🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Излишъкът се свива със 700 млн. през септември

Постъпленията от основни данъци бавно започват да наваксват изоставането след ограниченията през пролетта

Въпреки корона кризата бюджетът продължава да е на плюс 890 млн. лв. към септември, показват данните на Министерството на финансите. Плюсът идва от забавено изпълнение на разходите, както и от парите по линия на еврофондовете.

На месечна база обаче държавните финанси излязоха на дефицит още преди месец, като сега от ведомството на Кирил Ананиев посочват, че спрямо септември 2019 г. данъчните и неданъчните приходи се свиват със 763 млн. лв., но спадът се компенсира отчасти от постъпленията от помощи, които нарастват с почти 363 млн. лв.

Основният минус при постъпленията обаче е от такси, докато при данъците през последните месеци има подобрение, "с което постепенно се компенсира натрупаното забавяне през първите месеци след избухването на пандемията".

Близо до миналата година

Общо приходите в консолидирания бюджет към септември са малко над 23 млрд. лв. (73% от годишния план), което е с 244 млн. лв. под миналогодишното ниво, като основният спад идва от неданъчните приходи. Преди две седмици финансовият министър Кирил Ананиев заяви, че ведомството му продължава да работи с плана за дефицит от 3.5 млрд. лв. в края на годината. Както и че ако се наложи нова актуализация на бюджет 2020, тя ще е не заради повече разходи, а в случай че не се изпълни приходната част заради липсата на постъпления от тол таксите и от концесията на летище София - 550 млн. лв., чието плащане вероятно ще се случи догодина.

Към септември разходите все още изостават от приходите, като са на много близки нива до миналогодишните - 31.5 млрд. лв. (68.5% от годишния план). От финансовото ведомство отбелязват, че миналата година по същото време е имало непредвиден разход - покупката на F-16 в размер на 1.2 млрд. долара. Тази година обаче правителството гласува много извънредни пари заради корона кризата, имаше и плащания за различни инфраструктурни проекти. Тоест подобно на минали години разходната част изостава като изпълнение и така се оформя текущ излишък, който бързо се стопява до края на годината с гласуването на извънредни пари по решение на правителството.

Приходите от ДДС от внос падат, но от сделки в страната растат

По-подробна разбивка за приходите от данъци и осигуровки е налична към края на август. Тя показва, че постепенно те започват да наваксват - към осмия месец на годината те са с 244 млн. лв. (около 1%) по-малко спрямо 2019 г. За сравнение - към юни разликата беше в размер на 600 млн. лв.

Постъпленията от ДДС от сделки страната се увеличават на годишна база с 262 млн. лв., а невърнатият данък е в нормални граници - 155 млн. лв. В същото време има изоставане при ДДС от внос - с почти 600 млн. лв. (около 20%) спрямо август 2019 г. В бюлетина за изпълнението на бюджета се посочва, че "влияние върху постъпленията от ДДС от внос оказват цената на суровия петрол, количествата на внасяните стоки за междинно потребление (черни, цветни метали и др.), курсът на щатския долар спрямо еврото и други". Както и че ефект има и дадената възможност за отложено начисляване на ДДС при внос на стоки от трети страни при определени условия. А ефектът за периода януари - август е неначислен ДДС при внос в размер на 708 млн. лв., като с най-значителен дял в прилагането на този режим са вносителите на метали - общо 62 компании. Така общият ефект е с 335 млн. лв. (4.5%) по-малко постъпления от най-големия приходоизточник в бюджета спрямо август миналата година.

Минусът при приходите от корпоративен данък продължава да се свива, след като на 30 юни изтече крайният срок за подаване на данъчните декларации. Така към август той е 172 млн. лв., или 10%.

Ръст продължават да отчитат приходите от данък върху доходите на физическите лица - събраните постъпления са с почти 85 млн. лв. (3.2%) повече спрямо същия период на предходната година.

По-сериозно е изоставането при неданъчните приходи - с почти 692 млн. лв., или над 28% спрямо август 2019 г.