София ще ремонтира Борисовата градина без екологична оценка и приет ПУП

Търгът е за 8.1 млн. лв и предвижда спорната практика инженеринг, вероятно защото общината бърза, за да усвои парите от ЕС

Някои части на Борисова градина наистина имат нужда от ремонт
Някои части на Борисова градина наистина имат нужда от ремонт
Някои части на Борисова градина наистина имат нужда от ремонт    ©  Юлия Лазарова
Някои части на Борисова градина наистина имат нужда от ремонт    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • София обяви търг за 8.1 млн. лв без ДДС за ремонта на "историческата част" на Борисовата градина две години след като бързо кандидатства за евросредствата
  • Сега отново ще трябва да бърза - този път с изпълнението, за което има срок до 5 октомври 2023 г. Затова е избрана практиката "инженеринг"
  • Притесненията са в качеството на ремонта, липсата на екологична оценка и на приет Подробен устройствен план

Преди две години и половина Столичната община направи няколко бързи маневри, за да получи еврофинансиране за проект, за който никой не беше чувал - ремонт на историческата част на Борисовата градина (в частта около Езерото с лилиите). Администрацията обаче се забави и чак сега обяви обществената поръчка. Заради това отново ще се бърза - ремонтът трябва да приключи до октомври 2023 г., за да се усвоят парите. Освен това ще се прави без изготвена екологична оценка за вредите, както и преди да е приет Подробният устройствен план на Борисовата градина.

Навярно за да спести време общината е решила ремонтът да е тип "инженеринг" - спечелилата фирма сама да направи всичко: проектирането, строителството, а после и авторския надзор. Прогнозната стойност на ремонта е 8.1 млн. лв. без ДДС.

София на риска

В условията на обществената поръчка се казва, че ремонтът трябва да приключи до 5 октомври 2023 г. Това изглежда малко вероятно предвид това, че поне 5 месеца ще са нужни да бъде избран изпълнител. Срокът за подаване на оферти е до 8 август, след което следват оценки на техническите предложения, после на ценовите, докато не се избере фирмата-изпълнител. И то ако няма обжалвания. При всяко положение изглежда, че ремонтът ще започне през 2023 г., като срокът за изпълнение е една година. Единствената възможност на общината в този случай ще е да иска удължаване на договора за безвъзмездна финансова помощ между МРРБ и ЕС.

Този юни общината пусна още една поръчка във връзка с проекта - търси си екип, който да организира и координира изпълнението на договора за безвъзмездна финансова помощ.Това срещу прогнозните 157 хил. лв.

"Смея да твърдя, че обектът е избран не заради най-голяма спешност на ремонта (например прословутото "влизане в кварталите" е по-належащо от непрекъснатото "изнасилване" на едни и същи пространства в центъра на града), а за да се усвоят лесно и бързо средствата от програма "Региони в растеж", преди изтичането на крайния срок на програмата. Софиянци трябва да знаят и, че ако всички дейности по този инвестиционен проект не бъдат завършени до октомври 2023 г. , европейските средства ще трябва да бъдат върнати от общинския бюджет, който така или иначе съфинансира с 3 млн лева начинанието", коментира за "Капитал" общинският съветник от "Демократична България" и член на екологична комисия Марта Георгиева.

Без екологична оценка

Има няколко притеснителни около бъдещия ремонт - първо, качеството на изпълнението и спазването на сроковете (опитът на Столична община показва, че това по-скоро не се случва, а последният пример е ремонтът на трасето на трамвай 5).

"Ремонт" получи негативна конотация през последните години поради безобразното съсипване на градската среда от бавните и некачествени ремонти, провеждани от администрацията на кмета Фандъкова, които обратнопропорционално на естетиката и трайността си, струваха десетки милиони лева.

Марта Георгиева
Марта Георгиева

общински съветник от "Демократична България"

Второ, странен е отказът да се прави екологична оценка, която предварително можеше да покаже как ремонтът ще повлияе на околната среда. Общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева поиска такава оценка от РИОСВ още преди единна година, с мотиви да се види:

  • Какво ще бъде въздействието върху замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване
  • Ще бъдат изкоренявани дърветата, чиято коренова система уврежда асфалта
  • Дали ще бъде повредена растителност от тежката техника
  • Коя растителност и на какво основание ще бъде премахвана
  • Оценка на резултата от заустването на отпадните води и др.

РИОСВ обаче преценява, че няма нужда се прави оценка, защото "няма вероятност ремонтът да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони".

Трето, все още не е приет Подробният устройствен план на Борисовата градина, а има издадена виза за проектиране от 2020 г. за ремонта на историческата част. Това е проблем, защото в ПУП-а могат да бъдат предвидени други дейности или материали и да се наложи да се прави ремонт на сега искания ремонт.

Какво ще се променя

Ремонтът представлява главно асфалтиране и преасфалтиране на настилки и алеи с обща площ 42 дка, както и подмяна на бордюри. Настилките при Езерото с лилиите, Езерото с патиците, алпинеума и Братската могила ще бъдат ремонтирани и възстановени с плочи от цепен камък и материали в автентичния им вид, пише в документацията на обществената поръчка. Включва се и ремонт на канализацията, подобряване на водоснабдяването и видеонаблюдение (130 нови камери), нови 175 пейки и 120 осветителна стълбове с фенери.

Ще се възстановяват Езерото с лилиите и пространството около него, Езерото с патиците и алпинеума с водната площ. Всичко това ще е първи етап от ремонта, а на втория етап е предвидена и "реконструкция на съществуващата обществена тоалетна при Лятната читалня" (предполага се, че става въпрос за тоалетната в близост до "Маймунарника").

Спорната практика "инженеринг"

Дейностите по ремонта ще се извършват по метода на инженеринга, при който не се изготвя предварително архитектурен проект, а една и съща фирма проектира, строи и надзирава изграждания обект. Според Марта Георгиева това е неприемливо, особено за резерват, каквато е историческата част на Борисовата градина. Няма и данни за получено съгласуване с НИНКН.

Обществената поръчка за инженеринг се обявява от Столична община в момент, в които "Демократична България" и "Продължаваме промяната" се опитват да приемат в Народното събрание изменение на Закона за обществените поръчки, с което да ограничат възлагането на обществени поръчки с публични средства по метода на инженеринга.

За парк "Борисова градина" няма действащ подробен устройствен план, което прави вече издадената през 2019 и 2020 г. виза за ремонта нищожна.