🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Евтините ваксини ще струват скъпо

ЕС и AstraZeneca

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Началото на ваксинационната кампания на Европейския съюз трудно може да се нарече с друга дума освен "провал". След като държавите от съюза бяха и продължават да са едни от най-пострадалите от коронавируса в света, очакванията бяха да се използва обединената политическа и икономическа сила, за да се гарантира бърз достъп до ваксини и след поставянето им да започне възстановяването. Нищо подобно не се случва.

Към сряда в целия ЕС са поставени точно 10 млн. дози, като дори малка част от тези хора са напълно ваксинирани, защото още не са получили втората си инжекция. За сравнение - Великобритания има вече 7.7 млн. ваксинации, а в Израел поне частично защитено е вече близо половината население.

Тази седмица стана ясно и че доставките на AstraZeneca за ЕС през първата половина на годината ще бъдат намалени с 60%. Тази компания всъщност е в основата на европейската ваксинационна стратегия и без дозите от нея не могат да бъдат постигнати целите, които ще позволят премахване на повечето мерки (вижте повече тук).

Разбира се, недоволните от тази ситуация трябва да си дават сметка, че само преди няколко месеца надеждите за готови ваксини бяха насочени по-скоро за втората половина на тази година. Скандалите сега са по-скоро нормален етап - те са породени от дефицита и тъй като той няма да бъде решен скоро, най-вероятно ще продължат.

През миналата година България избра също да заложи най-много на AstraZeneca, тъй като това изглеждаше като най-лесното решение - най-евтината ваксина, която няма нужда от скъпа хладилна инфраструктура. Сега обаче доставките ще бъдат забавени и нещо повече - вероятността тя да бъде одобрена само за хора под 65 години, означава, че правителството трябва да напише отначало цялата си ваксинационна стратегия. Евтиното ще излезе много скъпо.

Изводът от тази история е също, че не трябва да се разчита изцяло на ЕС за решаване на проблемите. Съюзът никога не е бил решение сам по себе си, а средство, което може да помогне на отделните държави, при условие че те имат управленски интелект да формулират какво искат и енергия да го направят.

Все още няма коментари
Нов коментар