🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Два месеца без внос от Украйна и 26 млн. евро от ЕС отвоюваха зърнопроизводителите

Вторият грант от Брюксел от 10 млн. евро е по-малко от очакваното от българското правителство, но преговори за увеличаване на субсидията едва ли са възможни

Въпреки административните ограничения в България и ограниченията, наложени от комисията, ефектът не е в полза нито на земеделците, нито на производителите в момента
Въпреки административните ограничения в България и ограниченията, наложени от комисията, ефектът не е в полза нито на земеделците, нито на производителите в момента
Въпреки административните ограничения в България и ограниченията, наложени от комисията, ефектът не е в полза нито на земеделците, нито на производителите в момента    ©  Shutterstock
Въпреки административните ограничения в България и ограниченията, наложени от комисията, ефектът не е в полза нито на земеделците, нито на производителите в момента    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Брюксел позволи на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия да ограничат вноса от Украйна за пшеница, царевица, слънчогледово семе и рапица до 5 юни.
  • Българското правителство има срок до септември да изплати общо 26 млн. евро компенсации, а до юни трябва да каже на комисията как ще ги разпределя и до кого ще стигнат.

Гласовитите производители на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица след протести и подкрепа от властта получиха два подаръка: временно ембарго за внос, при това с опция за удължаване, както и субсидия от почти 50 млн. лв. Поне засега двете не изглежда да ги радват: международните цени на зърното продължават да падат, а на фона на милиардните субсидии, които получават годишно, подкрепата от Брюксел им се струва дребна.

За индустриите, консумиращи слънчоглед и фуражи, реално вносът на украинска продукция е блокиран от началото на април. И преградата изглежда ще е поне два месеца, защото забраната на ЕК ще е валидна поне до 5 юни.

Какво се случи

Във вторник официално влезе в сила предложението на Европейската комисия за налагане на ограничения на вноса от Украйна за пшеница, царевица, слънчогледово семе и рапица за петте най-засегнати държави в ЕС (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) до 5 юни, както и предоставяне на втори пакет от допълнителната финансова помощ за тях.

Българското правителство има срок до септември да изплати общо 26 млн. евро компенсации, отпуснати от ЕС за земеделците, които са ощетени от извънредния внос на украинско зърно. В България пряк ефект има основно производителите на слънчоглед, защото там вносът беше интензивен.

Правителството обаче смята, че тези суми са недостатъчни. В отговор на критиките представител на Европейската комисия призна, че сумите не покриват всички щети и затова Брюксел предоставя на правителствата по първия пакет да удвоят европейските средства за сметка на националните бюджети, а по втория - да ги утроят. Държавният бюджет обаче тази година и без това изглежда с колосален дефицит, че да може страната да си позволи такава щедрост.

Като условие за получаване на помощта България, Унгария, Полша и Словакия поеха ангажимент да отменят едностранните си мерки относно пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледовото семе и всички други продукти с произход от Украйна. България го направи. Транзитът на зърнени култури също трябва да продължи.

Парите за България

Вторият пакет помощ за засегнатите държави е на стойност 100 милиона евро. Сумата, която е прехвърлена от селскостопанския резерв за 2023 г., ще бъде насочена към земеделските стопани, произвеждащи зърнени култури и маслодайни семена. Европейската комисия обясни, че разпределението на сумите е било направено въз основа на формула, която оценява свръхвноса от Украйна спрямо българската реколта и обичаен внос, както и цената на украинския внос и средната цена на местния пазар и минимални цени на пазарите в засегнатите държави. В тази връзка предложеното разпределение е следното - 9.77 млн. евро за България, 15.93 млн. евро за Унгария, 39.33 млн. евро за Полша, 29.73 млн. евро за Румъния и 5.24 млн. евро за Словакия.

През април България вече получи първия транш на помощта през април в размер на 16.75 млн. евро, към който се добавят още 9.77 млн. евро, или общо допълнителната помощ от ЕС възлиза на 26 млн. евро.

Министърът иска още

В Народното събрание през тази седмица земеделският министър Явор Гечев заяви, че помощта е недостатъчна, и каза, че предвидената възможност обезщетенията да се допълват с национални средства "всъщност не е помощ" и ще предоговаря средствата за България с комисията. На въпрос на "Капитал" към изпълнителния орган на ЕС дали това е възможно от там отказаха коментар.

Но комисията изрази готовността си да продължи ограниченията по вноса за същите продукти и след 5 юни, ако анализите и показват, че това е необходимо. Някои хранителни продукти от Украйна извън зърното остават "под мониторинг", но за ограничения за тях на този етап не се говори.

Как ще се разпределя субсидията

Правителството има срок до края на юни да съобщи на комисията критериите, по които смята да разпределя парите, допълнителната помощ от национални средства, които възнамерява да отпусне на фермерите, както и мерките, които ще вземе, за да не бъдат свръхкомпенсирани някои от тях. "Капитал" попита Министерството на земеделието за плановете им за разпределение на средствата, но все още отговор не е получен.

Плащанията следва да бъдат извършени до 30 септември 2023 г.

Още недоволство

Забраната на вноса от Брюксел има едно изключение: няма да важи за сключените вече договори и тези сделки ще се осъществят. Представител на маслобойна обясни пред "Капитал", че не знае за стари договори в сектора и че те или са предоговорени, или прекратени, или не са значими.

Този сектор всъщност пострада най-пряко от намесата на властта в сектора. В началото на април земеделският министър наложи административни мерки, с които да забави вноса на слънчоглед.

Представител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти коментира за "Капитал", че във връзка с това "в момента пристигат фактури от нашите доставчици за причинени на тях загуби заради задържането на камионите. За един камион за един ден това са 100 евро, като за повече от 20 дни престой това са непосилни щети за една компания. Отделно са загубите от нарушения на производствения ритъм и на логистиката заради правителствените решения от миналата седмица".

Въпреки административните ограничения и забрани ефектът не е в полза нито на земеделците, нито на производителите в момента. Представител на маслодобивна фабрика коментира за "Капитал", че за момента разполагат с достатъчно суровини. "В крайна сметка забраната не доведе до очаквания от земеделците ефект. Административните ограничения не решиха проблемите на земеделските стопани и не вдигнаха цените. Цените са пазарни, в момента те падат и са средно около 750 лв. на тон слънчоглед и няма как да стигнат февруарските цени от 900 - 1000 лв. на тон. Българският пазар не може да изконсумира слънчогледа, който е складиран - и като вътрешна консумация, и като преработка. Илюзиите, с които живяха земеделските стопани, че министерството ще им осигури по-високи цени, не се сбъднаха. Просто те изпуснаха пазара."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 2
    • + 1

    Украйна е нападната страна... Целия ЕС се опитва да помогне на героите да защитят страната си. С доставки на оръжие, финансова помощ и подкрепа на икономиката им с различни инициативи. Все пак обаче не бива да се забравя, че Украйна е корумпирана както Русия, както БГ..

    Целта със зърнената сделка бе да се осигурят доставки до страни с тежки храни дефицити - арабски, африкански страни, европейски страни като Испания, Италия с сериозна суша.. Обаче какво стана? От украинските фермери /повечето държавни стопанства, земя се продава там на частни лица от 2020/, се изкупува от неясни търговци, напр. пшеница, за 50 до 90 долара/т, което е под и на границата на себестойността за производство. Изнася се като техническа за биодизел, без контрол.. Не тбърда, мека, лимец, фуражна и т.н. Дори ако се изнася като храна, цената при внос е около 200 долара. А контрола на украинските власти е никакъв - съмнителни фирми изнасят безмитно, безквотно, и правят по 100-150 долара на тон. Това не е като да контролираш внос, да таксуваш мита.. ддс... А на износителите и ддс се възстановява..
    За мен за прави зърнопроизводителите в ИЕ ЕС... Какъв съюз сме ние, ако първо не се защитят вътрешните производители? Те плашат ренти за наети земи, имат ограничения и разходи несравними с украински колхоз.
    Нека ЕК закупи БГ, полската, словашката продукция на договорени цени... или да плати компенсации за украинския дъмпинг.. Как да очакваме да платят високи ренти иначе? Колко пенсии са зависими от тези разплащания в края на сезона?...
    Зърнарите.. Нека са милионери, поне си печелят парите ясно.. а и ни хранят... Имали хубави коли... имате ли представа колко струва един комбайн? Трактор?
    Ето един превод на украинска журналистка относно забраните Юлия Самаева , ZN.ua
    https://e-vestnik.bg/37070/pogled-ot-ukrayna-zashto-v-es-ne-se-radvat-na-ukrainskoto-zarno/.
    Корупцията прониква навсякъде, но нашите производители заслужават подкрепа.. макар и не на 600 за тон.

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 1

    Нашите интереси на първо място!! Украинците даде оправят - никой НЕ Е СПРЯЛ износа на украинска продукция през наша територия. Обаче сме на път да останем без по-малките фермери производители на мляко, мед и зърно.
    Аз като българин НЕ ЖЕЛАЯ да платя тази цена. Сега разбирам,че в този форум се събират разни твърдоглавци жълтопаветници, ама хайде веднъж да помислите за нашия народ и интереси и да спирате с опорните.

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "Vassil Stoychev":

    Когато всички работещи освен заплати започнат да получават и субсидии за милиарди всяка година, тогава се изказвай българино.

    Нередност?
Нов коментар