🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Велико Желев е разследван за побой и изнудване

Групата му "Хидрострой" само за няколко години получи над 1 млрд. лв. от държавни инфраструктурни проекти, сред които "Хемус" и Северната тангента

Велико Желев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е публикувана първоначално в 22:40 ч. на 6 март и е актуализирана на 7 март в 11:40 ч. след брифинг на Софийската районна прокуратура.
Темата накратко
  • Един от най- големите бизнесмени от строителния бранш, Велико Желев, беше арестуван в понеделник вечер
  • Причината е побой и изнудване на бивш служител
  • Желев управлява "Хидрострой" и още няколко от най- големите компании в инфраструктурното строителство у нас

Срещу един от най-големите строители в страната - Велико Желев се води разследване, но не за нарушения, свързани със строителството на магистрали, а за побой и изнудване на бивш служител. Производството е образувано срещу Желев и още двама души, като първоначално само Желев беше задържан - първо с полицейски арест за 24 часа, а във вторник следобед Софийската градска прокуратура му наложи и прокурорски арест до 72 часа. В сряда прокуратурата ще реши дали да поиска от съда постоянна мярка задържане под стража на Желев, се казва в съобщение на сайта на прокуратурата.

Разследването няма никаква връзка с данните за сериозни нарушения по строителството на магистрали или други дейности по обществени поръчки, стана ясно от от брифинг на зам.-районния прокурор на София Борислав Георгиев във вторник сутринта, часове след като новината за задържането на Желев в понеделник вечерта стана известна.

Първоначално производството срещу Велико Желев е образувано от органите на МВР и е било за телесна повреда, после е преквалифицирано за изнудване. Пострадалият бивш служител на Желев е подал сигнал, че е бил принуждаван с насилие да подпише документ, с което да поеме задължения в контекста на служебните си задължения в дружеството на Желев. Той е представил медицинско за нанесени леки телесни повреди, тепърва предстои да бъде назначена допълнителна експертиза.

Във вторник в Софийската градска прокуратура е образувано досъдебно производство за изнудване, извършено от повече от две лица преди десетина дни - на 24 февруари в централата на "Хидрострой" на столичния бул. "Цар Освободител" №6. В съобщението на прокуратурата се казва, че на пострадалия Б.А. са били нанесени "удари в областта на лицето и тялото" от повече от две лица, с цел да го принудят да подпише записи на заповеди и разходни ордери на обща сума 68 000 лева.

В понеделник вечерта до полунощ в офисите на Желев са били извършени действия по разследване, обиски, претърсване и изземване, иззети са веществени доказателства - документи, компютри и др. Издирват се другите двама участници в деянието.

Първоначалните очаквания бяха, че задържането на Желев е свързано с пътното строителство, доколкото в понеделник по обяд прокуратурата съобщи, че главният прокурор Иван Гешев е изпратил писма до служебните министри на вътрешните работи и на регионалното развитие Иван Демерджиев и Иван Шишков, с които е изискал цялата налична информация в двете им подопечни министерства за нередности при строителството на пътища, включително Северната скоростна тангента на София и магистрала "Хемус"

Компании от групата на Желев са строили част от Северната тангента (финансирана с евросредства), за която служебният регионален министър обяви, че е със спестен асфалт, както и са получавали авански по "Хемус".

"Капитал" опита още вечерта в понеделник да се свърже с Желев на мобилния му телефон, но не отговаряше.

От пътната агенция до топ строител

Велико Желев е един от най-влиятелните хора в строителния бранш у нас, като бизнесът му е основно свързан с инфраструктура. Пътят му в общественото пространство започва по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, когато е в ръководството на пътната агенция. Неговата компания "Хидрострой" е четвъртият най-голям строител в страната с 224 млн. лв. приходи за 2021 г., като той притежава официално и неофициално десетки компании. Освен че бизнесът му расте стремглаво през последното десетилетие, Желев оцелява при различна власт през годините.

Между 2001-а и 2003 г. Велико Желев е шеф на Областно пътно управление - Варна. По времето на кабинета "Сакскобургготски" е съветник на регионалния министър Валентин Церовски, след това е назначен за зам.-шеф на Агенция "Пътища" (сега Агенция "Пътна инфраструктура"), за малко е бил и неин шеф. Временно е и съветник на регионалния министър Асен Гагаузов в правителството на Тройната коалиция в периода 2005 - 2009 г.

През 2016 г. той стана собственик и на ВДХ - бившето "Водстрой 98", което дълго време се свързваше с името на Делян Пеевски в бранша. Желев е и акционер в "Пътни строежи - Велико Търново" заедно с Григор Иванов, собственик на друга голяма фирма, "Пътинженерингстрой - Т".

Желев притежава и "Пътстрой Бургас", с ново име "Пътстрой ВДХ", която изгражда в момента обхода на Бургас за почти 48 млн. лв.

Според одитния доклад на Сметната палата компании към края на 2020 г. от групата на Желев бяха получили 200 млн. лв. като аванси по различни договори, свързани с изграждането на "Хемус". "Хидрострой" конкретно имаше договори за лот 1 и лот 8 от магистралата с държавната фирма "Автомагистрали".

Сред последните големи обекти на "Хидрострой" са реконструкция на част от водопреносната мрежа на Добрич, пречиствателната станция за отпадни води във Видин, реконструкцията на Хотел RIU "Астория" в Златни пясъци (половината собственост на Велико Желев), както и пречиствателната станция в курорта и злощастният бул. "Васил Левски" във Варна.

Компаниите от групата на Желев се занимават и с поддържането по области, като само през февруари получиха плащания за 107 млн. лв., които АПИ им дължеше. Става въпрос за регионите на Варна, Габрово, Разград, Шумен, Хасково, Софийска област, магистрала "Марица".

Освен тях обаче има три компании, за които той е сочен като скрит собственик - "Битумина Гмбх", хасковската АБ и "Инфра експерт". Самият Велико Желев категорично отрича да притежава тези фирми пред "Капитал" и обяснява писмените връзки, останали в Търговския регистър, като грешка. Неговата свързаност обаче се потвърждава освен от имената, изплуващи в регистъра, също и от няколко независими източника от строителния бранш.

"Битумина Гмбх" се беше сдобила с над 12 дка до парка "Заимов" срещу 23 млн. лв. три месеца след като е взела аванс над 80 млн. лв. от "Автомагистрали". На парцела в момента се строи жилищен комплекс Teatralna Park Residence.

През 2020 г. фирма на Желев купи и историческата сграда срещу Руската църква в София, която беше централа на ДЗИ, като там се помещава и главният му офис в последно време.

Преди няколко дни проверка на служебния регионален министър Иван Шишков показа, че липсва една трета от асфалта на Северна скоростна тангента, построена през 2016 г., като пътят е строен от фирми на Желев.

Само през последните години "Хидрострой" и свързаните с нея компании, получиха договори за пътна поддръжка и строителство по магистрала "Хемус" близо 1.4 млрд. лв., по които по последни данни са платени близо 700 млн. лв.

Велико Желев единствен от големите строители получи и нов огромен договор след падането на ГЕРБ от власт - за строителството на тунел под Шипка за над 350 млн. лв. За него имаше решение на АПИ за избор на изпълнител, което тогавашният министър Гроздан Караджов първоначално искаше да отмени. По негови думи след силно негативна обществена реакция в Габрово тогавашният управленски екип - включително Кирил Петков и Асен Василев, взели решение договорът все пак да бъде подписан.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 2
    • + 10

    Поредния жалък помяр, който беше натиснат от шиши преди 3-4 години, вероятно знаейки че ако не му се подчини, шиши ще насъска кучето си Гешев да го смачка, та същия този боклук беше принуден да купи фалиралия бизнес на шиши- Водстрой и другите източващи фирми, които вече бяха откраднали 1.5 милиарда удобно спуснати от слугата на ДПС, иначе големия управленец - Боко репата. Сега казват, че великия боклук строял страхотна бизнес сграда на Милко Бичев някъде зад метростанция театрална, та се замислих дали сградата няма да се казва Хемус, би било най-подходящо име с оглед на откраднатите най малко 100 милиона само от това съоръжение от иначе големите евроатлантици-гербаджии.

    Нередност?
  • 2
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 4
    • + 2

    Изглежда обещаващо освен ако не е претопляне на стари манджи за изборите... Реално всичко би могло да се случи изключително бързо - събират се всички заинтересовани страни, проектната документация, правят се количество проби и се сравнява... След като става въпрос за количествено, а не качествено отклонение няма нужда от дълги експертизи. Има ли наистина отклонения или това е поредната глупост?! Фактите сочат, че фирмата крадец продължава да е надежден и то крупен извършител на държавни поръчки(при Шишков), което пък говори за някакъв вид шизофрения... Аз лично съм изключително скептичен към заключенията на Шишков, неговите бълнувания за Хемус вече се превърнаха в явно фиаско. Така че няма да ме учуди и сега да е така и "липсващия асфалт" да е като "липсващите пари" на Хемус. Въобще няма да ме учуди ако сравнява дебелината на настилката не с проектната, а с някаква която сам си е измислил за "правилна"... Ама то веднъж като станеш за резил вече трудно някой хваща вяра...

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 8

    Два-три дни цирк за пред Европата и след т'ва маршрутът за Дубай е вече уточнен. Тези милиционерски сценки от комунистическата школа би трябвало да ги знаем наизуст вече.

    Нередност?
  • 4
    jch121099443 avatar :-|
    jch121099443
    • - 2
    • + 3

    Е тоя ако не влезе в затвора е па на - намериха виновникът за липсващите сантиметри от магистралите, само че с него трябва и някой друг чиновник от гербаджийските да поизгори, за назидание на останалите

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 5
    • + 2

    Баш па Желев да погнат.
    Сума и неща построи Човека.

    Нередност?
Нов коментар