се намира на мястото на старата бирена фабрика "Каменица", преди производството да се премести в Хасково, е започнат от петима души - Божидар Главчовски, Павел Крумов, Антон Георгиев, Маламир Крумов и Величко Труев. Считат, че това е техният семеен бизнес, тъй като Павел и Маламир са братя, Величко е техен братовчед. А за Антон и Божидар казват на шега, че не знаят от коя майка са. Другото общо между всички тях е, че са част от екипа на "Маймунарника" - клубът-ресторант, който се намира в Борисовата градина в София и който по думите на Павел Крумов прави оборот около 1 млн. лв. годишно.

Заведението в Пловдив ще се управлява чрез регистрираната в края на юли тази година компания Би Ем Пи Ви. Едноличен собственик на капитала е МПМВ - дружеството, чрез което се управлява "Маймунарника" в София, чиито собственици в момента са Маламир Крумов и Мирослав Георгиев.

По модел на "Маймунарника"

Идеите и опитът на екипа идват от управлението на култовия за София клуб "Маймунарника". Според градска легенда името на мястото идва от минаващите покрай заведението хора, които са оприличавали движенията на посетителите като "маймунски". През годините заведението се е утвърдило като място за алтернативна музика, което привлича различни хора - приятелски групи, семейства с деца и хора с домашни любимци. Подобен модел предприемачите смятат да приложат и в Пловдив.

Възможността за ново заведение Павел Крумов и неговите партньори откриват, след като преди две години започват да търсят различни крафт бири за "Маймунарника". "По време на ковид пандемията мястото беше затворено. Аз го харесах по картинка. Оказа, че е свободно и две години по-късно сме тук", разказва той.

В момента заведението в Пловдив е в процес на обзавеждане, набира се персонал, проучват се възможностите за снабдяване с хранителни продукти и партньорства с различни културни институции, изпълнители и автори от Града под тепетата.

Очаква се "Пивоварница FRIK&S" да отвори в края на септември или началото на октомври, като до самото откриване според Павел Крумов в проекта ще се вложат около 350 хил. лв. Сумата идва както от кредити, така и от лични средства на партньорите.

"Теренът се наема от "Каменица" и ще се задържим за дълго със сигурност. Ще работим с "Каменица" по такъв начин, че ние ще развиваме марката FRIK&S. Ще бъдем като представители, лицето на марката - в София чрез "Маймунарника", в Пловдив и региона чрез тази пивоварница", казва Павел Крумов.

Всичко крафт

"Основната ни концепция е крафт бира, крафт храна и крафт музика", казва Антон Георгиев. Основната напитка в заведението ще е крафт бирата, като освен няколкото вида FRIK&S ще се приготвят и специални издания. "С пивоваря Иван Карагьозов (майстора на FRIK&S - бел. ред.) работим вече трета година, ако не се лъжа. В "Маймунарника" ни направи специална селекция много хубави бири. Предполагам, че тук ще се постарае още повече, защото това все пак е и неговият дом. Така че очакваме непрекъснато да има специални селекции. Всеки месец ще има изненадваща бира, приготвена тук на място", споделя Павел Крумов.

Подходът на Крумов и неговите партньори предвижда освен бира да се предлагат вина от региона, коктейли, както и храни от производители наблизо, които ще бъдат съобразени със сезона. А храната ще бъде приготвяна на момента.

"Менюто няма да бъде пет години едно и също, а по-скоро ще бъде пет дни едно и също и ще се превърта. Разбира се, ще има някои неща, които са си строго наши, ще те карат да идваш, защото ги няма на други места. Останалата част от менюто ще се обновява почти всеки ден", споделя Павел Крумов.

"Това е ежедневно пазаруване, трябва да следиш, не може да разчиташ на един доставчик или на двама, или на трима. С мрежата от производители не е задължително да работим от типа отношения - да ни карат всеки ден стока, която не става или не е най-доброто качество. Така че просто ще имаме богат набор от партньори", допълва Павел Крумов.

И местни артисти

Екипът ще използва контактите, създадени през "Маймунарника", за да кани изпълнители и в Пловдив. "Големи световни изпълнители или големи български изпълнители, които минават през "Маймунарника" за концерти, ще бъдат канени понякога и тук да направят акустична вечер, за да се представят и на пловдивската публика. Ще представяме и местни изпълнители, които нямат шанса да направят голям концерт в Пловдив. Ние ще ги дадем на публиката в умален крафт вариант, каквато е идеята на мястото", споделя Главчовски.

Близостта до двата най-нови стадиона на най-големите клубове в града добавя още една възможност за "Пивоварница FRIK&S", където ще се гледат мачове на живо и ще се провеждат дартс турнири и други спортни мероприятия. От пивоварната са отворени и за партньорства с театри, изпълнители и автори от града, а крайната им цел е да могат да станат част от културния календар на Пловдив. Това би допринесло за децентрализиране на културните събития в града, които в момента се провеждат най-вече в центъра.

Вход свободен

Почти всички концерти и представления в "Маймунарника" са с вход свободен за публиката, което пък натоварва изцяло организаторите със заплащането на групите и изпълнителите. "Изпълнителят е подсигурен. Получава си неговото възнаграждение. Публиката получава своето изживяване и целият риск се носи от клуба", казва Главчовски.

Това не спира екипа да организира поредица от събития през 2019 г. - периодът, когато набира популярност, на които да участват както по-известни групи, така и такива, които дотогава са свирели само в гаражи. "Стилово ги бяхме подредили така, че да има някаква приемственост, вечерта да не е от метал до хип-хоп или соул. Не спечелихме кой знае какво, но от тук нататък и ние чрез имиджа си, и някои от бандите вече са наложени на пазара, така че мисля, че свършихме добра работа благодарение на вход свободен", казва Павел Крумов. Същият безплатен достъп ще имат посетителите и до всички събития в "Пивоварница FRIK&S".

Q&A



Какъв тип работна ръка търсите?

Имаме кадри, които са с нас от години и благодарение на тях всъщност се справяме, защото ни дават този старт да започне сезонът и ни дават сигурността, че ще има хора, на които да разчитаме. Всяка година се присъединяват към нас нови и нови хора. Даваме работа на хора с малък опит, без опит, на току-що завършили ученици, на студенти, на хора с увреждания, на чужденци, хора от малцинствата. Всеки е добре дошъл да работи при нас. За нас по-важното е да има желание за развитие, за да можем да ги научим, преди да са се деформирали от лошите практики, които са почти навсякъде, за съжаление.

Как се отрази пандемията върху "Маймунарника"?

Бяхме облагодетелствани в сравнение с всички останали, защото ние сме на открито, а пък тогава нямаше рестрикции на открито, освен да намалим капацитета на 50%. Но тези рестрикции бяха за кратък период.

Какъв е капацитетът на "Маймунарника" и "Пивоварница FRIK&S"?

В "Маймунарника" има различни конфигурации. В свободната, когато е концерт, могат да стигнат до 3000 души в зависимост от изискванията на бандата и от гледна точка на сигурността. Докато в "Пивоварница FRIK&S" мисля, че заедно с външните места, е 250. Планираме също да използваме пространството отпред, което е паркинг и стълби.
Все още няма коментари
Нов коментар