🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ветропоказателят за "Белене" се завъртя предизборно

Тука има - тука няма централа

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С това, че премиерът Бойко Борисов говори едно и прави съвсем друго, сме свикнали. Но когато това се повтаря постоянно за едни и същи неща, става по-сложно. Ето например прословутия проект за АЕЦ "Белене". През 2010 г. за Борисов това беше един гьол, няколко години по-късно правителството му и депутатите на ГЕРБ в парламента дори взеха нарочно решение за спирането на строежа на ядрената централа. После обаче самият Борисов реши да го размрази и започна да говори как "Белене" можел да бъде един красив проект, как щял да обедини руски, американски и френски технологии, как сме щели да останем без ток, ако не го построим, и колко икономически изгодна щяла да бъде централата.

През последните три години Борисов по собствените му думи полага неимоверни усилия, за да се случи АЕЦ "Белене", но тази седмица отново се извърна на 180 градуса. Във вторник през фейсбук профила си даде сигнал, че оборудването за АЕЦ "Белене" всъщност можело да се използва за 7-и блок на "Козлодуй", което създаде известно объркване дори след най-верните му фенове в мрежата, викали досега "ура" за "Белене". Ден по-късно дойде и официалната вест от правителствената пресслужба - до 10 години България може да има нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", като използва поръчаното за втората ядрена централа руско оборудване. Информацията е така написана, сякаш никога през последните години не е ставало и дума, че се работи по реализацията на проекта в Белене, че са събрани оферти на стратегически инвеститори, че канехме съседите да купуват енергия от бъдещата централа и т.н. Нищо! Едно голямо нищо по темата както на думи, така и на дела.

А иначе е далеч по-разумно и икономически изгодно да се направи нов блок в АЕЦ "Козлодуй", вместо да се строи изцяло нова АЕЦ. Едва ли обаче това е в основната на променената позиция на Борисов. По-скоро причината е в предстоящите парламентарни избори. И не се знае как ще се обърне вятърът в позициите му след тях.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petkata1 avatar :-|
    petkata1

    Поредната партийно-политическа дивотия, породена от неистово желание да се навеждаме пред новия господар. А и в добавка предстоят избори. Така, че споко. АЕЦ в БГ няма да има.

    Нередност?
Нов коментар