Имената на седмицата

В рубриката на "Капитал Daily" събираме информацията за управленските промени и новини за лидерите на бизнеса в България и по света от изминалите седем дни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новите мениджъри

Даниела Анева е новият директор "Човешки ресурси" на българското подразделение на британската компания за IT услуги Endava. Тя ще отговаря за предстоящото през следващата година сериозно увеличение на екипа в страната, съобщават от дружеството. Endava стъпи на българския пазар през 2016 г., след като придоби холандската компания за софтуерен инженеринг ISDC, която присъстваше в страната от 2010 г. В българското й подразделение Ай Ес Ди Си беше едно от развойните й звена с около 40 служители, които след сделката станаха част от екипа на Endava.
Ондрей Локвенц поема ръководството на небанковата компания за бързи заеми "Профи кредит България", като заменя в управлението й Яромир Вшетечка. През последните три години новият мениджър е бил директор на направление "Маркетинг - международни пазари" в международната Profireal Group, част от която е българското дружество, и е отговарял за активностите на групата в шестте държави, в които оперира - България, Чехия, Словакия, Полша, Русия и Филипините. Преди това е заемал различни ръководни длъжности в компании като GE Money Bank/Ge International, Unicredit Bank и O2 Telco.
Дългогодишният мениджър на застрахователя "Граве България" Николай Логофетов, който напусна компанията в края на 2014 г., се завръща в сектора. Той заменя Емил Вучков като изпълнителен директор на ЗАД "България", става ясно от вписване в Търговския регистър. Логофетов управляваше бизнеса на австрийската застрахователна група GRAWE в България от влизането й в страната през 2000 г., а преди това е работил в ЗАД "Булстрад Живот" и в "Ей Ай Джи лайф България". От 2014 г. досега е зам.-председател на Асоциацията на бизнес експертите в България, а от октомври 2016 г. е изпълнителен директор на MoitePari Consult.
Регионалният директор на холандската компания Dietsmann за Източна Европа и Латинска Америка Росен Христов вече официално е новият председател на управителния съвет на едно от най-големите предприятия за ремонт и поддръжка в енергийния сектор - публичния "Енергоремонт холдинг". Промяната става факт, след като през юли Dietsmann придоби 97.5% от акциите на българското дружество. Христов ще управлява "Енергоремонт холдинг" съвместно с досегашния главен изпълнителен директор Теодор Осиковски, който ще отговаря за бизнес развитието на компанията в региона, включително Русия и Казахстан.
От началото на август Паскал Касекуел отговаря за бизнеса на германския конгломерат за лекарства и химически продукти Bayer в Румъния, България и Молдова, като поема и позицията на управляващ директор на "Bayer Румъния" и същевременно запазва поста си на мениджър на направлението Crop Science за трите държави. Предшественикът му Андреас Шремер става финансов директор на Bayer за Канада. Касекуел работи за германската група от 1995 г., когато става търговски представител във Франция. Впоследствие заема различни ръководни позиции в структурата на Bayer във Виетнам, Тайланд, Германия, Аржентина и др.
Васил Момчев е новият технологичен директор на компанията за семантичен софтуер "Онтотекст". В новата си роля той ще е ангажиран с изпълнението на дългосрочната визия на дружеството, с управлението на технологичните му планове и с контролирането на важни архитектурни решения и процеси, свързани с разработка на софтуер. Момчев е част от екипа на "Онтотекст" от над 12 години. От 2012 г. е член на съвета на директорите на компанията, а от 2016 г. ръководи екипа по продуктово развитие и разработка на семантичната база данни GraphDB.

Нови назначения в "Монбат"

Досегашният финансов директор на групата "Монбат" Петър Бозаджиев поема ролята на неин изпълнителен директор, като ще бъде пряко подчинен на главния изпълнителен директор, председател на борда на директорите и един от основните собственици на "Монбат" - Атанас Бобоков. Освен това той става и главен мениджър на Monbat holding GmbH - дъщерното дружество, чрез което ще се трансформират новопридобитите от групата през юни германски компании за литиево-йонни батерии - Gaia и EAS Germany.

Бозаджиев има дългогодишен опит в областта на корпоративно управление и бизнес трансформациите, като e заемал различни мениджърски позиции с подобна насоченост в компании като PwC Consulting, IBM Global Business Services и KPMG Operational Restructuring. През последните пет години той заемаше поста групов финансов директор на "Монбат" и пряко ръководеше изпълнението на дългосрочната програма за оптимизация и усъвършенстване на групата. За този период пазарнаjd капитализация на "Монбат" нарасна от 96 млн. евро през 2012 г. до 227 млн. евро към момента.

На досегашната му позиция ще застане Виктор Спириев, който понастоящем е главен финансов контролер в групата, а в миналото е бил старши съдружник в PriceWaterhouseCoopers.
Американската платформа за споделен транспорт Lyft обяви, че е привлякла в екипа си Валъри Джарет, която в миналото беше един от най-близките съветници в кабинета на президента Барак Обама, предава Wall Street Journal. Тя се присъединява към борда на директорите на дружеството, който вече се състои от девет души, предимно инвеститори, плюс съоснователите Лоугън Грийн и Джон Зимър. 60-годишната Джарет е първият независим член на управителния орган и втората жена в състава му след Ан Миура-Ко, която е партньор в компанията за дялови инвестиции Floodgate.
Основателят и най-голям акционер на руската финансова корпорация "Открытие" Вадим Беляев отново става неин главен изпълнителен директор след двегодишна пауза. Почти неизвестната допреди пет години "Открытие" се превърна в най-голямата недържавна банка в Русия след придобивания на други кредитори с държавни средства и след огромна репо сделка, с която удвои активите си. Заради агресивната политика на придобивания на холдинговата компания майка през последните месеци Standard & Poor's и руската рейтингова агенция АКРА намалиха оценката си за банката, което доведе до отлив на корпоративни депозити за 105.8 млрд. рубли, пише Financial Times.

Още истории

В съобщение до медиите "Нова тв" обяви, че Дарина Сарелска вече не е директор "Новини и актуални предавания" в "Нова броудкастинг груп". Позицията поема Силва Зурлева, член на борда на директорите, която ще се занимава с всекидневното оперативно управление на новините в сътрудничество със съществуващия екип. В прессъобщението не се посочва причината за раздялата със Сарелска. През април дългогодишният журналист в "Нова" Васил Иванов напусна шумно телевизията, като обвини Дарина Сарелска в "системна цензура". Тогава медията защити директора си "Новини и актуални предавания".
Няколко дами мениджъри са отхвърлили предложенията на Uber за преговори за назначаването им на овакантения пост главен изпълнителен директор на платформата за споделени пътувания, пише Washington Post. Според изданието бордът на компанията е потърсил пет жени, потенциални кандидати за позицията - Шерил Сандбърг от Facebook, Сюзън Войчички от YouTube, Мери Бара от General Motors, Каролин Маккол от easyJet и Мег Уитман от HP. След отказите им в късия списък на Uber остават трима мъже, като единственото потвърдено за момента име е това на главния изпълнителен директор на General Electric Джефри Имелт (на снимката).
Филантропската организация за социална справедливост и иновации Emerson Collective е новият мажоритарен собственик на американското списание The Atlantic. Създадената от вдовицата на съоснователя на Apple Стив Джобс - Лорийн Пауъл Джобс, организация вероятно ще придобие 100% от акциите на изданието в следващите три до пет години, пише Forbes. Това не е първата медийна инвестиция на Пауъл Джобс - през 2016 г. Emerson Collective подкрепи медийния стартъп Axios, а през септември придоби миноритарно участие в продуцентската компания Anonymous Content, която стои зад спечелилия "Оскар" за филм на годината за 2015 г. "Спотлайт".
Руският олигарх Роман Абрамович и съпругата му Даря Жукова са се разделили, предава Reuters. "След 10 години заедно двамата взехме трудното решение да се разделим, но оставаме близки приятели, родители и партньори в проектите, които сме развили заедно", се посочва в разпространено от двойката в понеделник съобщение до медиите. 36-годишната Жукова, която е собственик на художествена галерия, и 50-годишният Абрамович, когото сп. Forbes класира на 139-о място в списъка на най-богатите хора в света, имат две деца заедно. За милиардера, собственик на английския футболен клуб "Челси", това беше трети брак, припомня Reuters.
Инвеститорът активист Бил Акман предприе нова стъпка в кампанията си за преструктуриране на американския аутсорсинг гигант Automatic Data Processing. Миналата седмица фондът му Pershing Square Capital Management оповести, че притежава около 8% от акциите на специализираната в подбор на персонал компания, а в понеделник номинира трима кандидати за борда на директорите й, сред които и самият Акман. Милиардерът обяви, че на 17 август ще даде пресконференция, в която ще разясни вижданията си за възможностите за ускоряване на растежа, подобряване на рентабилността и оптимизиране на разходите на ADP, предава Bloomberg.
Все още няма коментари
Нов коментар