🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ремонтът на дома ще може да се приспада от дължимия подоходен данък

Изплащането на публични задължения ще започва от най-старите, предвиждат промени в ДОПК

Двойно по-високи глоби предвижда проектът при отказ на съдействие или възпрепятстване на данъчните.
Двойно по-високи глоби предвижда проектът при отказ на съдействие или възпрепятстване на данъчните.
Двойно по-високи глоби предвижда проектът при отказ на съдействие или възпрепятстване на данъчните.    ©  Юлия Лазарова
Двойно по-високи глоби предвижда проектът при отказ на съдействие или възпрепятстване на данъчните.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ремонт на дома до 2000 лв. да се приспада от годишната данъчна основа, удвояване на санкциите за отказ от съдействие на НАП и глоба за неправилно съхранени документи от компании, погасяване първо на най-старите публични задължения. Това са част от предложенията в проект на Министерството на финансите за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Промените са разнообразни. Някои от текстовете са прецизиране на вече съществуващи разпоредби или синхронизиране на българското законодателство с европейски директиви и решения на Съда на ЕС. Други предвиждат нови възможности - като доброволно деклариране на данни за превоз на стоки с висок фискален риск или изменения, свързани с давностните срокове по публични задължения. Проектът ще бъде наличен за обществено обсъждане в платформата strategy.bg до 10 септември.

Давностните срокове

Една от по-големите промени е свързана с погасяването на публични задължения. Ако човек има няколко, сега може да избира кое да погаси, ако не може всички едновременно, а при липса на избор се погасяват съразмерно. Това обаче създава риск - по-рано възникнали задължения може да бъдат погасени по давност. Затова предложението е да се започва от най-старите към най-новите задължения. Ако бъде одобрен в парламента, текстът влиза в сила четири месеца след обнародване в Държавен вестник.

Успоредно с това се въвеждат две нови изключения от прилагането на 10-годишния абсолютен давностен срок за публични задължения. Едното е, когато вземането е предявено в производство по несъстоятелност, а другото - при наказателно производство, от което зависи установяването или събирането на задължението. И тук основната цел е да се избегне погасяването по давност, става ясно от мотивите.

За превозите на стоки с висок фискален риск

Проектът също така въвежда възможност за доброволно деклариране на информация за превоз на стоки с висок фискален риск (например плодове, зеленчуци, месо, горива) от страна на доставчика, получателя или прехвърлителя от 1 януари 2021 г. Това ще е достъпно чрез нова електронна услуга на НАП, която ще предоставя номер за всеки превоз на стока с валидност 14 дни.

Предварителното деклариране ще бъде възможно само за превоз на стоки с висок фискален риск с транспортни средства над 3.5 т. То не освобождава деклариращите от изготвянето на нужните транспортни, счетоводни и други документи, свързани с превоза. Целта на промяната е да се намали времето на обслужване и да се ограничат контролните мерки. За справка от 2015 до 2019 г. извършените проверки на транспортни средства нарастват от 280 до 456 хил., а поставените технически средства за контрол - от 73 до 93 хил. за същия период.

По-високи и нови глоби

Двойно по-високи глоби предвижда проектът при отказ на съдействие или възпрепятстване на данъчните. Така санкциите нарастват до 500 - 1000 лв. за физически лица и 1000 - 2000 лв. за фирми и еднолични търговци. При повторно нарушение глобите също са двойни на досегашните. "Изключително ниският размер на санкциите стимулират задължените лица да предпочетат налагането на санкция пред угрозата от определяне на реално дължимите от тях данъчни и осигурителни задължения", пише в мотивите към законопроекта.

Допълнително се въвеждат глоби при неправилно съхранение на счетоводни, търговски и други документи, свързани с данъчното облагане и осигуровките. От мотивите става ясно, че това е едно от най-честите нарушения, наблюдавани от приходната агенция. Тук са изключени документи, които се подават в НАП - годишни данъчни декларации. Глобата за физически лица е до 500 лв., а за фирми и ЕТ - имуществена санкция от 1000 до 5000 лв. При повторно нарушение сумите се повишават до съответно 700 и 7000 лв.

Глоби ще има и при условие че не се спази изискването за съхранение на данни в електронен вид - тези задължени лица, които използват информационни системи, продукти или архиви за създаване и обработка на информацията, трябва да съхраняват данните и в електронен вид, независимо дали тя е налична и на друг носител. Санкциите са до 700 лв. за физически лица и до 8000 лв. за дружества и ЕТ, а при повторно нарушение - до съответно 1000 и до 11 000 лв. за фирми.

НАП иска да знае за майсторите

В преходните и заключителните разпоредби се помества ново облекчение за тези физически лица, които подават годишна данъчна декларация за доходите си пред НАП. Ако през годината сте правили ремонт в български имот, на който сте собственик или съсобственик и той не е включен в активите на фирма, то в края на годината разходите по ремонта до 2000 лв. могат да бъдат приспаднати от годишната данъчна основа. Това е, при условие че човекът може да представи пред НАП документ за платения труд по ремонта (фискален бон, разписка, банков или друг документ).

Тъй като законът е заложен да влезе в сила до 4 месеца от обнародване в Държавен вестник, изглежда, хората, деклариращи доходите си от 2020, ще могат да се възползват от облекчението. Така НАП ще опита да изведе на светло майсторите чрез стимул на потребителите да изискват документи за плащания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар