🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само за пет дни над 3200 фирми са поискали грантове от по 50 000 лв.

Заявките надхвърлят два пъти наличния бюджет от 78 млн. лв., а според експертите парите ще стигнат до бизнеса най-рано през юли-август

Макар че мярката за т.нар. големи малки фирми тръгна с огромно закъснение, интересът към нея е повече от голям. Става въпрос за процедурата, в която предприятия с оборот над 500 хил. лв. могат да получат грантове по 50 000 лв. за справяне с икономическите последствия от пандемията и за покриване на текущите оперативни разходи. Тя е с бюджет 78.2 млн. лв., управлява се от програма "Конкурентоспособност", но се финансира със средства на инициативата REACT-EU, през която Брюксел възстановява средствата от оперативните програми на страните членки, които през 2020 г. са били пренасочени за мерки срещу коронавируса.

Субсидиите трябваше да тръгнат още през м.г., но се забавиха значително и в крайна сметка приемът на документи започна едва миналия понеделник (22.02). В края на работния ден на 26 февруари по схемата вече са подадени 3247 проектни предложения за общо 162.3 млн. лв., или почти два пъти повече от нейния бюджет, показва справка на Министерството на икономиката. Крайният срок за подаване на заявления е 15 март 2021 г. и вероятно сумата ще нарасне още. Засега не е ясно дали държавата ще може да пренасочи още пари към тази мярка, така че всички кандидатствали да получат грантове. Класирането на фирмите и отпускането на парите ще се извършва по критерии, а не според реда на подаването на заявлението, така че все още има смисъл да се кандидатства по тази мярка.

Очакванията са оценката на кандидатите да отнеме около два месеца. За подписването на договорите пък ще е нужен още един месец, т.е. грантовете ще стигнат до фирмите най-рано юли-август, заявиха за "Капитал" от Българската асоциация на консултантите по европейски програми.