Една жена каза. И после още една, и още една...

Изслушването на Светослав Илчовски наруши по много шумен начин официалното мълчание за връзката между бизнес и власт по времето на Бойко Борисов

Всички депутати от ГЕРБ присъстваха на второто изслушване на Илчовски. Повечето от тях стояха плътно зад него, някои снимаха, а PR-ът на партията Никола Николов неприкрито даваше напътствия
Всички депутати от ГЕРБ присъстваха на второто изслушване на Илчовски. Повечето от тях стояха плътно зад него, някои снимаха, а PR-ът на партията Никола Николов неприкрито даваше напътствия
Всички депутати от ГЕРБ присъстваха на второто изслушване на Илчовски. Повечето от тях стояха плътно зад него, някои снимаха, а PR-ът на партията Никола Николов неприкрито даваше напътствия    ©  Георги Кожухаров
Всички депутати от ГЕРБ присъстваха на второто изслушване на Илчовски. Повечето от тях стояха плътно зад него, някои снимаха, а PR-ът на партията Никола Николов неприкрито даваше напътствия    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Изслушването на Светослав Илчовски наруши по много шумен начин официалното мълчание за връзката между бизнес и власт по времето на Бойко Борисов.
  • Депутатите от ГЕРБ и контролираните от тях медии направиха всичко възможно изслушванията да бъдат заглушени, но постигнаха точно обратното.
  • С падането на Борисов от власт ще има все повече хора, които се чувстват свободни да говорят, а комисията за ревизия показа смисъла от истинската опозиция.

"Събрали сме се да слушаме глупости. Една жена каза", крещи по микрофона Тома Биков в опит да спре изслушването на Светослав Илчовски. Справя се далеч по-зле, отколкото колегата си депутат от ГЕРБ Маноил Манев, който два дни по-рано, при първата поява на Илчовски, захапа микрофона и в продължение на един час не даде думата на никого, като с дълбокия си бас успешно накара Мая Манолова, председателят на комисията по ревизия на управлението на Бойко Борисов, да сложи край на заседанието.

Но вече бе твърде късно. Илчовски, който преди гостуването си в парламента беше слабо известен едър земевладелец в Северна България, прекара близо 40 минути в дълъг разказ за връзките на властта (и конкретно на ГЕРБ и вече бившия премиер Бойко Борисов) с едрия бизнес, рекетиране от страна на Петя Аврамова, фалшификации на борсата, от кого са вече емблематичните кюлчета от снимките в дома на Борисов, коя е "Мата Хари" и какво се случва в затвора с показните арести на прокуратурата през последните години.

В началото на изслушването на живо го гледаха едва няколкостотин души. В момента, в който Манев влезе и започна да крещи, те вече бяха хиляди. Ден по-късно Илчовски бе познато име, а разказът му - навсякъде в интернет.

Микрофонът е ваш

Не всичко от разказите на Илчовски може да бъде проверено, но в тях все пак по всяка вероятност има истина - приходите на "Градус" например наистина скачат до 250 млн. без никакво обяснение през 2017 г., след което се сриват почти наполовина през идните три години, след като вече е излязла на борсата. Иван Ангелов, съсобственик на "Градус", на практика потвърди, че има близки отношения с Борисов, че го е молил за услуги, сред които и помощ със стока на границата, както и че странната хуманитарна сделка с фурмите от ОАЕ в действителност не е хуманитарна, а търговска (твърденията на всички изслушани вижте в карето).

Всички тези неща доведоха до интересни последствия:

  • двете изслушвания на Илчовски накараха десетки хиляди хора да гледат на живо заседания на парламентарна комисия, на които обичайно присъстват един-двама журналисти;
  • ГЕРБ окончателно влезе в глуха кръгова отбрана, която на моменти изглеждаше сякаш може да премине и във физически сблъсъци;
  • целият сюжет - изнесените твърдения и факти, както и реакциите около тях показаха голямото значение на истинската опозиция в парламента.

Цялата история стана толкова голяма по една, сравнително проста причина - Илчовски каза открито неща, за които се говори тихо и неофициално от години. Фактът, че за тези неща може да се говори открито, окуражи и други. Още на първото заседание след неговото гостуване се появи и друг бизнесмен, Павел Стоименов, който също се оплака от "Градус", без обаче да замесва директно ГЕРБ или Борисов. (Освен с изказването, че е осигурил 1000 гласа за ГЕРБ на последните избори.)

С други думи, омертата да се говори за и без това видимата корупция в България пада с учудващо бърза скорост. Според Илчовски има още редица жертви на управлението на Борисов, които тепърва ще се осмелят да говорят.

Всичко това обезличава аргумента, че става дума само за "една жена каза". Защото жените станаха прекалено много, а в техните разкази има припокриващи се елементи - делене на печалба с ГЕРБ, преразпределяне на пазарни дялове спрямо желанието на управляващите и дирижиране на цели отрасли от икономиката. И макар Народното събрание да не е съд, то все пак трябва да е най-отворената институция за изслушване на гражданите. Оттам нататък топката попада в полето на прокуратурата.

Тази история не само запълни с цветни подробности подозренията на много хора, но показа и каква е основната причина да се стигне до сегашната ситуация. Говорителката на главния прокурор заяви, че изнесените твърдения ще бъдат проверени, но веднага ги омаловажи, като допълни, че преди избори се получават много подобни сигнали. Майката на всички проблеми, за които свидетелстват и публично хората през последните дни, е безнаказаността - на корупцията, злоупотребата с власт и срастването на политиката с престъпността.

Сигнал в шума

Държанието на Тома Биков, Маноил Манев и Дани Каназирева, тримата представители на ГЕРБ в комисията, бе само върха на айсберга. Още при първото изслушване на Илчовски като по команда се появиха и други депутати, които не са част от комисията. При второто организацията бе дори по-впечатляваща - първо цялата парламентарна група на партията застана плътно зад Илчовски и Ангелов, като така блокира входа, а след това, отново сякаш активирани, се появиха и Ива Николова, Илияна Беновска и Николай Бареков. Всички заедно имаха една цел - да не говори Илчовски. С много търпение и някои крайни мерки - като например спирането на микрофона на Маноил Манев от страна на депутата на БСП Явор Божанков - Илчовски все пак взе думата.

Държанието на депутатите на ГЕРБ изглеждаше диктувано от паника, а обикалящия из залата партиен PR Никола Николов, който даваше насоки на всички, още повече затвърди впечатленията за "организирана отбрана" срещу това, което се разказва или би могло да бъде разказано за премиера Бойко Борисов. Всички тези акции обаче имаха по-скоро обратен ефект. Неизвестният доскоро Илчовски за ден се превърна в най-горещото име в страната, а отчаяните опити на целия партиен колектив на ГЕРБ легитимираха всяка негова дума и вдигнаха още интереса.

Всъщност именно с цел защита на Борисов бе повикан и съсобственикът на "Градус" Иван Ангелов, който само ден преди това бе извън страната, но също се върна изненадващо бързо. Проблемът е, че Ангелов не само не успя да се защити, но и вкара Борисов в още по-голяма беда, като призна, че бившият премиер е помагал с ветеринарни сертификати на границата - нещо, което със сигурност не му е работа. Другото странно в цялата ситуация бе колко спокойно говори Ангелов и за молбите си за помощ от премиера, и за играта на белот с него, и за близките си отношения с Борисов, в които според него няма "нищо сексуално".

Единственото обяснение би могло да бъде, че Ангелов толкова дълго време е правил бизнес по този начин, че в един момент е загубил представа, че това, което прави, може лесно да бъде разчетено като държавна помощ, търговия с влияние и престъпление по служба от страна на официални лица. В случая официалното лице е министър-председател на България в продължение на близо 12 години.

В последващите дни от ГЕРБ застъпиха тезата, че в това няма нищо ненормално. Томислав Дончев директно заяви, че подобна помощ от правителство за бизнес има навсякъде по света. Не такова бе мнението на държавата, когато Пламен Узунов, съветник на президента Румен Радев, бе арестуван заради съобщения между него и Пламен Бобоков. Разлика, разбира се, има: за разлика от Борисов, Радев и Узунов нямат реална власт.

Скоро пак

Изказаното по време на последните дни на комисията, не само по време на изслушванията на Илчовски, Ангелов и Стоименов, но и на вече бившия министър на регионалното развитие Петя Аврамова и Иван Иванов от "Български ВиК Холдинг" (които сами по себе си трябва да бъдат обект на отделен анализ и разследване), показа, че има значителен интерес за обстойна проверка на трите мандата управление на ГЕРБ. От една страна този интерес е зрителски, от друга - политически, което означава, че такава комисия по всяка вероятност ще бъде формирана и в следващия парламент. Въпросът е дали нейният председател Мая Манолова ще успее да влезе отново в Народното събрание, но дори и без нея би било удачно да се предположи, че такава комисия ще има.

Ако сега нейното значение беше повече политическо, в следващия парламент то ще бъде бъде по-голямо. Подобна комисия, ако бъде ръководена добре, ще може да хвърли светлина върху размера на превзетите части от държавата и последствията от тях. Без това всички опити за ремонт на счупеното ще бъдат на сляпо.

Кюлчета, фурми и олово. Какво чу парламентът

Какво твърди Светослав Илчовски


Едрият земевладелец, който изненадващо се появи в комисията по проверка на управлението на Борисов в сряда, разби тишината на бизнеса по отношение на управлението на ГЕРБ

- Илчовски е трябвало да участва във фиктивни сделки с "Градус" с цел вдигане на номиналния оборот на компанията преди да излезе на борсата през 2018 г.

- Иван Ангелов, съосновател на "Градус", се е представял като "скрит началник на Министерството на земеделието и Агенцията по храните".

- Илчовски, Ангелов и други бизнесмени са се събирали неформално с тогавашния премиер Бойко Борисов в резиденцията в Студена.

- На Илчовски и другите им е показван запис с издевателства над бизнесмен в затвора - най-вероятно Миню Стайков.

- Илчовски е трябвало да продава зърно на "Градус" на подпазарни цени.

- От 2020 г. насам е трябвало да продава на половин цена под натиск, но е отказал.

- Последвали са обаждания от министър Петя Аврамова с предупреждение да спре да купува земи в Северна България.

- Аврамова го е заплашила, че ще го даде на "нашите прокурори". По-късно според Илчовски е имало скалъпено обвинение срещу него.

- Кюлчетата злато в чекмеджето на Бойко Борисов, станали известни от снимки миналата година, били подаръци от Иван Ангелов и Цоло Вутов, основател и съсобственик на "Геотехмин".

- Илчовски и други хора са наясно коя е жената, наречена от Борисов "Мата Хари" - авторката на снимките от спалнята му.

Какво твърди Иван Ангелов

Съсобственикът на "Градус", който се появи на второто изслушване на Илчовски в петък, трябваше да опровергае всичко казано от Илчовски, но вместо това потвърди връзката си с Бойко Борисов и че е получавал помощ от него

- Твърденията на Илчовски са "95% лъжи".

- Бойко Борисов е помагал за преминаването на стока на "Градус" през граница, като е гарантирал за ветеринарните сертификати на компанията.

- Бартерът фурми срещу месо и мляко между България и ОАЕ миналата година е била "успешна бизнес сделка с цел печалба"; след това, при допълнителни въпроси от депутати, Ангелов даде по-неясни обяснения.

- Ангелов и Бойко Борисов играят белот, но "не всяка събота и неделя", както казва Илчовски.

- Двамата се чуват "през 2-3 седмици, 15-20 пъти в годината".

- Ангелов е молил за помощ и други бивши български премиери. По име бе споменат Сергей Станишев.

Какво твърди Павел Стоименов

Собственикът на "Агро бел 2011", който говори в края на последното заседание на комисията в понеделник, също се оплака от картел, според него воден от Иван Ангелов и "Градус"

- В Стара Загора има картел с името Г-8, който се управлява от Иван Ангелов и "Градус".

- Той принуждава земеделците да плащат изкуствено ниски ренти и да не купуват земя.

- След несъобразяване с картела са били запалени два офиса, както и два пъти къща на служител на Стоименов.

- Стоименов е бил заплашван с думите "Момчета, този път ще намажете оловото".

- Стоименов си обяснява властта на Ангелов с близостта му с Борисов.

- Негова компания е била открадната през 2014 г. чрез Търговския регистър именно от Г-8.

- Според Стоименов той и други бизнесмени в България изнасят навън бизнеса и капиталите си, защото се притесняват.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xba1496037641523567 avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 7

    Ей този индивид Мано Манев, бива да спре да се разхожда като Господ Бог в Стара Загора , заедно с псевдо охраната си , да спре да тормози хората в центъра на града. Реплики от типа "Знаеш ли кой съм аз" , "Не се захващай с мен да не си имаш проблеми", бяха модерни 90те, ама той човека, си живее в тези години. Бивш полицай на който устата му знае само да бълва глупости и несвръзани изречения.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    И тепърва още ще проговарят!
    #AПИГЕЙТ: БИВША ПЪТНА ШЕФКА ПРОГОВАРЯ ЗА КОРУПЦИЯТА В ДЪРЖАВАТА
    https://bivol.bg/a пигейт-бивша-пътна-шефка-проговаря-за.html
    "Автомагистрали ЕАД е гара-разпределителна към частни фирми и шкафчето на Борисов"

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    https://www.facebook.com/bivolnews/posts/4178351562216594

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Една жена каза , една медия тиражира ...

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    The Economist: Bulgaria’s outgoing prime minister is under fire
    Explosive allegations in parliament
    https://www.economist.com/europe/2021/05/15/bulgarias-outgoing-prime-minister-is-under-fire
    "Atanas Tchobanov, a founder of Bivol, an investigative news site, says Mr Borisov’s fall will take time, since his party is embedded in all institutions, including the prosecution service. But now, he says, a window of opportunity has opened. Mr Tchobanov is optimistic that the caretaker government will approve freedom-of-information requests he is about to submit about all sorts of sensitive questions. “It might be the tipping point,” he grins."

    Нередност?
Нов коментар