Pozor, diváci*

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чехия никога не е била смятана за западна държава в България. По една или друга причина обаче чешките компании в момента, изглежда, са най-западните инвеститори, които са заинтересовани да сложат пари в България.

Някои от тези инвестиции са нови. На българския онлайн пазар за хранителни стоки навлиза нов играч - чешкият онлайн супермаркет Rohlik инвестира 500 хил. евро за дял от "под 5%" в българската eBag. И ако българското дружество пожелае, ще получи още 500 хил. евро инвестиция, което го оценява на над 10 млн. евро.

Някои са увеличение на вече направени вложения. PPF Group на Петр Келнер, която държи българския телеком "Теленор България", реши да отдели мрежовата инфраструктура на оператора в отделна компания - новосъздадената "ЦЕТИН България". Целта е по-ефективен бизнес и търсене на нови възможности, включително и услуги на едро за конкурентите на оператора. Тоест новото дружество ще може да продава и на останалите на пазара.

А някои са все още в сферата на догадките. Няколко независими източника на "Капитал" потвърдиха тази седмица, че прословутият таен частен инвеститор в Първа инвестиционна банка е чешки. Името му все още не е ясно, но вероятно е някое от силните имена в Прага. (След редакционното приключване на броя официално стана ясно, че един от най-богатите чехи, Карел Комарек, взема дял в банката - бел. ред.)

Защо чешки капитали влизат в България, откъдето единствената до скоро голяма чешка инвестиция - ЧЕЗ, не може да си тръгне вече няколко години, е интересен въпрос. Отговорът се крие както в настоящата ситуация на пазара тук, така и в склонността към риск на чешките бизнесмени. По-важният въпрос е защо почти никакви други капитали не влизат, а отговора на него може да потърсите в кръчмата на "Осемте джуджета", където вероятно сервират и добра чешка бира.

Друго интересно място е Заводът за боклук на София. Той в интерес на истината прави точно това, което името му подсказва - боклук. Заводът произвежда тройно по-малко RDF и двойно повече отпадъци за депо, по този начин обезсмисля огромното количество пари, които общината даде за него, за да може да преработва боклук. Което, честно казано, не вещае добро за идеята на същата тази община да даде на частници да правят сгради, срещу ангажимента да подаряват паркинги.

С две думи, предлагаме да хванете гората, преди да са я хванали някакви багери и да са я засипали с чакъл. Че европари бол, а време - малко.

За четене в броя още:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар