🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мафията е силна само ако държи здраво парламента

Така прокуратурата стана това, което виждаме днес – отбор клоуни, които се занимават с инсценировки и циркове

В последните две години мафията не успява да вземе цялата власт и това породи напражение в редиците й
В последните две години мафията не успява да вземе цялата власт и това породи напражение в редиците й
В последните две години мафията не успява да вземе цялата власт и това породи напражение в редиците й    ©  Цветелина Белутова
В последните две години мафията не успява да вземе цялата власт и това породи напражение в редиците й    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Методи Байкушев, адвокат и активист, в профила си във фейсбук

Едно време мафията крадеше, мамеше, правеше контрабанда и рекетираше. За мафиотите не е лесно да делят и затова се избиваха по улиците. Оцелелите разбраха, че има чалъм да крадат неограничено - достатъчно е да хванат прокуратурата, следствието и службите.

Така мафията директно може да краде националното богатство, при това законно - поръчки, търгове, фалити на банки, концесии, изнудване на бизнеси с държавен тормоз. Пък и да не е законно, няма кой да го разследва, защото мафията назначава и държи тия, които трябва да я разследват - прокурори, следствие и служби.

Мафията може да прави това само когато държи здраво властта в Народното събрание. С купените гласове и тези на зависими и неориентирани хора мафията добива тази власт. Схемата не е сложна: избори с купени гласове - послушно Народно събрание - послушен ВСС - послушни прокурори и следователи - кражба на национално богатство - купуване на избори - купуване на медии - завладяване на социалните мрежи. Така мафията си гарантира "законни" кражби от бъдещето ни. Буквално изяжда възможностите за нормален живот в България. И ни туря на последно място в Европа по всичко, докато си перка с ферарита и яхти.

Мафията дълги години отглежда прокуратура и служби, за да ѝ служат. Така прокуратурата стана това, което виждаме днес - отбор клоуни, които се занимават с инсценировки и циркове. Защото ако трябва да свършат нещо, то ще е срещу мафията, която ги е направила прокурори. Е, от време на време изпълняват поръчки.

Мафията дълги години отглежда прокуратура и служби, за да ѝ служат.

В последните две години мафията не успява да вземе цялата политическа власт в държавата. Това й пречи да краде без ограничение, а тя е свикнала така от поне 15 години. Това поражда напрежение. И в последните дни играчите в мафията се изпокараха и се разделиха на (поне) два лагера. Борят се кой да вземе отново цялата власт, за да краде без ограничение. В момента единият клон на мафията иска да запази главния прокурор, а другият иска да го свали, за да инсталира друг покемон на негово място. Новият кандидат главен прокурор само допреди седмица бе вярно кученце на сегашния и повтаряше глупостите му по телевизиите.

Как може всичко това да спре? Съдебната реформа трябва да изглежда така:

1. Премахване на фигурата на главния прокурор и гарантиране на независимост на всеки прокурор;

2. Преосноваване на цялата прокуратура, като всеки прокурор бъде назначен с нов конкурс. Конкурсът да не се провежда от сегашния ВСС, в който мнозинство имат одобрените от мафията членове, а от публично избрана комисия от утвърдени юристи с висок авторитет, която да работи пред очите на цялото общество. В нея да са включени като наблюдатели на всеки етап от процедурата и представители на европейската прокуратура;

3. Всеки да може да проверява онлайн какво е свършил всеки прокурор. Всичко да е пред очите на хората: колко преписки е разгледал, за колко време, колко обвинителни акта е вкарал в съда, колко са завършили с осъдителни присъди, за какви престъпления, колко са споразуменията, колко преписки не е приключил, колко време се бавят и за какъв вид престъпления са;

4. Съдебен контрол при бездействие на прокуратурата и реални последици за бездействащите прокурори, включително възможност за уволнение;

5. ВСС да се формира по нов начин, така че да не могат партиите на мафията да го узурпират. Прокурорската и следователската квота да отпаднат или силно да се намалят.

За тази съдебна реформа може да ни трябва и Велико народно събрание. Трябва ни и подкрепа от Европа и нашите политици трябва да я поискат - нямаме избор вече. Всичко това може да стане само ако мнозинството от българите поискат истинска съдебна реформа и подкрепят онези, които искат да я направят. Всичко друго е ала-бала и ще ни държи в блатото още не 15, а 50 години.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 5

    Пост-комумистическата мафия не държи само парламента в България. Тя държи ВСИЧКО в България. А парламента всеки път си го избира мнозинството българи, които НЕ отиват да гласуват. Прост народ - слаба държава.

    Нередност?
  • 2
    todosi avatar :-|
    todosi
    • - 5
    • + 2

    Не разбирам ,защо всички си мислят,че като излязат всички българи да гласуват резултата от изборите ще бъде друг т.е вие си мислите ,че те ще гласуват за партията,за която вие сте гласували...така си казват и всички други гласували за другите партии.
    За пример ще ви дам изборите в Турция при 80-85 процента гласували има паритет между основните играчи.
    30 години гласувах за десни и десно-центристки партии (нали те носят прогреса) и резултатите ги виждате всички.
    Е,уморих се да ме лъжат ,че ще оправят нещата.
    Всички те са производни на партията -майка и просто ни управляват вече децата и внуците на бившите комунисти,а сега се опитват да ни яхнат протежетата на "Америка за България" и да ни превърнат в турлюгювеча в който превърнаха Европа.
    Та съвсем сериозно питам :За кого да гласувам?

    Нередност?
  • 3
    cccd avatar :-|
    cccd
    • + 6

    До коментар [#2] от "todosi":

    Викаш, нема нужда да отиваме да гласуваме, така ли, кремълски троле? По-добре като в Рассиа, където има цар-гангстер до живот. Иначе всички са се запътили към "гадния" Запад, срещу който ти ревеш. Понеже там било много "лошо", нали? Всички бегат от твоята руска кочина, и никой не иска там, дори и такива русофилски б0клуци като теб.

    Нередност?
  • 4
    todosi avatar :-|
    todosi
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "cccd":
    Пък викаш тука немаш цар-гангстер дето те е*е с 200 от 15 години плюс още един там на морето.
    ....и не бягам на Запад,стоя си тук, защото там е става същата кочина като и у нас само че в целуфан ....пак ви питам :кажете ми за кого да гласувам,че Кремъл ми спря парите:)))

    Нередност?
  • 5
    ede05625406 avatar :-(
    Станислав Губеров
    • + 2

    Мафията е имагинерно понятие.Добре е да се посочват конкретни имена и техните кражби с доказателства или поне насочващи следи.
    Иначе горе-долу е точна идеята на автора за мафиотската държава.

    Нередност?
  • 6
    cccd avatar :-|
    cccd
    • + 1

    До коментар [#4] от "todosi":

    Ти си от тези русофилски боклуци, на които Америка им е виновна, че от тях нищо не става. Единственото нещо, което умееш е да мрънкаш и си превърнал това в свое препитание чрез разпространение на кремълска пропаганда в интернет. А това, че Кремъл е спрял да ти плаща, показва че дори и в това поприще нищо не става от теб.

    Нередност?
  • 7
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 1

    Прокуратурата стана това, което виждаме днес – отбор клоуни, които се занимават с инсценировки и циркове! Съдебната система не работи в интерес на обществото и гражданите, нужни са конституционни промени!

    Нередност?
Нов коментар