🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съюзът на съдиите призовава ВСС да реагира за манипулирания съдийски вот

Пред ВСС и правосъдния министър се очертава дилема - дали да търсят нова система за електронно дистанционно гласуване, или да се работи за подмяната му с машинен вот

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Висшият съдебен съвет (ВСС) да извърши проверка на данните за нерегламентирана намеса в съдийския вот за нови членове на съвета от професионалната квота, проведен в края на юни, и най-накрая да изрази официална позиция по темата. За това настоява Съюзът на съдиите в България (ССБ) в официална позиция, подписана от управителния съвет и адресирана до ВСС, правосъдния министър, всички магистрати и граждани в страната.

В позицията се предлага още ВСС заедно с министъра на правосъдието да обсъдят възможността за машинно гласуване при следващи избори за членове на ВСС вместо електронно дистанционно гласуване, за което да се инициират съответни промени в съдебния закон.

Изразява се увереност, че и прокуратурата ще проведе задълбочена проверка на избора за членове на Съдийската колегия на ВСС през 2022 г. и ако установи данни за престъпление, ще привлече към отговорност извършителите. (Пълния текст на позицията на ССБ вижте тук)

Машинно или електронно дистанционно гласуване

Междувременно Висшият съдебен съвет вкара в дневния си ред в четвъртък извънредна точка за електронната система за гласуване при изборите в системата. По информация на Лекс комисията по информационни технологии към съвета е внесла две алтернативни предложения - да има изцяло нова система за електронно дистанционно гласуване или да се наеме вече готова, използвана успешно в Естония в редица национални избори.

Дискусията се очертава да продължи и на следващо заседание, което предлага и правосъдният министър Атанас Славов, но така или иначе с позицията на ССБ се поставя нов вид дилема - машинно или електронно дистанционно гласуване?

От ССБ изрично настояват занапред изборите за членове на ВСС от професионалната квота да се провеждат с хартиени бюлетини и с машинен вот, а не с електронно дистанционно гласуване.

"Съюзът на съдиите в България счита, че изборите за членове на ВСС от квотата на съдиите, прокурорите и следователите трябва да се извършват чрез хартиена бюлетина или чрез машинно гласуване по същия начин както се извършват изборите за органите на местното самоуправление, за народните представители и за представителите в Европейския парламент. Съдебните органи са органи на власт и изборът на техните членове би трябвало да се провежда по същия ред както избора на останалите органи на власт - не съществува нито житейска, нито правна логика органите на съдебната власт да се избират по различен начин. Наред с това машинното гласуване е най-икономически съобразеното, тъй като то вече се провежда в изборния процес в страната и не налага ново техническо оборудване", пише още там.

Проблемът бе поставен още след изборите миналото лято

Проблемът около честността и прозрачността на изборите в системата тлее още от лятото на м.г., когато се проведоха изборите за нови членове на ВСС. За втори път на такива избори в системата беше допуснато дистанционно гласуване, ако не се броят частичните избори за овакантени места във ВСС. Никога обаче досега не е имало такива масови и сериозни индикации за злоупотреби и манипулации на вота, както в тази процедура. В това отношение позицията на ССБ, публикувана на сайта им, е изчерпателно и коректно описание на всички факти, като се започва още от правилата за гласуване, които прие ВСС и срещу които ССБ веднага възрази, защото поставят възможността на магистратите да гласуват в зависимост от административните им ръководители. На съдебните и прокурорските шефове е оставено да активират раздадените талони за гласуване с персонален код за достъп и парола за гласуване, което трябва да стане в определен срок, иначе възможността за гласуване се губи. Това не е всичко - изтъквани бяха сериозните съмнения в сигурността на електронната система за гласуване, възможността да се разкрие тайната на вота или да се извършат технически манипулации.

В хода на подготовката на процедурата за гласуване се появиха факти, че административни ръководители масово събират талоните за гласуване на съдиите, за да гласуват вместо тях. Това бе заявено на заседание на ВСС от члена на съвета Атанаска Дишева, при това не веднъж, а два пъти, но без реакция на другите членове.

А непосредствено преди избора ВСС отказа да съгласува електронната система за избор с министъра на електронното управление, както изисква законът.

Всички тези индикации, че се подготвят сериозни манипулации на изборите, се потвърдиха в края на юни. По-късно стана известно, че от някои IP адреси на съдилища е имало залпови гласувания на съдии - през няколко минути, а от сайта на ВАС тази "аномалия", както я нарекоха експерти пред съда, е най- впечатляваща - общо над 200 пъти е влизано в системата за гласуване през двата изборни дни - 25 и 26 юни, събота и неделя. По-късно стана известно, че общо в съда през тези два дни са влезли 28 съдии с право на глас.

Група съдии обжалваха резултатите от изборите, но петчленният съдийски състав (трима съдии от Върховния касационен съд и двама от Върховния административен съд) отхвърли жалбата.

Проблемът със сигурността на изборите обаче стои и вече е ясно идентифициран в публичното пространство. За това сочи и фактът, че миналата седмица председателят на ВАС Георги Чолаков даде брифинг по темата, на който заяви, че ще предложи на ВСС да обсъди необходимостта от създаването на нова система за дистанционно гласуване за членове на ВСС, защото сегашната система е остаряла и не гарантира тайната на вота.

Разбира се, проблемът далеч не се ограничава с това. Самата идея, че съдии са давали талоните си за гласуване на началниците си, сочи за недопустимо отклонение от принципа на независимост, който е базисен за професията. А това съвсем не се е случвало само при съдиите - прокурори свидетелстват за много индикации, че и в прокуратурата шефовете са събирали талони за гласуване, но там просто чинопочитанието е пуснало дълбоки корени, за да се осмели някой да повдигне въпроса.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар