🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството задвижи проекта за бойни машини за специалните сили

Изпълнител на поръчката за около 50 млн. лв. ще е оръжейният джойнтвенчър "Самарм"

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерски съвет реши вчера да даде ход на военния проект "Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции". Зад това дълго и сложно наименование се крие програмата за оборудване на специалните части на армията с нови бронирани машини. Става дума за проект на приблизителна стойност 50 млн. лв., за който за първи път се заговори неофициално през май, а готовността за реализацията му бе потвърдена от военния министър Красимир Каракачанов в края на октомври.

"С решението се дава възможност за участие на предприятия от българската отбранителна промишленост в производството, обслужването и ремонта на придобитото въоръжение и техника, което ще подпомогне непрекъснато поддържане на отбранителните способности на Силите за специални операции и ще гарантира максимална възвращаемост в националната икономика на изразходваните средства", се казва в правителственото решение. По информация на "Капитал" изпълнител на поръчката ще бъде отбранителната фирма "Самарм", което е джойнт венчър на самоковското предприятие "Самел-90" и "Интернешънъл Арморд Груп БГ". Проектът ще бъде възложен пряко, без търг по Закона за обществените поръчки, като се използва изключението, когато става дума за защита на националната сигурност на страната.

В рамките на модернизационната програма, която по план ще продължи 3 години, спецчастите на армията трябва да получат между 68 и 74 нови бронирани машини. От тях 12 ще бъдат тежки, силно бронирани и с бойни куполи с картечница, които ще бъдат както дистанционно управляеми, така и с екипаж. Голямата част от превозните средства (най-вероятно около 45) ще бъдат с по-лека бронировка и поставка за картечница със стрелец. На практика това ще е някаква модификация на стандартни джипове 4х4 с добавена балистична защита от типа B5. Предвижда се също така да има 4 командно-щабни машини със задвижване 6х6, 4 медицинско-евакуационни коли и 3 за радиоелектронна борба.

Амбицията на военното министерство е производството на бойните машини за специалните сили да започне още до края на тази година. За целта се използват ресурсите на поточната линия, на която в момента се сглобяват подобни превозни средства за германската армия. "Самарм" обаче трябва да получи около 10 млн. лв. от тазгодишния бюджет.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар