🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банковите акции в Европа отново се сринаха след проблеми с Credit Suisse

Основният акционер на швейцарската банка няма да може да налее повече капитал и книжата й паднаха с 30%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Саудитската банка Saudi National Bank обяви, че няма как да помага повече с капитал заради регулаторни ограничения
  • Арабските капитали от продажби на петрол са солидно концентрирани в швейцарската банка
  • Пазарите са притеснени, че годините на отрицателна доходност по облигациите сега удрят отчетите на банките

След ден на спокойствие европейските борси отново обърнаха посоката и поеха към червените територии. Индексите на водещите пазари се понижават днес с по над 3%, а в основата са банковите акции.

Негативната вълна повлече швейцарската Credit Suisse - акциите й се сринаха в един момент с 25-30% в Цюрих, след като основният притежател на нейни книжа заяви, че не може да инвестира повече в закъсалата банка поради опасност от регулаторни санкции. Застраховките срещу фалит на банката поскъпнаха, което сигнализира притеснения сред инвеститорите, по данни на Bloomberg. Проблемите й са нов щрих към притесненията след фалита на американската SVB от миналата седмица, както и проблемите в още две малки специализирани банки - Signature и отлива на клиенти от криптокредитора Silvergate.

"Не можем да инвестираме повече, тъй като това ще повиши дела ни над 10%, което е регулаторен проблем", коментира председателят на Saudi National Bank Амар Ал Худайри в сряда, цитиран от Reuters.

Саудитскaта банка придоби дял от почти 10% миналата година, след като участва в набирането на капитал на Credit Suisse и се ангажира да инвестира още до 1.5 млрд. швейцарски франка. Арабските капитали са солидно концентрирани в банката. Сред другите големи акционери са регистрирания в Лихтенщайн The Olayan Group на саудитската милиардерка Сулиман Олаян, който притежава 4.93%, Qatar Holding с 5.03%, а американската Blackrock е с 4.07%, както и много дребни и други институционални инвеститори.

В банката от месеци тече сложен процес по преструктуриране, в който тя трябва да се раздели с инвестиционното си поделение и да се съсредоточи основно върху звеното си за управление на богатство.

Втората по големина банка в Швейцария се опитва да се възстанови от поредица от скандали, които подкопаха доверието на инвеститори и клиенти. Изходящите клиентски потоци през четвъртото тримесечие на миналата година нараснаха до над 110 млрд. швейцарски франка (120 млрд. долара), посочва Reuters.

По рано през седмицата главният изпълнителен директор на банката Улрих Кернер заяви, че банката е добре капитализирана с коефициент на ликвидно покритие от 150%. Във вторник Credit Suisse обаче публикува годишния си отчет за 2022 г., в който се посочва, че банката е идентифицирала "съществени слабости" в контрола на финансовото отчитане и все още не е се е справила с изтичането на клиенти.

В момента акциите на Credit Suisse са на историческо ниско ниво и за първи път паднаха под 2 франка за брой, което принуди борсата в Цюрих да спре търговията с тях. Капитализацията на банката вече е едва 7 млрд. франка.

Проблемите й се пренесоха в настроенията на другите европейски борси. Във Франция BNP Paribas и Societe Generale поевтиняват с над 10%, а Credit Agricole е надолу с малко над 6%. В Германия положението не бе по-различно Commerzbank губи почти 9%, а Deutsche Bank близо 8%. В Италия най-големите банки губят по 6-7%.

"Credit Suisse е изолиран случай", казва пред Financial Times Шарлс-Анри Моншо, главен инвестиционен мениджър на Syz Bank. "Но поради регулаторни изисквания банките в Европа бяха притиснати да се заредят с облигации с отрицателна доходност в най-лошия момент. Сега те отчитат нереализирани загуби от това в своите баланси и пазарите се чудят дали Европа може да се сблъска със същия проблем като САЩ", допълва той.

Заради повишението на доходността на облигациите през последната година, провокирано от високите лихви, цените им поеха в обратна посока. Това носи загуби на финансовите компании, като банки, пенсионни, взаимни и други фондове, които ги оценяват в портфейлите си по пазарна стойност.

"Пазарите са полудели. Преминаваме от проблемите на американските банки към такива на европейските банки, преди всичко Credit Suisse", каза пред Reuters Карло Франкини, ръководител на институционалните клиенти в Banca Ifigest в Милано.

Все още няма коментари
Нов коментар