🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията продължава да расте и през юли достига 17.3%

За първи път от известно време горивата и храните поевтиняват на месечна база според данните на НСИ

Горивата остават един от основните двигатели на инфлацията, макар леко да поевтиняват на месечна база.
Горивата остават един от основните двигатели на инфлацията, макар леко да поевтиняват на месечна база.
Горивата остават един от основните двигатели на инфлацията, макар леко да поевтиняват на месечна база.    ©  shutterstock
Горивата остават един от основните двигатели на инфлацията, макар леко да поевтиняват на месечна база.    ©  shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Ръстът на потребителските цени продължава да се ускорява и през юли достига 17.3% на годишна база, показват данните на НСИ. Поскъпването е най-драстичното за последните две десетилетия, след като инфлацията вече надхвърля стойностите от началото на световната финансова криза и е сравнимо с нивата от края на 1998 г.

Цените растат във всички сектори на икономиката, а най-осезаемо в транспорта, където инфлацията надхвърля 31% спрямо миналия юли. Храните, които са основен разход за домакинствата, са поскъпнали с 24% за година. През юли инфлацията се покачва за 17-и пореден месец след ниските нива от 2020 г. по време на пандемията. Средногодишната и стойност за последните 12 месеца достига 10.5% и според прогнозите на икономисти ще продължи да расте.

Инфлацията продължава да чупи рекорди и по-света - първоначално със започналото икономическо съживяване след пандемията, а после и заради поскъпването на храните и енергоносителите заради войната в Украйна. За поскъпването допринасят и разхлабената парична и фискална политика на развитите страни, която в САЩ и еврозоната вече започва да се затяга.

Въпреки че голяма част от инфлацията се дължи на външни фактори, поскъпването в България е сред най-високите в ЕС.

Леки понижения на месечна база, спрямо миналата година всичко е нагоре

През последния месец потребителските цени са се повишили с 1.1% спрямо юни, показват данните. Тази стойност е над обичайните нива, но представлява забавяне, след като през март и април надхвърляше 2%. Минимално се понижават цените на хранителните стоки - с 0.1% спрямо юни, като зърнените изделия са 4.3% надолу. Различните видове хляб са поевтинели с по 9-10% в първия месец с нулево ДДС за артикула. За първи път за тази година по-евтини стават горивата - с 4.1% прямо юни според данните на НСИ, като пропан-бутанът е 21% надолу, а дизелът и бензинът A95H съответно 2.2% и 3.1%.

В сравнение с година по-рано обаче цените на всички стокови групи остават нагоре с двуцифрени стойности. В основата на общата инфлация продължават да стоят горивата и храните. Зърнените храни остават почти 29% по-скъпи спрямо миналия юли, а горивата за превозните средства - с 47%. Цените на комуналните услуги на домакинствата са с 21% нагоре за година, а услугите на ресторанти и хотели - с 20%.

Сред най-високите в ЕС

През юли инфлацията остава висока в повечето развити икономики по-света. В САЩ тя леко се понижи до 8.5%, след като достигна пик през юни. В еврозоната продължава да расте до 8.9% по предварителни данни. По сравнимия индекс в България тя е 14.9% и е една от най-високите в Европейския съюз. През юни, за когато има налични данни за всички държави, с по-висока инфлация са само Балтийските страни и Чехия.

Анализаторите на ОББ посочват, че заради високата инфлация страната не отговаря на критериите за приемане на еврото и прогнозира, че това вероятно ще остане така и догодина. Въпреки това институцията вижда скорошно достигане на пика на годишната инфлация и постепенно спадане от върховете през следващите месеци.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007
    • - 1

    БНБ прогнозират само 3.8% инфлация следващата година. МВФ 3.3%. Много странно.

    Нередност?
  • 2
    pejzlerka avatar :-(
    Баба Пейзлерка
    • + 1

    Гарантирано от БКП - БСП-ДейБъ-ПППП!

    Нередност?
  • 3
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 1

    Много паникьорско заглавие.
    И невярно.
    За последния месец е 1.1% според статията, което за година би било малко над 13%.
    Щом за последната година е над 17%, се оказва че инфлацията се е забавила през последния месец и не оправдава всяването на паника.

    Нередност?
Нов коментар