ВАС не е за вас

Състави на Върховния административен съд, председателствани от шефа му, обявиха актовете на държавата за Капитан Андреево за незаконни и върнаха на частното дружество правата да контролира границата

В българските условия стигне ли до съда, проблемът с корупцията се трансформира така, че тя да продължи.
В българските условия стигне ли до съда, проблемът с корупцията се трансформира така, че тя да продължи.
В българските условия стигне ли до съда, проблемът с корупцията се трансформира така, че тя да продължи.    ©  Надежда Чипева
В българските условия стигне ли до съда, проблемът с корупцията се трансформира така, че тя да продължи.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В нормалните държави, когато един публичен скандал, свързан с корупция, попадне в съда, той намира своето логично (законосъобразно) разрешение и престава да съществува като проблем. В български условия обаче стигне ли до съда, проблемът се трансформира така, че корупцията да остане.

След няколкомесечни усилия държавата успя да си върне граничния контрол на Капитан Андреево, превърнат при управлението на ГЕРБ в частно владение - с цял куп съответни последици. Най-видимите са свързани с въпросителните около качеството на внасяните храни - в България и останалата част от ЕС, както и с явното финансово ощетяване на държавата.

При ГЕРБ държавата трайно е подарила контрола над храните и свързания с тях бизнес на една монополна частна структура със съмнително минало и капацитет. През май кабинетът "Петков" прекрати договора на фирмата "Евролаб 2011", която събира таксите за лабораторни изследвания при контрола на тировете с храни от Турция, и държавата пое тестването на вноса, което е и нейна функция.

Само месец и половина по-късно Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по три отделни дела по жалби на фирмата, че актовете на държавата са незаконни, и даде на частното дружество правата да контролира границата. Паралелно с това и Административният съд в София-град в удивителен синхрон върна фирмата "Евролаб 2011" в държавните имоти, отдадени под наем за смешна спрямо собствените им разноски сума.

Случайно или не, трите дела, които са постъпили във ВАС през седмица и трябвало да бъдат разпределени поотделно, били задържани и разпределени в един и същ ден, с три последователни номера. Случайно или не, и трите попаднали в състави с участието на самия шеф на ВАС Георги Чолаков, който, случайно или не, е считан за назначение на статуквото на ГЕРБ - ДПС в съдебната система - същото, което назначи Цацаров и Гешев.

Ако човек погледне нещата от този ъгъл, всичко някак се изяснява. Същите среди, които дадоха границата на частни интереси, си назначиха съд, който да ги брани. В такава "държава" място за обществени интереси няма.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Щом две съдебни инстанции дават еднотипни определения, които не харесват на Иван Вазов, дали пък да не дадем власт на Капитал (разбирай АзБГ) да реши по свое усмотрение всичко? Авторитаризъм, сър...

    Нередност?
  • 2
    lbf02635322 avatar :-@
    lbf02635322

    явно на "d-r D" не му прави впечатление как са били разпределни делата и кой ги е гледал.
    Простотия до шия, сър...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#2] от "lbf02635322":

    Не си ли чувал, сър, че по това време съдилищата са в отпуска и има едва няколко дежурни съдии? Повече от нормално е, ако и председателят на съда е сред тях, и той да поеме дела.

    А как ще ги реши си е негова работа. Описал е всичките си виждания в мотивите. Ти чел ли си ги?

    Нередност?
Нов коментар