Зеленото преобразяване на Троян

Общината развива успешно серия от проекти - от облекчени ВЕИ процедури до отглеждането на чиста храна за детските градини

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бюджетът на община Троян за 2024 г. е рекорден и достига почти 100 млн. лв.
  • Общината залага на съкратени срокове за новите ВЕИ и ударно саниране.
  • Успешно се развиват и проектите за ново осветление, управление на отпадъците и чиста храна за децата.

Ако свързвате Троян единствено с Троянския манастир, сливовата ракия, хубавата кухня и занаятите, донякъде ще сте на прав път. Но само донякъде, защото потенциалът на града е много по-голям от неговата религиозна, хедонистка или творческа насоченост. Той е на път да се превърне в пример за това как един малък град успешно прилага моделите на по-големите, особено що се отнася до политиките, свързани със зелена трансформация - клише, зад което се крие само едно - начин за по-добър и екологичен живот на хората. А какво по-важно от това?

Всъщност зелената трансформация на Троян е една от управленските цели, които общината си е поставила, наред с приоритетното изграждане на зелени обществени пространства, безопасна инфраструктура, по-ефективна грижа за природата. Помага и фактът, че през 2024 г. бюджетът на общината е рекорден и достига почти 100 млн. лева. Въпреки това обаче местната управа не разчита единствено на него, а търси всевъзможни източници на финансиране за проектите си.

Програма за по-добър живот

Още в края на 2022 г. общината прие програма за енергийна устойчивост. Целта на документа бе да се подобри енергийната ефективност, а оттам да се постигне сигурност за функционирането на публичните органи, стимулиране на заетостта и растежа и подобряване качеството на живот. Програмата не остава само на хартия - с финансиране от ЕС общината е подобрила абсолютно всички важни за гражданите публични общински сгради. "Въпреки че държавата се дистанцира от този процес, изпълнихме проекти за енергийна ефективност и на държавните сгради на съда, прокуратурата, пожарната, МВР и много други. Използвахме всички възможни източници на финансиране за санирането на частни сгради", пишат от община Троян до "Капитал".

Общо за двата мандата били обновени 38 жилищни сгради със 780 апартамента и 15 стопански обекта в тях, както и шест публични сгради. "С това съумяхме да постигнем основните цели - намаляване разходите за отопление на живеещите в сградите, подобряване комфорта на живот и естетизиране на градската среда", изтъкват от местната управа. Работата обаче не спира дотук. В края на 2023 г. били одобрени още седем проекта на община Троян, които ще получат финансиране, и нови 389 жилищни сгради ще бъдат санирани.

Облекчени условия за новите ВЕИ

Общината работи и в друга посока - подобряване на инвестиционния климат чрез намаляването на административната тежест, свързана с изграждането на нови ВЕИ както от страна на бизнеса, така и от страна на домакинствата. А това е повече от важно с оглед значителния ръст на заявките за нови фотоволтаични централи, както и опитите за енергийна независимост на редица домакинства. С последните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници например бе зададена обща рамка за т.нар. енергийни общности. А целта бе само една - домакинствата да се обединяват и да произвеждат тока си сами, а излишъка да продават на борсата.

"Поставили сме си за цел бързо и качествено изпълнение на общински услуги при реализиране на административните услуги на инвестиционни намерения в областта на ВЕИ", пишат от общината до "Капитал". Правилата за администриране и предоставяне на общински услуги по цялата верига на изпълнение на дадено ВЕИ били опростени, а администрацията преминала обучение.

Троян мисли и за свои ВЕИ проекти. В момента общината разполага с подобни инсталации в някои детски градини. Обмисля се и възможността за изграждане на нови фотоволтаици за производство на електроенергия за собствени нужди. На тази вълна са и общинските фирми - през 2020 г. например едно от общинските предприятия - "ВиК Стенето" - Троян, е изградило при пречиствателната станция 100 kW фотоволтаици за собствени нужди на станцията. Планира се и производство на електроенергия за собствени нужди и при управлението на сепариращата и компостираща инсталация.

От градината на... общината

Отделно от това със собствени средства община Троян е реализирала и друг проект - екологичното хранене на децата в детските градини. За целта били създадени овощни градини и оранжерии, в които се отглежда екологично чисти плодове и зеленчуци, които се влагат в детското хранене. А тъй като проектът се оказал повече от работещ, от общината обмислят да надградят модела, за да стигнат и до младите хора в училищна възраст.

Отделно от това са вложени и значителни усилия за подобряване на ефективността на управление на отпадъците. Изградена е сепарираща и компостираща инсталация, които се управляват от ново общинско дружество. Така отпадъците, които стигат до депониране, постепенно намаляват за сметка на отпадъка. "Готвим се за важна реформа в определянето на такса битови отпадъци. Над 90% от бизнеса плаща таксата на база на количество. Започваме пилотни проекти за изчисляване на таксата на количество и при гражданите", пишат още от общината.

Докъде са проектите

Всички тези проекти са на различен етап изпълнение. Вече има резултати при отпадъците, енергийната ефективност, детското хранене и др., а дейностите по обособяването на нови и привлекателни зелени обществени пространства са "в активна фаза на изпълнение". С финансиране от общината Държавното горско стопанство - Троян, е изградило детски екопарк със съоръжения за игра от изцяло природни материали, най-вече дърво. По същия модел в момента се изгражда кучешки парк.

Работи се и по проект за модернизация на осветлението в Троян, Орешак и Черни Осъм. Той предвижда подмяна на съществуващите осветителни тела с нови енергоефективни лампи със светодиодна технология, ще има и солари, специална система за контрол, управление и мониторинг и още, и още... А какво очакват от местната управа? На първо място намаляване на енергоемкостта на община Троян. Например санираните сгради са обект на системно енергийно обследване, а сметките показват, че икономията на енергия е средно около 40%.

Община Троян става все по-зелена, а това привлича и туристи. Намаляват отпадъците, градът става по-светъл през нощта, падат и годишните разходи за електрическа енергия. Местата за разходка са все повече и по-приветливи, а значително по-малка част от децата са с наднормено тегло. Именно резултатът, свързан с детското хранене, радва най-много общината. А Троян бързо и без много шум се превръща в един от градовете с потенциал. Потенциал за по-добър и по-щастлив живот.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар