🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всичко е по сценарий: Борислав Сарафов ще изпълнява длъжността главен прокурор

Прокурорската колегия на ВСС се събра извънредно на заседание и направи очакван и предречен избор

Борислав Сарафов    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Сарафов бе избран за поста с 8 гласа "за" и един "против", така изцяло се сбъдва сценарият, предричан от наблюдателите песимисти за рокадите в прокуратурата
  • Срещу Сарафов има два сигнала с данни за престъпления, изпратени от прокуратурата на Гешев до Върховния касационен съд
  • Иван Гешев е поискал да бъде възстановен на работа като прокурор във Върховната касационна прокуратура, а Сарафов обяви, че ще смени всичките му заместници

Зам. - главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ длъжността главен прокурор с 8 гласа "за" и един "против" в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. От деветимата членове на колегията само Пламен Найденов се противопостави на избора на Сарафов - заради различните сигнали срещу него, и предложи да бъде избрана Даниела Машева.

Сарафов ще изпълнява тази длъжност до избора на нов главен прокурор, а доколкото решението за избора му подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, членовете на колегията гласуваха и за предварителното му изпълнение - с мотив за "важни държавни и обществени интереси", които не трябвало да бъдат накърнявани.

С това на практика изцяло се реализира сценарият, предричан от наблюдателите песимисти на рокадите в прокуратурата, че хората, които смениха Гешев, за да опазят интересите на Бойко Борисов, ГЕРБ и ДПС, ще наложат Сарафов, който ще продължи да държи прокуратурата в тяхна услуга.

Изборът на Сарафов беше предизвестен още когато стана ясно, че настроенията в Прокурорската колегия на ВСС се предопределят от интересите на Бойко Борисов и ГЕРБ, с подкрепата на ДПС. И за външните хора стана видимо, че в момента, в който Иван Гешев започна да изтиква напред темата за разследването "Барселонагейт" и да форсира приключването му, за да натиска Бойко Борисов с искане на имунитета му, Сарафов влезе в публичен конфликт с бившия вече главен прокурор, и заговори, че под негова егида се държат дела на трупчета, за да се притискат публични личности.

В средата на май стана известно, че докато Гешев е бил в САЩ, в рамките на прокуратурата са предприети стъпки за прекратяване на разследването "Барселонагейт", а Гешев обяви, че това е правено по разпореждане на Сарафов, включително му се обадил наблюдаващият прокурор, който му бил състудент, за да му сподели.

Именно в контекста на този конфликт и битката за надмощие, прокуратурата, ръководена от Гешев пък изпрати два сигнала срещу Сарафов с данни за престъпления на председателката на Наказателната колегия на Върховния касационен съд, за да прецени дали да се започне разследване срещу него по новата законова процедура за разследване на главния прокурор и зам.-главните прокурори. Срещу Сарафов има и дисциплинарна процедура, образувана по предложение на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Но най-впечатляващото обстоятелство, което излезе в разгара на разправията на Сарафов и Гешев, бяха снимки и данни за близостта на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов с бившия следовател и настоящ адвокат Петър Петров (Петьо Еврото). Петров е един от главните герои на разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", което разкрива данни да драстични форми на рекет, рейдърство и тормоз, осъществяван с активното участие на прокуратурата под видимата закрила на високопоставени прокурори.

По думите на бившата съпруга на Петров Любена Павлова, казани в интервю пред Антикорупционния фонд Сарафов и Петров са близки семейни приятели, а Сарафов бил чест гост в ресторанта, откъдето много магистрати и полицаи си тръгвали с повече пари, отколкото са дошли. Влиянието на Петьо Еврото в съдебната система и неговите прословути възможности да въздейства по разследвания и дела, се дължало най-вече на корумпирането на магистрати и полицаи, които той държи по този начин, става ясно от думите на Любена Павлова. В момента Петьо Петров е издирван след като беше обвинен за изнудване.

Първият сигнал срещу Сарафов, изпратен във ВКС, е именно във връзка с разследването, образувано по материали на ГДБОП срещу Петьо Петров и помощника му Кристиян Христов, привлечен като обвиняем заедно с Петров. Двамата - Петров и Христов не са привлечени като обвиняеми за рекетьорско-корупционната схема "Осемте джуджета", а за незаконни записи на срещи на Петьо Еврото "с различни български граждани и магистрати", които Христов правил, а после Петров използвал за принуда. От съобщението на ВКС излиза, че за Сарафов имало данни, че е бил техен съучастник.

Другият сигнал срещу Сарафов е от Софийската градска прокуратура (СГП), която се е самосезирала от публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството на Борислав Сарафов. Сигналът за тези публикации е бил изпратен до СГП от шефа на пресцентъра на главния прокурор Веселин Иванов.

Изборът

Прокурорската колегия днес заседава извънредно за избирането на и.д. главен прокурор, след като в четвъртък привечер стана известно, че президентът е подписал указа за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев. Изборът беше между трима от заместниците на Гешев - Сарафов, Машева и Десислава Пиронева.

По закон при отстраняване от длъжност на административния ръководител неговите функции до избирането на нов се осъществяват от един от неговите заместници, определен от съответната колегия на Висшия съдебен съвет, а при липса на заместник - от съдия или прокурор, определен по старшинство.

Зам. главните прокурори при Гешев бяха петима - Борислав Сарафов, Пламена Цветанова, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Даниела Машева. Но Цветанова е подала оставка след отстраняването на Гешев, а Филипова се е отказала да участва в процедурата, така че изборът на прокурорската колегия се ограничи между тримата останали зам. главни прокурори, но още в началото стана ясно, че Сарафов е фаворит.

Формалният мотив, който изтъкнаха подкрепящите Сарафов, бе, че той има най-голям стаж като зам. главен прокурор - от 2013 г., когато бе назначен там от Цацаров. Практиката на ВСС в такива случаи с и изпълняващ длъжността била именно да се избира човекът с най-голям стаж. А наличието на сигнали срещу Сарафов не трябвало да се взема предвид, защото винаги при избори за административни длъжности започвали да валят сигнали, коментираха членовете на прокурорската колегия.

По-късно пред журналисти Борислав Сарафов обяви, че веднага ще предложи подмяната на всички заместници на Иван Гешев, защото показвали лична привързаност към досегашния главен прокурор. Прокуратурата трябва да се почисти не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават, каза Сарафов.

Привечер по БНТ членът на ВСС Калина Чапкънова каза, че в съвета е постъпила молба от Иван Гешев да бъде възстановен на поста прокурор във Върховната касационна прокуратура. Чапкънова коментира, че съветът ще се произнесе в кратък срок, като допусна и възможност на Гешев да му бъде отказано да се върне на работа като прокурор. "Имало е такива случаи, поради отрицателно становище на етичната комисия на ВСС, отбеляза тя.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    Изключително несериозно е всичко кьопаво в държавата да се обяснява, с изпълняване на нечий сценарий! Чий? Не се назовава...

    Досега авторите на въпросни сценарий се меняха според случая. Били са:
    а) ченгетата от ДС (но 34 г след като КДС е разформирован е малко налудно белобради старци да се нарочват за Сорос);
    б) мафията (вече не се употребява, защото мафията и контрамафията правят управленското мнозинство в момента);
    в) задкулисието (и то отпадна от обращение, защото олицетворението на задкулисието ДПС и Пеевски, но вече заедно с вечния реформист Христос Иванов (задкулисно) и в разбирателство ще променят Конституцията);

    И след като целият този словесен апарат вече не работи, още не е измислен кой да е актуалният лош.

    Скромнто ми мнение, че и предишният, и сегашният причинител на всички наши злини е политическият модел - партиите.

    БГ партиите се изродиха до своеобразни ЕООД-та. Така е и с Бойко, така е и с Корнелия, така е и с Доган, така е и с КироАсен, така е и със Слави, така е и с Коцето К. В БГ партийния модел лидерът влиза в обувките на собственик на капитала и коли и беси, а изборните резултати се разбират като борсова котировка. Няма идеология, няма вътрешнопартийни спорове по програми, няма членска маса.

    Лошото е, че според устройствените закони тези търговски дружества изпращат свои търговски (какви други да бъдат?) представители на квотен принцип в абсолютно всички държавни структури - като се почне от КС, мине се през ВСС, агенции, комисии, областни управители и се стигне до счетоводителка в селско читалище.

    И конкретно всичките тези във ВСС, които създадоха и отиграха казуса Гешев са партийни назначенци. И ролята им на педали (лостова система за зацепване или отцепване на фрикционна предавка, която се задейства при натиск) пролича нагледно, когато три пъти отхвърляха сериозно мотивирани искания за предсрочното освобождаване на Гешев. Но когато педалът бе натиснат, същите особи измислиха, че изреченото от него словосъчетание "политически боклук" крайно уронва престижа на съдебната система и изведоха нещата до край.

    Този факт би трябвало да ни накара да се замислим доколко окончателно извратена е цялата система в държавата.

    Стана като в Туин Пийкс.
    И още по-зле ще става...

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 2
    • + 5

    Ами ясно е кой пише сценариите - който държи писалката!
    Асен пращаше зад гърба на "коалиционерите" жената на Лорер в надзора Европейската инвестиционна банка, а самият Лорер - за еврокомисар на мястото на Марето.
    Бащата на Киро прави охранителя му зам.-министър на МВР...
    Педикюристката на Линда - посланик в НАТО?
    Що пък не?

    Нередност?
  • 3
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 1
    • + 4

    Хубавото е, че ПП + ДВ се усещат, и подмяната на Гешев с Гешев II е ясно какво е. Не мога да разбера само, тези в ВСС и техните "ментори" не разбират ли, че са застанали на пътя на могъщя река и какво си мислят, че ще стане? Вместо да се отместят полека и да си ближат раните, те, запречват реката и си мислят че ще я спрат ... Може пък и така да е по-добре, процеса по изчистване ще бъде бърз и необратим ...

    Нередност?
Нов коментар