🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В българския "натовски" батальон вероятно ще има и американци

САЩ, изглежда, ще подсилят новото формирование с войници, артилерия и инструктори

На теория в момента българската армия трябва да има поне шест батальона, сертифицирани по стандартите на НАТО
На теория в момента българската армия трябва да има поне шест батальона, сертифицирани по стандартите на НАТО
На теория в момента българската армия трябва да има поне шест батальона, сертифицирани по стандартите на НАТО    ©  Надежда Чипева
На теория в момента българската армия трябва да има поне шест батальона, сертифицирани по стандартите на НАТО    ©  Надежда Чипева

Идеите на българското военно министерство за създаване на подсилена българска батальонна бойна група, която да е своеобразен заместител на натовското предно разполагане заради ескалацията на напрежението в Украйна, постепенно започнаха да придобиват по-видима и ясна форма. По всичко личи, че на пръв поглед екзотичната инициатива, лансирана от министър Стефан Янев, е елемент от по-дългосрочна стратегия, чиято цел е да използва настоящата криза като катализатор за ускоряване на дълго забавяната и в момента зациклила модернизация в българските Сухопътни войски. Защото именно пехотата, в момента оборудвана с амортизирано оръжие от времето на Варшавския договор, би трябвало да е "гръбнакът" на армията ни и да осигури онези бойни способности, които съюзническите сили от НАТО най-трудно и най-бавно биха могли да компенсират в случай на внезапна военна ескалация.

"Ще изграждаме и развиваме модерни способности и чрез участие в многонационални проекти в рамките на НАТО и ЕС. Ще използваме възможностите на агенциите на двата съюза и особено на стратегическото партньорство със САЩ", обяви днес военният министър пред ръководството на армията по време на годишната конференция на началника на отбраната. И бързо конкретизира намеренията си: "Аз и моят екип ще направим всичко възможно още през тази година да бъде възобновено изпълнението на проекта за новите бронирани машини за Сухопътните войски." По-специално става дума за сериозно зациклилата през последните няколко години модернизационна програма на стойност близо 1.5 млрд. с ДДС, чиято задача беше да оборудва една тежка механизирана пехотна бригада с поне 150 най-модерни натовски бойни машини. В следващите няколко седмици ще се мисли дали оттук нататък проектът да се развива по старата схема с обществена поръчка или на базата на пряко договаряне с друга съюзническа държава в НАТО.

Суровата реалност обаче е, че дори договорът за новата бойна техника на пехотата по някакъв магически начин да се подпише през следващите дни или седмици (което на практика няма как да стане), първите бройки едва ли има как да пристигнат по-рано от 2-3 години. За жалост страната ни вече няма как да чака толкова дълго, защото ескалацията на напрежението по източния фланг на НАТО се случва тук и сега. "Днес регионът е изправен пред най-голямата криза след студената война, а случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност", коментира днес Стефан Янев, демонстрирайки скоростна еволюция на предишната си позиция по темата, обявена преди няколко седмици, според която непосредствена заплаха за сигурността на България няма.

Сериозни дефицити на бойни способности

Затова, докато чака сключването на договор, производството и доставката на ново модерни бойни машини, пехотата ни ще трябва намери "план Б" и да действа с наличните алтернативни ресурси. На теория в момента българската армия трябва да има поне шест батальона, сертифицирани по стандартите на НАТО. На практика обаче това е само на хартия. Обществена тайна е, че по време на ученията за сертификация въпросните батальони използват на ротационен принцип малкото останала изправна бойна техника, която най-вероятно е връстник на офицерския състав от подполковник нагоре. Така изведнъж може да се окаже, че ако армията ни спешно трябва да вдигне по тревога цялата 61-ва Стрямска механизирана бригада, която сме декларирали като военен потенциал по линия на натовските Сили за отговор (NRF), годни за реална операция може са не повече от 1-2 батальона, и то с някои уговорки. Последното с половин уста беше признато днес и от военния министър Янев. "Анализите ни показват сериозни дефицити във въоръжените ни сили", коментира той по време на днешната конференция на началника на отбраната. И добави: "Батальони имаме много, а батальонна бойна група сега създаваме. Когато говорим за дефицити, не говорим за нещо, което може да бъде създадено за два дни - говорим за дефицити от гледна точка на стандартите на НАТО, изискванията в съюзна среда."

Така че идеята за изграждане на нова усилена "натовска" батальонна бойна група може да се разглежда като своеобразен рестарт на българските Сухопътни войски. Казано по-просто: армията вероятно ще събере най-изправната налична бойна техника, ще зачисли към нея около 1000 военнослужещи с повече реален боен опит от мисиите в Ирак и Афганистан и ще поддържа въпросното формирование в максимална степен на бойна готовност чрез постоянни мултинационални учения със съюзнически сили. Така батальонната група евентуално ще се превърне в своеобразно ядро, около което да се надгражда бъдещата ни по-модерна пехота, която вече наистина да е съвместима за участие в реални натовски операции, различни от мироопазване. За това обаче също ще е нужно време и ако беше започнало през 2014 г., както направи съседна Румъния след анексирането на Крим, сега от него щеше да има реални резултати.

Натовски бойни машини "втора ръка"?

Най-вероятно също така страната ни ще използва кризата в Украйна като повод да поиска предоставяне или закупуване на натовска бойна техника "втора ръка", с която да запълва дефицитите си до реализирането на търга за нови бронирани бойни машини. По неофициална информация на "Капитал" са извършвани сондажи за евентуално придобиване на щатски бронетранспортьори Stryker. По принцип получаването на подобна бойна техника е съвсем реална опция - Конгресът на САЩ например вече е одобрил трансфера на 54 използвани бойни машини от същия тип за македонската армия в сделка за 210 млн. долара, както и безвъзмездна помощ от 1200 по-леки бронетранспортьора M1117 за гръцката армия. При всички положения обаче подобен ход би бил само временно решение, което да служи като преходен етап преди истинската модернизация и пълното преминаване на войската ни към съвременна натовска бойна техника.

За момента обаче българското военно ведомство продължава да е пестеливо откъм подробности по темата. Все пак днес министърът на отбраната каза, че се водят преговори със САЩ за присъединяване на американски военнослужещи към бъдещата батальонна бойна група. "В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър, какъвто ние нямаме. Това е един от елементите, за който ще бъде направено запитване. С американските представители ще разговаряме по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. Вероятно ще имаме комуникация по темата дали американски сили могат да участват в състава й", коментира Стефан Янев. Въпросът ще бъде обсъден на военно-техническо ниво след срещата на министрите на отбраната на НАТО през следващата седмица, а някакво конкретно развитие по въпроса се очаква чак през лятото. Ако обаче действително се стигне до предоставяне на щатски бойни машини Stryker за армията ни, почти сигурно е, че САЩ ще изпратят не само артилерийски подразделения, които да запълнят дефицитите ни откъм модерни бойни способности, но и достатъчно инструктори, които да обучават българските войници да боравят с новата бойна техника. Тяхното присъствие само по себе си също ще има възпиращ ефект в случай на евентуална военна ескалация в региона.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 7

    Неочакваният късмет на БГ е, че армията ни е тотално небоеспособна.

    А е късмет, защото ако беше иначе, днешните #просто киро# & Co нямаше да устискат на натиска отвъд океана да пратят децата ни като пушечно месо по чужди степи, вместо новите арийци, за интересите на чиито господари става цялата тая баталия.

    Според договора на БГ със САЩ за "военно сътрудничество", подписан от кабинета Станишев през 2006 и автоматично подновен без промени от кабинета Борисов през 2016 г, на янките сме им дали права за наше сметка да ползват "съвместно" 4 военни бази и да разполагат в страната (без да ни питат) максимум 5000 военни.
    Реално в момента те са много по-малко, така че в перспектива на всеки 7 български военни ще се пада по един американец.

    Това е откровена доброволна окупация.
    И се чудя що за перде генерали са и Радев, и Янев?

    Но всяко зло за добро. Некадърни политици, но пък без нови алеи в Централните гробища.

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-P
    amidala
    • - 5
    • + 4

    Пиндосите няма да пратят само редници и сержанти, док. И в генералитета съотношението ще е поне 1:7. При политиците е 1:1, обаче. Така че можем да напълним алеите във военните гробища. Знаеш как е със салтанатите: черни костюми, строги физиономии, венци.
    А после Лена на бюрото...

    Нередност?
  • 4
    mbv29646692 avatar :-@
    mbv29646692
    • - 5
    • + 5

    Унизително за България. Все едно сме неспособни да се пазим сами. И от кого? Кой е решил да ни напада?

    Нередност?
  • 5
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 5
    • + 5

    Целият сбъркан зор е не да имаме армия, която да гарантира националната сигурност, а да комплектоваме части, които да ходят да воюват по други страни за чужди интереси.

    Нередност?
Нов коментар