Лъвовете изядоха инвеститорите

Най-важното от първия брой на "Капитал" за новата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Тук е пълно с лъвове" (Hic abundant leones). Така на някои средновековни карти са отбелязaни местата, за които не се знае достатъчно или се подозира, че има опасности. "Тук са дракони" (Hic sunt dracones) използват, за да предупредят за същото други картографи от минали хилядолетия.

Ако международните инвеститори използваха средновековните знаци, над територията на България днес щеше да бъде написано нещо подобно. Например: Hic homines corrupti sunt ("Тук хората са корумпирани") или други, по-конкретни причини да се бяга надалеч.

През последните вече над 10 години чуждестранните инвестиции в България на практика спряха. Първо причината беше кризата през 2008 г. Тя обаче отмина отдавна, но инвестициите не се върнаха, или поне не в България. През последните години в съседните държави - Сърбия, Румъния и дори Гърция, има стабилен и доста сериозен поток от чуждестранни инвестиции.

Причината те да заобикалят България е доста проста - много лошо държавно управление. През инвестициите това се вижда по няколко начина. На повърхността е, разбира се, корупцията - когато входът за България е това дали си склонен нагло да нарушаваш закона, желаещите силно намаляват. Корупция обаче има и в Сърбия, Румъния и Гърция, макар и различен тип на различните места. Там обаче възможността някой да дойде и да ти открадне компанията е минимална. В България, ако си по-малък, това (поне доскоро) беше напълно възможен сценарий. И това обаче не е всичко.

Докато предното управление беше фокусирано все повече в кражби, то пропускаше да види как се променя светът около него и в случая проспа голяма промяна в начина за привличане на инвестиции. Все повече държави от нашия регион започнаха да дават субсидии за компаниите, които инвестират в тях, с надеждата да си върнат парите през данъци и осигуровки през следващите години, но да създадат нови работни места и модернизират икономиките си. Изоставането на България скоро може да бъде наваксано.

В основата на новата власт са хора, които разбират от икономика и бизнес. Те си дават сметка какво се е случило в света през последните години и какво трябва да се промени в политиката на България. Това не означава задължително бърз успех, но е предпоставка за него. В темата на броя ще видите няколко истории за това как чуждестранните инвестиции в момента заобикалят България и какво да се направи, за да се обърне този тренд.

Липсата на интерес от чужди компании към България може да се види и от друга тема в броя. Тук са събрани най-големите компанийни сделки тук за 2021 г. Те са почти само между местни играчи, като изключение правят единствено смените в собствеността на няколко малки IT компании.

И понеже е началото на нова година, не пропускайте оптимизма, който се чете между редовете на прогнозите за 2022 от мениджърите на големите търговски вериги в България. Те очакват повече приходи, повече печалби и разширяване с нови обекти.

Дано годината да е толкова успешна за всички. И ако освен тези постижения се намери и правилният баланс между работата и личния живот, тогава вече можем да говорим за истински успех. Пожелаваме ви го от сърце заедно с това да не се плашите от лъвове и да ходите смело на места, на които не сте били преди, дори и за тях да се знае малко.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 4
    • + 5

    Лъвовете в България са със свински опашки, сърца на мишки и души на плъхове.
    Това е земята на триглавите лами: пеевски-борисов-доган, гешев-цацаров-пепи еврото, горанов-пиарсеви-данчо ментата, домусчиеви-вълка-гергов, всс-прокуратура-съдебен инспекторат, автомагистрали-клошари-банки, чекмедже-кюлче-пачки.
    Вски инвеститор тук бива изяждан на една хапка.
    Дано правителството устои на атаките на триглавите лами и ни напрви отново цивилизована европейска държава и върне нормалните инвеститори.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 4

    До коментар [#1] от "event_horizon":

    Изброявате всички точно срещу които прокопиевските медии плюят от две години. Вие други медии не четете ли? Ами ако се бъркаш? Ако Борисов, Гешев, Горанов, Домусчиев се окажат по-читави, честни и почтени от промяната ви докарана от Бабикян, Минеков, Хаджигенов, Кацаров, Рашков, Манолова, Киро, Асен, Настимир, Тошко, Трифонов и т.н.
    Какво правим тогава? Вие дори нямате елементарна интуиция да различавате хора и партии, които ви мислят доброто и имат някаква почтеност! За това се стига и до тук. Ще видиш големи инвестиции скоро на кукуво лято.

    Нередност?
  • 3
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#2] от "scuby":

    А ти освен да четеш вестници друго не правиш ли? Докато твоите любимци се интересуват от асфалт и стиропор, светът наоколо се развива с бързи темпове, непосилни за няколко гангстера и подлогите около тях. Това да си го забелязал случайно? Че Борисов и т.н. не са изобщо наясно с неща, от които не може да се краде?

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 7

    Ха-ха, бахти тъпата пропаганда.

    Не е подписана от конкретен автор щото явно е "редакционната линия" на медията

    Това за липсващите инвестиции в БГ е един елементарен фейк на медиите на Прокопиев, който те го лансират от няколко години, но която се оборва с един клик в Гугъл

    Според WorldBank за периода 2010-19 чуждите инвестиции към БВП (FDI/GDP) за 4-те балкански страни-членки на ЕС са:

    BG: 3.06%
    RO: 2.33%
    HR: 2.00%
    GR: 1.36%

    Т.е. БГ не само не изостава, а е ПРЕД Румъния, Гърция и дори Хърватско.

    Тази мантра за "липсващите инвестиции" се постига с избирателно цитиране на отделни инвестиции в някои от тези страни без да се гледа общата статистика. Елементарно, твърде елементарно.

    За 2020-та ме мързи да вадя данните - тези данни ги вадих преди година защото тогава спорех в Туитър с дървен философ от ДБ (министъра на "електронното управление" Божанов), който съвсем сериозно твърдеше, че спрямо БВП в БГ имало 6 пъти по-малко инвестиции отколкото в Румъния. Треда го има още в Туитър

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#4] от "Николов":

    За Прокопиевската групировка "лъвовете са изяли инвеститорите", а не политическата нестабилност и промяната, която ни докара притиснатата в ъгъла олигархия и чуждите интереси. Те трябва някак си да оправдаят това 64% намаление на инвестиците последната година пред полезните идоти, а тук те са много. Явно в момента ни подготвят за една или две средно голями американска инвестиции, които се задават.
    Последната година от страх да вземат мерки за пандемията отрепаха 15 000 повече българи и ще чакат да дойдат инвеститори. Кой ще им работи? Сега от страх да вдигнат тока всички по веригата трупат загуби и накрая битовия потребител ще плати всичко с лихвите. Тези в момента компенсациите за електроенергия на бизнеса и пенсиите виждат трудност да платят и правят дългове по 500 милиона на седмица. Това са измамници поели ангажименти да направят нещо, печелят време и трупат стотици милиони от българската енергетика!

    Нередност?
  • 6
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 2
    • + 6

    Повервах ви, "Капитал". Много Ви повервах. Вие и други като вас следва да се четат с едно наум винаги, защото обичайно прозира преднамереност в материалите ви, а не опит за безпристрастно отразяване на фактите. Но каквото кажат Началниците, това ще се публикува. И не визирам собствениците на "Икономедиа", макар че и те имат отговорност за отровната медийна и обществена среда у нас. Продължавайте бодро в същия дух.

    Нередност?
  • 7
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 2

    Hic abundant Harvardes ...

    Нередност?
Нов коментар