🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лесна война или труден мир

По-важното от новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Изглеждай слаб, когато си силен, и силен, когато си слаб." Тази максима от "Изкуството на войната" на Сун Дзъ, изглежда, е добре позната и от двете страни на сегашното противопоставяне между Русия и западния свят в Украйна. Кремъл, който нито военно, нито икономически има шанс да спечели противопоставяне с НАТО, се държи изключително агресивно и върви реално към пълномащабен конфликт. Силните в тази ситуация - САЩ и европейските им съюзници, изглеждат разединени и неспособни да платят блъфа на Путин за реална война. Разликата е, че Русия надува военни и политически мускули, защото така е решила. Докато Западът изглежда разединен и слаб, без това да е планирано.

Ефектът от всичко това е, че войната в Украйна изглежда почти неизбежна - Русия си е повярвала, че е силна, а САЩ и Европа за забравили, че ако искаш мир, трябва да изглежда, че си готов за война. Това е лоша новина за абсолютно всички замесени. Дори и за България, колкото и тя да се снишава, за да не бъде част нито от проблема, нито от решението му. Мащабен военен конфликт на 185 км от българската граница носи много рискове - икономически, политически и военни.

Директна заплаха за България - например от нахлуване на руска армия тук, на етапа е изключена. Това обаче не означава, че щетите от потенциалния конфликт ще бъдат малки. Рисковете са от огромна бежанска вълна, опити за дестабилизиране на държавата - политически и икономически, нарушени доставки на газ и при всички положения много по-големи публични разходи за отбрана. (Всичко по темата ще видите тук.)

Последното ще се впише добре в бюджетната политика на новото правителство. Тази седмица станаха ясни общите параметри на бюджета за настоящата година и от тях може да се направи един важен извод - държавните разходи са на рекордно високо ниво и като абсолютна сума, и като процент от БВП.

Кризата в Украйна е най-горещата точка в света, но напрежението не е само там. На световната шахматна дъска в момента се играе сложна партия в опит да се промени балансът на силите. Част от нея е и напрежението около Тайван. Значението на островната държава в момента не е толкова политическо, колкото икономическо - там се произвеждат критично голяма част от така дефицитните напоследък чипове. От това производство зависи в много голяма степен не само американската военна промишленост, не само важна част от нейната икономика, но и самият Китай. Заради дигитализацията - на икономиката и оръжията, и специализацията на Тайван в тази област стратегическото значение на острова в момента е огромно. Някои анализатори дори разглеждат случващото се в Украйна като първа стъпка от координираните опити на Русия и Китай да завземат части от сегашните американски сфери на влияние - Москва в Европа, а Пекин в Южно китайско море, където се намира Тайван. В този брой на "Капитал" се разказва част от голямата история - как малката Литва стана първата страна от ЕС, която призна Тайван за независима държава, и с това си навлече гнева на Китай.

В броя ще видите още:

Все още няма коментари
Нов коментар