Център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас
Център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас    ©  Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас

Фондът, който промени градовете: 330 млн. лв. за 5 г. бяха инвестирани в 22 общини

Пловдив е с най-голямо финансиране от Фонда за устойчиви градове, но градът харчи предимно за улици

Център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас    ©  Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Фондът за устойчиви градове подкрепи близо 70 публични и частни проекти в пет сектора.
  • Сред общините първенци са Пловдив, Бургас и Стара Загора.
  • Подкрепените проекти включват възстановяване на културни центрове, театри, музеи, библиотеки, подобряване на облика на паркове и улици и прилагане на мерки за енергийна ефективност.

От остров Св. Анастасия до квартал "Надежда" в София и от библиотеки до производствени халета. Такъв е обхватът на Фонда за устойчиви градове, който в края на 2023 г. успешно приключи първия цикъл на инвестиране на почти 330 млн. лв за градско развитие в София и Южна България. Уникалната структура на фонда (виж карето) позволява той да инвестира заемни средства в частни и публични проекти, като близо 70 такива са били подкрепени в България през последните пет години.

Какво е ФУГ



"Фонд за устойчиви градове", е колаборация между Фонд Флаг, ОББ и Българска консултантска организация и беше избран през 2018 г. от държавния Фонд на фондовете, за да управлява Фондовете за градско развитие за регионите София и Южна България. Индикативният ресурс тогава беше 342 млн. лв., от които 202 млн. лв. бяха от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, и 140 млн. осигурени от партньорите ФЛАГ и ОББ. Идеята на този вид финансови инструменти е да се отпуска заемно финансиране при по-изгодни от пазарните условия с цел подпомагане на проекти от значение за развитието на градската среда. Те ще стават все по-важни, като се има предвид че Европа намалява грантовото финансиране.

Церемонията по обявяването на резултатите се проведе в новото място за култура в София - "Чистилището", което е един от проектите, спечелили финансиране от фонда.

Подкрепените проекти са в пет сектора и включват възстановяване на културни центрове, театри, музеи, библиотеки, подобряване на облика на паркове и улици и прилагане на мерки за енергийна ефективност.

Общо 39 града бяха определени за допустими за финансиране на проекти, но от тях само 22 общини са сключили договори с Фонда. Сред проектите са например паркингите в София и новата библиотека на Бургас.

"Към 70% от проектите са приключили, като тези, които продължават да се изпълняват са основно с комбинирана подкрепа (грант и ФИ) и са свързани с необходимостта от по-продължителни процедури, свързани с приключването им, както и проекти, финансирани изцяло с финансов инструмент. Всички проекти са със сключени договори с изпълнители на дейностите по тях и имат ясна времева рамка, както и ангажименти по изпълнението им в конкретен срок," коментира пред "Капитал" Ива Петкова, директор дирекция "Фондове за градско развитие".

Равносметката от първия цикъл на инвестиране показва, че извън София Пловдив е с най-голям дял във финансирането с общо 4 проекта на обща стойност 61,9 млн. лв. Това означава, че общината е успяла да навакса изоставането, което беше регистрирала през 2022 г.

Забавянето обаче се вижда в изпълнението: само един от тези проекти е завършен към момента - този за повишаване на организационната, техническата и административната осигуреност на ОП "Чистота" и ОП "Градини и паркове" на обща стойност 9,9 млн. лв. Останалите три продължават да се изпълняват.

Какво стана с парите в Пловдив

Най-голям от тях е заемът за Проекта за подобряване и модернизация на градската среда на стойност 30,1 млн. лв., от които 17,76 млн. лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020". Той е с четири подобекта, като първоначалният план беше един от тях да е пробивът под Водната палата, но след общественото недоволство тази идея беше изоставена, а сумата пренасочена за ремонт на Дондуковата градина. Тя трябва да бъде завършена на пролет. Други два от подобектите са също пред завършване - зам.-кметът по строителство заяви, че ремонтът на "Модър-Царевец" ще приключи в началото на април, а бул. "Хаджи Димитър" вече е отворен за движение.

Проектът за изграждане на басейн "Арена Младост" с общо финансиране 17,7 млн. лв. ще отнеме най-дълго време, като се очаква през 2025 г. да бъде завършен. Няма изгледи обаче скоро да приключи проектът "По крепостните стени на Филипопол", който е насочен към социализация на два емблематични за Пловдив обекта - Небет тепе и Източната порта. За него градът получава общо 9,3 млн. лв.

Така въпреки че Пловдив е отличник сред общините по получено финансиране, градът все още не може да се похвали с много за разлика от подгласниците си. Показателно е, че нито един от проектите не бе сред представените и отличените на заключителното събитие на ФУГ на 25 януари - фондът награждава само приключили към момента проекти, и то най-ярките от тях, свързани с реновация на градските пространства, подкрепени бизнес инициативи, индустриални зони и зелени проекти, интервенции, допринесли за подобряване и съхранение на културната инфраструктура, развитието на туризма и опазване на културното наследство.

Добрите примери

Стара Загора например получи отличие от Фонда в сектор "Градска среда" за нова визия и благоустрояване на територията на "Руски пазар", включваща и разширение на съседната улица. Проектът спечели приз Сграда на годината 2022 г. заради пълната трансформация на неугледния пазар в модерно търговско пространство. Стара Загора може да се похвали и със завършена реконструкция на зоопарка, финансирана от Фонда с 4,2 млн. лв., както и с приключил ремонт на един от знаковите за града обекти - Летния театър в парк "Митрополит Методий Кусев" на стойност 3 млн. лв.

Безспорният победител в категорията "Културна инфраструктура" пък е община Бургас с проекта си за Център за съвременно изкуство и библиотека, получил наскоро и престижната европейска награда Regiostars. Библиотеката в Бургас е първата в страната, която работи денонощно, и то благодарение на доброволци. В морския град успешно приключи и проектът "Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация" на стойност 9,9 млн. лв. Сред заложените и изпълнени дейности по проекта са изграждане на експозиционен и демонстрационен център "Минералните води на Акве Калиде", инфраструктурни решения в Културно-туристически комплекс "Ченгене-скеле", закупуване на модерен туристически кораб и система за споделяне на електрически велосипеди. Осъществена е фасадна консервация и реставрация на храм "Св. св. Кирил и Методий", както и разширяване на съществуващ пристан и изграждане на нов за малки плавателни съдове в акваторията на остров Света Анастасия.

Община Казанлък, която не влиза в топ 5 по получено финансиране, също бе наградена. Проектът "Светът на траките", насочен към осигуряване на интегриран достъп на тракийското културното наследство в долината на царете бе отличен като победител в сектор "Туризъм и културно наследство".

В сектор "Бизнес и индустриални зони" пък наградата отиде в "Телетек Електроникс". Компанията получи 19 млн.лв от Фонда за съфинансиране на проект за изграждане на производствена сграда за електроника със складова и административно-битова част, което ще преобрази терен от 18 декара в софийския район "Надежда".

Все още няма коментари
Нов коментар