🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На бойното поле: Русия може да постигне тактически победи, но времето играе в полза на Украйна

Бивш командир на сухопътните войски на Латвия за хода на военния конфликт

В момента в Русия се води активна пропаганда за т.нар. Таврическа област на Руската империя - мястото, което армията й окупира в момента
В момента в Русия се води активна пропаганда за т.нар. Таврическа област на Руската империя - мястото, което армията й окупира в момента
В момента в Русия се води активна пропаганда за т.нар. Таврическа област на Руската империя - мястото, което армията й окупира в момента
В момента в Русия се води активна пропаганда за т.нар. Таврическа област на Руската империя - мястото, което армията й окупира в момента
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Русия вкарва допълнителни войски в Луганска област. Експерти от Института за военни изследвания на САЩ (ISW) съобщават, че руските военни съсредоточават сили от различни посоки, за да обкръжат няколко малки украински части в района.

Бившият командир на латвийските сухопътни войски Игор Раев коментира в интервю за republic.ru вероятността от подобно развитие и какво ще е необходимо на Украйна, за да победи. Преводът е на Ангелина Александрова.

Най-ожесточените сражения в момента се водят в Донбас. Каква е вероятността руските войски да обкръжат украинските сили край Северодонецк?

Такава заплаха съществува. Наскоро руската армия предприе настъпление в много райони и успя да заеме много нови позиции. Положението на украинските войски в Луганска област се влошава. След превземането на Попасня руските войски съумяват да разгърнат настъплението си на север, изток и юг. Особено успешни са в южното направление, където са успели да сринат отбраната край Светлодарск.

През предходните три месеца руската армия не можа да напредне нито сантиметър в тази посока, а сега украинските сили най-вероятно ще трябва да изоставят всички тези добре подготвени отбранителни позиции и да отстъпят към Бахмут.

Нещо повече - ако говорим за обкръжаване на Северодонецк, то веднага трябва да говорим и за Лисичанск, защото той е агломерация от два града. Между тях тече река Северски Донец, която разделя агломерацията на две части. Преди няколко дни руската армия успя да разруши един от трите моста, които свързват Северодонецк и Лисичанск, и това сериозно влоши положението на украинската военна групировка. На първо място - капацитетът ѝ за снабдяване, а на второ - възможността да се изтегли, ако това се наложи.

Каква е общата заплаха от пробив на украинската отбрана?

Всичко зависи от това как руските сили ще успеят да развият настъплението след пробива. Тя може да завърши и с нищо, както стана с пробива между Велика Навоселка и Гуляй-Поле на юг. Те пробиват, изминават 15-20 км, но украинците изтеглят резерви и ги спират. По принцип няма движение и дори предпоставки за настъпление в този район. И ако Русия не промени нещо радикално, най-вероятно няма да видим нищо в това направление.

Но има и втори вариант - подобен на този, който се случи край Светлодарск. Руските войски превземат Попасня, която е част от украинската отбранителна линия, и започват да настъпват на юг. В момента, в който пробиват проход при Попасня, те заобикалят цялата украинска отбранителна линия. Троицко, Воздвиженка, Мироновка - всичко това се събра като къщичка от карти, защото фланговата отбрана не е в състояние да устои на такава концентрация на войски и на такова организирано настъпление.

Надявам се, че всичко ще приключи само с превземането на Свитлодарск, а украинските сили ще успеят да създадат нова отбранителна линия - някъде по средата на пътя към Бахмут. И е много важно те да могат да защитят този фланг, който се охраняваше от Светлодарската групировка. В противен случай целият фронт може да се разпадне.

Но за подобно развитие са необходими и други предпоставки. Грубо казано, това не може да се случи с десет войници. Най-вероятно руската групировка, която е разбила отбраната край Светлодарск, ще се насочи към Бахмут и ще спре на отбранителната линия, която украинците създават там. За да продължат да атакуват фланга, руските сили се нуждаят от допълнителни сили, които в момента не виждаме в голям брой. Да, за момента това е успех, но той може да остане локален. Ако руснаците успеят да преместят достатъчно войски там, ситуацията може да се влоши много.

В момента в Русия има около 250 000 - 270 000 войници, които отбиват задължителната си военна служба. Да, руските власти не желаят да ги мобилизират масово и да ги включват в бойните операции. Но ако приемем, че Русия наистина привлече тези ресурси, тя ще удвои контингента, който в момента се сражава в Украйна.

Това може да промени из основи баланса на силите и да промени хода на бойните действия. Затова е много прибързано да се твърди, че руската армия е изтощена и не може да направи нищо друго. Как да не може, след като напредва на практика по всички фронтове?

В същото време може да се каже, че успехът на украинската армия е свързан единствено с отбраната. Но войната не може да бъде спечелена само чрез задържане. Украинските войски трябва да помислят как да преминат в настъпление и да прогонят руската армия от своята територия. Засега не виждаме сили или средства за това.

Може ли приетият от САЩ Закон за ленд-лийза и доставките на оръжие от други западни страни да променят ситуацията?

Разбира се, това е основният момент. Все пак трябва да се разбере, че оръжейните доставки, които се извършват в момента, позволяват да се замени загубата на оборудване, която украинската армия претърпя през първите месеци на войната. Но това не е достатъчно, за да спечелите. Достатъчно е да поддържа отбранителната позиция. За да победи, Украйна се нуждае от допълнително военно оборудване: танкове, самолети, артилерия и ракетни системи - всичко, което ще ѝ позволи да премине в настъпление. Това, което виждаме досега, е само началото.

На последната среща в Рамщайн 43 държави обсъдиха мерки в подкрепа на украинската армия. Много зависи от американската подкрепа - тя е най-значимата, защото дава на украинската армия най-много сили и средства.

Украинската армия търпи сериозни загуби както в жива сила, така и в оборудване. Руските войски са разбили всички украински военни заводи. Способността им да произвеждат и ремонтират оборудване е силно ограничена, така че е от съществено значение доставките на оръжие от Запада да продължат без прекъсване.

Но има и други неща, които биха могли да повлияят сериозно на ситуацията. За разлика от Русия, която не е склонна да мобилизира масово наборната армия, Украйна проведе много силна мобилизация. Това предполага, че Украйна разполага и с човешки ресурс, за да обърне хода на военните действия.

Какво разкриват военните действия на Русия през изминалите три месеца?

На първо място, погрешното планиране и подготовка на тази операция, лоша разузнавателна информация, неразбиране на ситуацията на място и неправилно използване на ресурсите. Броят на високоточните оръжия с голям обсег не е толкова голям, колкото е необходимо. Това доведе до стратегическо поражение в началото на инвазията, преоценка на бойните действия и преминаване към друга фаза на войната.

Другото, което ме изненадва, е състоянието на руската военна авиация - нейната пълна безпомощност в подпомагането на сухопътните сили, ударите "въздух-земя". И отново, броят на високопрецизните оръжия за самолетите е недостатъчен. В големи количества се използват стари бомби и снаряди, които не са с прецизно насочване. Всичко това показва, че руската авиация не е в най-добрата си форма. Пример за това: Украйна все по-често прехвърля войски от западната част на страната към Донбас. Как изобщо е възможно това при наличието на руска авиация в небето?

Това означава, първо, че Русия не разполага с разузнавателна информация и не е успяла да създаде система за получаването й. И второ, руската авиация не е способна да унищожава мобилни цели. Това не вещае нищо добро за руската авиация. Русия няма да може да се справи с тази слабост по време на тази война.

Понякога се създава впечатлението, че руските военни просто имитират изпълнението на бойни задачи. Това е ясно видимо при използването на бойни хеликоптери, които са много уязвими за преносимите системи за противовъздушна отбрана. Украинската армия вече разполага с огромен брой такива системи, които стрелят от максимална дистанция.

Дори в използването на артилерията руските войски са неприемливо разпуснати. Това, което наблюдаваме в руската армия сега, мога да нарека "опростяване". Няма цялостно усилие, каквото е необходимо за постигане на победа. Все още си мислят, че могат да се борят половинчато по този начин. На какво се основават - не разбирам.

Може ли Русия да използва ядрени оръжия?

Мисля, че няма голям шанс за това. Не виждам какви военни и политически задачи могат да бъдат изпълнени с ядрени оръжия. И не мисля, че руското ръководство има склонност към масово самоубийство. Те биха могли да използват ядрени оръжия, ако са сигурни, че няма да получат ответен удар. Но това не е така и го разбират. Не смятам, че всички тези хора бързат към рая.

Могат ли западните санкции да "разоръжат" руската армия?

Разбира се, санкциите ще засегнат много тежко руската отбранителна промишленост в дългосрочен план. Не знаем обаче какво се намира в руските складове в момента, какви компоненти вече са закупени от 2014 г. насам. Наскоро в Украйна беше свален безпилотен самолет "Орлан-10", произведен през февруари и март тази година. В него има западни компоненти. Но всъщност те са били закупени още преди войната.

Затова е трудно да се каже колко скоро санкциите ще се отразят на руската военна индустрия. Но че ще имат огромно влияние в бъдеще - това е сигурно. Руската отбранителна индустрия е много, много зависима от западните компоненти.

Как е възможно доставките на оръжие за Русия от западните страни да са продължили и след 2014 г.?

Въпросът по-скоро е в конкретните участващи компании. Как са успели да заобиколят санкциите, какви трикове са използвали, за да не спазят написаното в документите...

Вземете бившия германски канцлер Шрьодер, който работеше за "Роснефт" и никой не е виждаше сериозен морален проблем с това. Осъден беше публично едва сега. Смяташе се, че политиката си е политика, а икономиката - икономика, и че не бивало да се смесват. Мисля, че в нашия свят са едно и също нещо.

Каква е прогнозата ви за войната в Украйна?

Не мога да ви дам конкретна прогноза. Тази война ще продължи по-дълго, отколкото си мислим. И най-вероятно ще има политическо, а не военно решение. Но и това решение ще бъде краткотрайно и всичко, което ще получим, ще бъде пауза. Това, което се случва сега в Украйна, е невъзможно да се отдели от случилото се през 2014 г. там.

Русия се нуждае от някаква победа. Какво ще се опита да отнеме от Украйна сега?

В момента се води активна пропаганда за така наречената Таврида - Таврическата област на Руската империя. Тя включва Крим, съвременната територия на Херсонска област и част от Запорожка област. Това е почти мястото, което руската армия окупира в момента. Мисля, че това ще бъде третата формация освен ДНР и ЛНР, която Русия ще настоява да създаде. Но засега всичко това са само спекулации. Окончателният резултат все още е далеч.

Възможно ли е Украйна да си върне окупираните територии, в това число и Крим?

Теоретично - да. На практика - всичко ще зависи от това какви ресурси ще се използват за това и колко правилно. Разбира се, тази възможност съществува, но трябва да се разбере, че това няма да се случи днес или утре, или следващия месец, или тази година.

За да се спечели, освен военния компонент трябва успешно да се използват също информационният, политическият и икономическият. Докато политическият и информационният фронт в Украйна са повече или по-малко в ред, икономическият компонент е дори по-слаб от военния. Икономиката се срива, производството спада, а брутният национален продукт през тази година ще бъде много по-нисък. Подкрепата за украинската икономика е друга важна задача, която трябва да бъде решена по някакъв начин.

Кой е в по-добро положение в позиционна война, в която никоя от страните няма ясно предимство?

В момента тя е много по-изгодна за Украйна, която натрупва резерви и създава нови единици. Но трябва да се изградят военни части от хора и оборудване, които да могат ефективно да изпълняват бойни задачи. Тогава може да настъпи повратна точка. Виждаме, че Украйна се занимава с този въпрос.

Ако Русия не започне мобилизация, използване на наборни войници и т.н., шансовете ѝ за победа са много малки. В края на краищата, Русия също не разполага с достатъчно техника. Руското командване се намира в ситуация, в която врагът е по-силен, отколкото е предполагало. Но Русия не желае да полага сериозни усилия - тя оставя нещата да се развиват сами, разчитайки, че разполага с достатъчно войски и ресурси, за да победи.

Русия не е първата страна, която води война по този начин, и няма да бъде първата, която ще бъде разочарована.

Дори превземането на Северодонецк и Лисичанск - което, разбира се, ще бъде тежък удар за украинската армия - не решава нищо. В Славянск и Краматорск все още има украински групи, които се готвят да се защитават. И това не са единствените силно защитени позиции на украинската армия. Така че това няма да е руска победа, а една тактическа победа на едно конкретно място, както беше с Мариупол. И времето, повтарям, играе в полза на Украйна.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 4

    Зарекъл съм се да не пиша за войната.

    Но ще пиша за невероятното богатство на българския език и, че местните журналисти го владеят до съвършенство, щом за пречупена, заровена в блиндажи и мазета армия може да се спастри подходящ оптимистично-обяснитилен текст, като този!

    И за да не прекаляваме с магьосничеството със словесните тетриси, по време на война времето винаги работи за побеждаващия на фронта.

    Или ми дайте пример за обратното, моля.

    Нередност?
  • 2
    lentqj avatar :-|
    lentqj
    • - 3
    • + 9

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Това е доста глупаво твърдение! Според него излиза, че този, който спечели първата битка във войната, задължително ще спечели и цялата война. Има твърде много примери за противното, давам някои по памет:

    Гръко - Персийските войни
    Втората пуническа война
    Войната на Никифор I Геник срещу Българското царство
    Американската война за независимост
    Войната на Наполеон срещу Русия
    Гражданската война в САЩ
    Първата световна война
    Втората световна война

    Не претендирам за изчерпателност, нито че познавам тези войни в детайли. Обаче във всичките случаи е имало период на победи от едната страна, която е изглеждала като неизбежен победител във войната, след което събитията се обръщат и в крайна сметка побеждава другата страна.

    Разбира се, тези примери нямат никакво отношение към темата на статията, защото в Украйна война не се води, Русия никого и никога не е нападала, само лежерно провежда една малка специална военна операция.

    Между другото, отбелязвате известен прогрес по отношение на реалното отчитане на фактите. Преди два месеца твърдяхте, че няма такова нещо като украинска армия, само отделни групички отчаяно съпротивляващи се образувания, разпръснати и обкръжени, които до седмица щяха да бъдат напълно разчистени.

    Нередност?
  • 3
    st.stoyanov avatar :-|
    st.stoyanov
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Заровили са се , не разполагат със самолети , но успяват да дават отпор

    Нередност?
  • 4
    esa01646786 avatar :-|
    esa01646786

    Да бе, как не се бех сетИл. Да трепят войниците ти като мухи, а икономиката ти да се срива с всеки изминал ден, било положителна тенденция, която с времето работи за победата на Украйна ...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "lentqj"

    "... Преди два месеца твърдяхте, че няма такова нещо като украинска армия, само отделни групички отчаяно съпротивляващи се образувания, разпръснати и обкръжени, които до седмица щяха да бъдат напълно разчистени..."

    Отвратително е да ми слагате в устата някакви свои спомени за впечатления!

    За разлика от вас преди 5 г бях в Донбас с група психиатри, които се занимавахме с лечението на посттравматичния стрес при военните и видях нещата от първо лице.

    Нека да не сатанизираме на всяка цена мислещия различно от нас.

    Нередност?
Нов коментар