🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо Борисов се отказва от АЕЦ "Белене" и ще строи 7-ми блок на "Козлодуй"

Премиерът изведнъж се отрече от "красивия" проект и разпореди платените руски реактора да се използват в АЕЦ "Козлодуй", което по принцип е добро решение

"Мисля, че АЕЦ "Белене" би бил един много красив проект". С такива и подобни фрази премиерът Бойко Борисов в продължение на три години се опитваше да убеди обществото, че огромната инвестиция от над 20 млрд. лв. в нова ядрена централа край Белене си заслужава. Днес обаче Борисов сякаш не помни нито думите си, нито многобройните посещения на площадката, нито дори решенията, които правителството и депутатите от ГЕРБ са взели. Без какъвто и да е намек за усилията по съживяване на АЕЦ "Белене" и за организирането на процедури за привличане на инвеститори Министерският съвет разпространи съобщение, от което става ясно, че платените и доставени два руски реактора за втората ядрена централа всъщност ще се ползват за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а може би и за 8-ми.

Това по принцип е далеч по-разумно, икономически изгодно и целесъобразно от енергийна гледна точка, отколкото да се строи изцяло нова АЕЦ. Каква обаче е причината премиерът Борисов да направи този остър завой, при това без обяснение на смяната в политиката си? Най-вероятният мотив е страхът за собственото му политическо оцеляване на фона на предстоящите избори. Защото прекалено му залитане към Русия с "Турски поток" и АЕЦ "Белене", смяната на обитателите на Белия дом и промяната на тона в Брюксел в един момент могат да му струват скъпо. Но винаги е опция и всичко това да е само част от предизборния спектакъл - все пак официално правителствено решение за строителство няма, а само прессъобщение с обещания и препоръки.

План Б

Проектът за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" беше тема още на първото правителство на ГЕРБ и се смяташе за алтернатива на АЕЦ "Белене", който по това време беше описван като "един гьол" от премиера Борисов. Точно за това през 2012 г. бе взето решение за разширяването на "Козлодуй", а тогавашният финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков обяви, че идеята е новият блок да се проектира и строи на пазарен принцип, без държавни гаранции. Плановете бяха бъдещата ядрена мощност да се изгради с един от поръчаните вече към онзи момент реактори за АЕЦ "Белене".

После през 2014 г., в последните дни на управлението на кабинета "Орешарски", американската компания Westinghouse подписа споразумение с БЕХ за изграждането на нов реактор от типа АР- 1000, като документът предвиждаше и придобиването на 30% дял от дружество "АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности". По-късно второто правителство на ГЕРБ поиска Westinghouse да се яви като стратегически инвеститор, но американската компания се оттегли. Въпреки това проектът продължи да се движи поне документално и в началото на 2020 г. получи положителна оценка за въздействието върху околната среда.

На фона на амбициите на третия кабинет "Борисов" да направи АЕЦ "Белене" шансът за "Козлодуй" изглеждаше минимален, докато през октомври същото това правителство не възложи на енергийния си министър да изготви доклад за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а на БЕХ да води преговори с американците за тази цел. Това стана само седмица след като в София помощник държавният секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Франсис Фанън обяви, че проектът за АЕЦ "Белене" е търговски и технически лош и няма как да защити енергийната сигурност на страната, а т.нар. от премиера "Балкански поток" всъщност е продължение на "Турски поток" и обслужва изцяло интересите на Русия.

Новата реалност

Резултатът от това е днешното съобщение от Министерския съвет, че "в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси" руските реактори за "Белене" ще се местят в "Козлодуй".

"Проведени са разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от "Уестингхаус", тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене", уточни министър Петкова. В доклада й се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване от проекта за АЕЦ "Белене".

"Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ "Белене". Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор", е заявил министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието, цитиран от правителствената пресслужба. Премиерът е определил още доклада на енергийния министър като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

Празни приказки или реалност

Обратът обаче може да е поредния театър на тема енергетика. Първо, решение на Министерският съвет за изграждане на 7-ми блок сега няма, а е изпратено само прессъобщение. Второ - никъде не се посочват правни основания за бъдещите действие по казуса, въпреки, че: "според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене".

Казва се още, че министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. В закона за безопасното използване на ядрената енергия обаче ясно са посочени стъпките при стартирането на проект за нова мощност (чл.45). Те включват оценки на:

  • ядрената безопасност и радиационната защита, въздействието върху околната среда и физическата защита;
  • социално-икономическото значение от изграждането на ядрена централа за страната или за отделни региони;
  • радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво, които се получават в резултат на дейността на ядрена централа, и тяхното управление.

Такива засега не са предвидени. От Министерството на енергетиката обясниха за "Капитал", че едва когато бъдат изпълнени начертаните сега стъпки ще бъде взето и решение за изграждане на нова ядрена мощност според съответното законодателство.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 22
    • + 6

    Е как за какво бе Ивайло - за да ви дразни да ви гледа цирковете. Сега с американските сросоидни долари ще има още работа за теб. И то много работа ще имаш. Сядай да си измислиш причини защо не трябва да се прави нов блок в Козлодуй с платените вече от държавата руски реактори, които в момента гният някъде. И не забравяй, че Борисов тях не ги е поръчвал само по негово време ги изплати барабар с наложените съдебни глоби!

    Нередност?
  • 2
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • - 3
    • + 7

    Защо Борисов се отказва от АЕЦ "Белене" и ще строи 7-ми, а може би и за 8-ми блок на "Козлодуй"?
    Премиерът изведнъж се отрече от "красивия" проект и разпореди платените руски реактори (завити с найлони и оствени под навес на площадката в Белене) да се използват в АЕЦ "Козлодуй 2", което по принцип е добро решение ( за да не отидат похарчените около 2 милиарда в кофата при 4 -те милиарда изразходвани за площадката и част от тях може би отклонени в нечие "чекмедже"?!) . Спазвайки традицията "едно напред две назад" и така от "един гьол" до "красив проект" и гола поляна която предстви на американците като "Козлодуй 2", бочко остава верен на себе си!

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 6
    • + 3

    Да тръсне най-после едно земетресение в Белене и да се приключи с това безобразие! Омръзнаха ми 20 години приказки и милиарди откраднати пари!

    Нередност?
  • 4
    043 avatar :-?
    043
    • - 11
    • + 6

    Ивайло и дружките му имат задача да представят всяка информация в критичен за Боку план - ако и да са съгласни с решенията му. Кажи сега що още САЩ не са наложили санкции на България за Турския поток?

    Нередност?
  • 5
    olg05611268 avatar :-P
    olg05611268
    • - 6
    • + 7

    До коментар [#1] от "scuby":


    До коментар [#4] от "043":

    Ей налазиха пак платените п*д*руски тролове :)
    Икономически необоснован е проект, който е задължително да попадне под санкциите, т.е. Белене. За двата реактора отдавна ви предупреждаваха, че е целесъобразно използването им по две направления: А) за скрап; Б) за 'вечен' проект по нови мощности в Козлодуй.
    Имам въпрос към въодушевените партайгеносета: Защо премиерът на РБ се опита да пробута ВЕДНАГА двата реактора на Иран на половин цена?

    Сега на Севдините тролове пак им виновни журналистите - за какво - че ви отварят очите, та евентуално и вие - слепците - прогледнете?

    Нередност?
  • 6
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 8
    • + 4

    До коментар [#5] от "olg05611268":

    Такива като теб са толкова прости, че винаги всичко първично свеждате до тролове. И както винаги още по-простите от вас свеждат всичко до руски и американски тролове. За вас има само бяло и черно. Не си ли се замислял, че може да има и проевропейски "тролове"?
    Иначе глупостите ти за енергетиката не си заслужава да се коментират. Чети си Капитал и мисли, че всичко което пишат е точно така и "журналистите" тук ти отварят очите!

    Нередност?
  • 7
    olg05611268 avatar :-|
    olg05611268
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#6] от "scuby":

    Неуважаеми, благодаря ви много, че препотвърждавате на всяка крачка написаното от мен и усилихте впечатленията ми. О да, вие съвсем не искате да минавате за тролове на ботоксния властелин - вие вече сте предрешени като истински европейци.
    Само че - вие сте европейските марксисти, вашето верую изглежда е - 'Оставете ни да крадем и не задавайте много въпроси!Иначе...'. Сега ни слагате етикета - 'прости' и 'още по-прости', а в миналото вие не бяхте ли точно хората, които - а ние помним все още добре - слагахте малко по-силни етикети: неблагонадежден, враг на народа, дори - бивши хора?Навремето вкарвахте в Белене или Скравена, сега цензурирате и охулвате изказвания и пак обявявате - 'заради такива като вас сме на това дередже!'.

    Ето затова не харесвате Капитал и който и да е журналист, дръзнал да ви изтипоса единствения замисъл: "дружно да се краде". От енергетика вие много ама много добре разбирате. И най-вече от схемите за кражба! Като причина за отношението ви явно ви прозира, че е постигната минимизация на някоя от кражбите ви - я за някой вец, я за спечелен търг за доставка на енергия - предстои да видим като се доразкриете.

    Мразите Капитал и хората, които виждат и помагат на другите да прогледнат. Да, енергетиката е обвързана с политиката. Когато се вземат важни решения - редно е да се гледа и малко напред, редно е и да се слушат хора, които са вече прогледнали.

    Изсипваната злоба е типична за представителите на вашата прослойка - тя се проявява само тогава, когато наистина журналистите са уцелили точно в целта. Енергетиката и кражбите в нея се явяват някакъв ключ, затова сте най-активни, когато стане дума за тях. Журналистите в тази медия също явно най-добре си вършат работата, щом успяват да накарат вас и вашите методи да излязат на светло.

    Нередност?
  • 8
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#7] от "olg05611268":

    Не си ли се замислял например драги, че може би не се "краде дружно" в тази държава. Че те манипулират? Ние едно време когато бяхме на вашата възраст вярвахме, че Костов е най-корумпирания политик, че се краде масово от тази държава, че Костов има 600 милиона изнесени в Швейцарска банка и какво ли още не. Сега след години виждам, както ти след години ще разбереш как сайтове като Капитал лесно манипулират хората без опит. Аз от 20 години наблюдавам трансформациите на този сайт и кръга около него. Кой подкрепя, в кое правителство има пръст, кой пост в управлението си извоюва и т.н.
    Профилът който си се опитал да ми правиш като вметваш Белене и Скравена са много далеч от мен. Аз в пъти повече от теб осъждам онзи режим.
    И ще ти кажа защо такива като теб са най-опасни в едно демократично общество макар и да си мислиш, че си голям демократ. Днес в анти-правителствен сайт когато се появи някой с различно мнение, който не споделя политиката на сайта такива като теб веднага го заклеймяват като трол. Просто казано, за да ме разбереш - всеки който не мисли като теб и не е против правителството е ТРОЛ, няма как всички да не вярват, че правителството е корумпирано. Утре когато управляващите сега спечелят изборите например с 10% разлика от вторите такива като теб пак по подобен начин ще кажат - изборите са фалшифицирани, няма как този кръволак Боко да вземе избори след като всички го мразим. И недай се Боже някой лидер на опозиция да каже или сайта Капитал да напише изборите са фалшифицирани и тези като теб веднага ще хукнат навън да правят поразии. Разбира ли защо ти, демократе, с твоето мислене и липса на опит си заплаха за демокрацията!

    Нередност?
  • 9
    xyf4464o478 avatar :-|
    xyf4464o478
    • - 4
    • + 4

    Ами не е ли очевидно защо? Американските му господари не разрешават ... Щом са казали да се местят реактори към Козлодуй, значи ще се местят. Нищо че е технически и икономически невъзможно и идеята е дъвкана многократно през годините.

    Нередност?
  • 10
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 3

    Има доста голяма логика да се монтират в Козлодуй. Първо инфраструктурата е налична, хората работещи там са налице и са обучени. Аз лично съм за но само ако договора за строежа е напълно прозрачен за населението и без разните му клаузи за щяло и нещяло. Това строителство ще направи спирането на въглищните централи безпроблемно също.

    Нередност?
Нов коментар