Ясен Тодоров e освободен като зам.-директор на НСС, но остава следовател

Решението беше взето единодушно от прокурорската колегия във ВСС и без дебат

Ясен Тодоров и Иван Гешев в парламента.
Ясен Тодоров и Иван Гешев в парламента.
Ясен Тодоров и Иван Гешев в парламента.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Ясен Тодоров и Иван Гешев в парламента.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров бе освободен от длъжност и остава редови следовател в НСлС. Решението на Прокурорската колегия за освобождаването му беше взето единодушно и без дебат по предложение на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, с когото Тодоров влезе в остър публичен конфликт, след като през май Сарафов се обърна срещу Иван Гешев.

На практика това е второто предложение на Сарафов за освобождаването на Ясен Тодоров, но направено вече в качеството му на и.ф. главен прокурор.

Предишното предложение на Сарафов беше внесено в средата на май, в разгара на скандала около отстраняването на Иван Гешев, когато Тодоров влезе в ролята на активен защитник на бившия главен прокурор. Сарафов, който тогава беше само директор на Националната следствена служба и зам. главен прокурор, мотивира искането си за освобождаване на Тодоров с "публичното говорене" на заместника си, който не съгласувал медийните си изяви с него и не можел да изразява позицията на службата.

В края на юни Прокурорската колегия отказа да освободи Ясен Тодоров по това предложение, като прие, че Сарафов, в качеството си на директор на НСлС и зам. главен прокурор няма правомощия да иска освобождаването на зам.-директорите на службата. Същинският административен ръководител, който може да иска освобождаването им, е главният прокурор, прецени тогава Прокурорската колегия. След назначаването му за и.ф. главен прокурор Сарафов направи ново предложение за освобождаване на Тодоров по което в сряда се произнесе колегията.

Решението на Прокурорската колегия може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    hafthor avatar :-P
    hafthor

    Този сигурно ще е вторият член в партията на каскета.

    Нередност?
Нов коментар