С глава в облака

Електронната рецепта

Pixabay.com    ©  Mohamed Hassan
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка нова година от последните 20 в здравния сектор започва с обещанието, че точно в края й ще бъде въведено електронно здравеопазване и пациентите вече няма да носят тонове епикризи, рентгенови снимки и здравни книжки от лекар на лекар и от фармацевт на фармацевт.

От началото на тази година държавата за пореден път прави електронно направление за преглед и изследвания и електронна рецепта. Преди няколко седмици премиерът Бойко Борисов даже й даде краен срок, като заяви, че на 18 декември ще пазарува в аптека с електронна рецепта. Ако това се случи наистина, то ще бъде жива бутафория.

Наредбата за рецептата беше одобрена от правителството в сряда - 16 декември, и вероятно ще бъде обнародвана на самия 18 декември. Идеята е лекарите да пращат в облак електронните рецепти, а пациентите да представят в аптеката своята лична карта или да диктуват ЕГН на човека, за когото пазаруват, а фармацевтът да проверява за рецептата в облака. Тъй като досега нормативна база нямаше, няма и изработен софтуер нито за лекарите, нито в аптеките, което означава, че той тепърва ще се разработва и желаещите ще се включат в облака.

Да, но работата с електронни рецепти не е задължителна и никой не може да накара лекаря или фармацевта веднага да започне да се занимава с електронни рецепти. Личните лекари смятат да ги издават първоначално за изписване на лекарства на пациенти с коронавирус, както вече става с направление за PCR тестове.

Управляващите пък обясняват, че хартиите и електронните рецепти ще важат паралелно поне до месец май, когато се очаква всички лекари и аптеки да преминат към тях. Дали това ще се случи, предстои да се види. В момента заради пандемията пациентите ползват старите си рецепти отпреди 27 ноември, но при първото разпускане на мерките ще стане ясно доколко краят на хартията в здравния сектор е реалност или е само мечта.

Все още няма коментари
Нов коментар