🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дали се зора довърши, или се две нощи смесиха?

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този въпрос стои винаги, когато има избори, но за пръв път от над десетилетие има надежда, че промяната в България е възможна. На всяко гласуване през последните повече от десет години побеждаваше един и същи формат на властта и това в почти всички случаи беше ясно предварително. С изключение на "Орешарски", всички правителства от последните 12 години бяха доминирани от Бойко Борисов и имаше силно влияние на ДПС, най-вече в контрола на бюджетните средства и усвояването на еврофондовете. При "Орешарски" форматът на властта беше практически същият, само се направи опит ГЕРБ да бъдат сменени с БСП, вероятно за да се уговори по-различно дялово разпределение.

Въпреки че последният парламент не успя да излъчи правителство, той направи нещо друго важно - показа, че мнозинство около ГЕРБ, поне за известно време, е трудно постижимо. Над 12-те години във властта направиха партията на Бойко Борисов толкова токсична, че в момента официалното сътрудничество с нея носи сериозния риск всеки да бъде завлечен на политическото дъно.

Проблемът на ГЕРБ обаче далеч не е това, че в политическия живот всяка година във властта трябва да се умножава по десет. Драмата за Борисов и неговите сподвижници идва от техните действия, а също и от техните бездействия през последните четири властови оборота.

След влизането на България в ЕС и по време на цялата доминация на ГЕРБ и ДПС в годините след това скоростта на развитие тук беше рязко забавена. В името на това да се запази властта и съответно достъпът до публичните активи по-дълго, всякакви реформи, които можеха да създадат макар и малко недоволство, бяха блокирани. Съдебната реформа беше превърната в овладяване на цялата система. Здравеопазването се фокусира върху усвояването на средствата за модернизация. Голяма част от образованието се срина до безсмислена имитация. Престъпно много от 50-те милиарда влезли в България от еврофондовете бяха откраднати и всъщност с тях се финансира превземането на държавата.

Резултатът е изключително силно изоставане на България от останалите европейски страни, а напоследък дори и от други балкански държави, като например Сърбия. Докато всички в ЕС тичаха напред, тук, спънати от кражби и корупция, бавно се влачехме най-отзад.

Не че не се случваше абсолютно нищо. Държавата все пак не фалира - макроикономическата стабилност беше запазена. Построи се магистралатракияметротовсофияаренаармеец. Влязохме в чакалнята на еврозоната.

Има и много, големи "обаче" - неща, които се случиха, а не трябваше, и такива, които станаха, но по-добре да не бяха. Те са изброени в този текст. Темата от корицата в този брой е за дългия, по-голям дори и от десетилетие застой в България. Aко към него прибавим и периода на тройната коалиция, годините, в които тук не се случва нищо, едно поколение почти порасна и скоро ще може да гласува. Тези деца ще са виждали на власт предимно Бойко Борисов и винаги Ахмед Доган/Пеевски. За тях естествената среда ще е тази, описана от агробизнесмена Светослав Илчовски и неговият колега Павел Стоименов (вижте най-важните моменти от техния разказ тук). Много от тях ще са убедени, дори и това да е недоказано твърдение, че България се управлява от хора без чест и достойнство, на които може да се плати с проститутки и кюлчета злато да крадат от парите на хората, гласували им доверие.

Въпросът от заглавието е мото на една от известните вестникарски публикации на Христо Ботев - "Политическа зима". Това е и сезонът, в който България живее непрекъснато през последните години. Сега се усеща полъхът на топъл вятър, но това не означава задължително, че пролетта е неизбежна.

Служебното правителство на Румен Радев има само два-три месеца и затова време не може да направи основен ремонт на държавата (всичко за него - тук). То може само да покаже за кратко, че ГЕРБ и ДПС не са безалтернативни. Че честната работа в интерес на хората не е илюзия за наивници, а единственият начин България да тръгне по магистралата на прогреса.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npocmaka avatar :-?
    npocmaka
    • + 4

    "магистралатракияметротовсофияаренаармеец" - Може ли някой да го оправи това...

    Нередност?
Нов коментар