🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Условията за бизнес в България се влошават за четвърта поредна година

Страната пада с две позиции до 61-о място от 190 държави в последния доклад Doing Business на Световната банка

Най-лошо остава представянето на България по отношение на достъп и свързване към електропреносна мрежа - 151-о място от 190 държави
Най-лошо остава представянето на България по отношение на достъп и свързване към електропреносна мрежа - 151-о място от 190 държави
Най-лошо остава представянето на България по отношение на достъп и свързване към електропреносна мрежа - 151-о място от 190 държави    ©  Надежда Чипева
Най-лошо остава представянето на България по отношение на достъп и свързване към електропреносна мрежа - 151-о място от 190 държави    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конкурентността на България като дестинация за правене на бизнес пада за четвърта поредна година спрямо останалите държави по света. Това показва годишната класация Doing Business за 2020 г., изготвяна от Световната банка, където България отстъпва две места до 61-а позиция сред 190 икономики по света. Класацията измерва местните условия за правене на бизнес по 46 показателя, групирани в 10 категории. Като цяло оценката на страната леко се подобрява - от 71.24 до 72 точки от сто в рамките на година, но това е твърде малка разлика спрямо темпа, с който се движат други държави. За справка, според експертите на Световната банка 115 от разглежданите държави са облекчили условията за бизнес спрямо предходния доклад.

България остава назад спрямо други страни по света при сравнение на процедурите, необходими за стартиране на бизнес, за получаване на разрешителни за строеж, за кредит и достъп до електричество, признаване на изпадането в неплатежоспособност и плащането на данъци. Причината е, че страната не е променила нищо в регулациите и изискванията спрямо миналата година.

Какво (не) се променя

Най-голямо влошаване на конкурентността на България тази година е видимо в категорията "стартиране на бизнес". Тук страната отстъпва с 14 позиции и пада до 113-о място в общата класация. Причината е, че нито броят процедури, нито времето или минималния изискуем капитал за стартиране на бизнес са се променили през последната година. Разходите, обвързани с процеса, дори намаляват спрямо средните доходи в страната. Но пък много от останалите държави правят подобрения и това в крайна сметка се отразява на класирането на България. Гърция например, която в тази група показатели се изкачва с 33 места до 11-а позиция за година, е намалила нужния брой дни за стартиране на бизнес от 12.5 през 2018 г. до 4 през тази. В България нужните дни са 23.

Страната пада в общата класация и по отношение на получаването на разрешителни за строеж (с 6 позиции до 43-о място), получаването на кредит (със 7 позиции до 67-о място), плащането на данъци (с 5 позиции до 97-о място) и признаване на изпадането в неплатежоспособност (с 5 позиции до 61-о място), като и тук причината е в липсата на промени.

Най-лошо остава представянето на България по отношение на достъп и свързване към електропреносна мрежа - 151-о място от 190 държави в тази група индикатори. За това са нужни шест процедури, 262 дена и над четири пъти повече средства, отколкото е средният доход на човек в страната (тук не влизат разходите за ДДС или евентуални подкупи). В тази група България получава обща оценка от 55.1 точки, а средното за Европа и Централна Азия, където попада страната, е 75.6 точки от 100. В Словения например, която е на 23-о място по отношение на достъпа до електричество и на 37-о в общата класация, са нужни 5 процедури, 38 дена, а цената се равнява на средния доход на човек от населението.

От друга страна, България се нарежда на 25-о място по отношение на защита на правата на миноритарните акционери, като това е подобрение с 8 позиции спрямо миналата година. Тук страната получава максимален брой точки за правата, които имат миноритарните акционери и корпоративната прозрачност.

Най-напред в класацията пък страната се позиционира при условията за задгранична търговия - на 21-о място както миналата, така и тази година. В тази група лидерските позиции като цяло са заети от държавите от ЕС благодарение на единния пазар в съюза.

Глобалните лидери

Топ 3 на държавите с най-добри условия за бизнес остават Нова Зеландия, следвана от Сингапур и Хонконг. От страните - членки на Европейския съюз, лидери са Дания, Великобритания и Швеция.

При общото класиране държавите са разделени в няколко групи на базата на географското им местоположение и на средните доходи на населението. България попада в регион Европа и Централна Азия, от който са изключени богатите държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В тази група пред страната ни са държави като Грузия (седма в общата класация), Македония (17-а), Русия (28-а), Турция (33-а), Сърбия (44-а), Черна гора (50-а) и Румъния (54-а).

От държавите в Европейския съюз само Люксембург и Гърция имат по-ниски позиции в общата класация от България и заемат съответно 72-о и 79-о място.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 2

    Гарантирано от Бойко Борисов!

    Нередност?
  • 2
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 2
    • + 1

    Българската централна банка неправилно емитира лева е съществената причина за възникване на актуалните български щети.
    С фаталната банкова грешка, колкото повече работим българите за икономически растеж – толкова по-много са щетите в Република България.
    Запазването на неправилното емитиране на лева увеличава българските щети. Подсигурява се политическия провал на премиера Бойко Борисов.
    Устойчивият просперитет на Република България е възможен, когато българската централна банка правилно емитира лева.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 3

    Откровено казано, заглавието заблуждава. България пада в класацията, но не става по-лошо място. Просто стагнира. Това също е лошо. Важно е да идентифицираме проблемите правилно, за да търсим решения.

    В тази класация само с регулаторни мерки и малка реформа в администрацията можем да скочим с 10-15 позиции.

    Нередност?
Нов коментар