🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Успехът обича провала

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните години част от България - тази, свързана с политиката и държавното управление, е като затворена в странна, паралелна вселена. В нея или нищо не се случва, или това, което се случва, не е това, за което се представя. В броя на "Капитал" тази седмица има по един голям пример и за двете.

Вече месец след парламентарните избори все още няма яснота за това ще има ли правителство и ако да - какво ще е то. След като миналата седмица Бойко Борисов и ГЕРБ поискаха от ПП - ДБ да им представят състав на правителство, за да решат дали да го подкрепят, те направиха това във вторник. Борисов обаче реши, че не го харесва, и сега в паралелната вселена на българската политика започва нов празен оборот. ГЕРБ ще започва преговори с останалите партии за това дали да предлага свой собствен кабинет.

Неуспехът на тази част от преговорите е донякъде очакван, защото мотивите на сериозна част от партиите са различни от тези, които се представят публично. За ГЕРБ е важно да се гарантира, че ключови фигури от партията няма да бъдат разследвани за действията им през последните над 10 години, както и по възможност да запазят контрола си върху държавните активи, регулаторите и съдебната система. Публично заявените цели - съдебна реформа, "Шенген", еврозона и финансова стабилност, обаче влизат в известно противоречие с това. Излизането от него е възможно само с цената на сериозни политически компромиси и това прави намирането на изход трудно. Накратко: шансовете за правителство в рамките на този парламент вече изглеждат по-малки, а вероятността то да бъде доминирано от ПП - ДБ - още по-малка (вижте всичко тук).

В паралелната вселена на българската политика често нещата не са такива, за каквито се представят, и най-добрият пример от тази седмица, изглежда, е взривът до кавалкадата от автомобили, с която се придвижва главният прокурор Иван Гешев. Опитите той да бъде представен като атака от страна на организираната престъпност срещу честен магистрат до момента са изключително неуспешни. Тази история е много важна макар и не толкова заради най-очевидните причините. Фактът, че толкова много хора вярват, че взривът е инсценировка, показва, че прокуратурата на практика е фалирала.

Властта на всяка една държавна институция - нейната сила, възможностите ѝ да прави нещо, се базира не толкова на законите. Те са следствие на доверието, което хората дават на една институция и нейните представители. Без доверието на хората, която и да е институция - от президента до селския кмет, не може да направи нищо. Загубата на доверие е равносилна на фалита на една компания - не са възможни никакви движения.

В момента толкова много хора вярват, че взривът до кортежа на Гешев е бил инсценировка, защото самата прокуратура изглежда като инсценировка на правосъдие. Както бомбата на пътя е била сложена под нивото на пътя и насочена в другата посока, така и прокуратурата е под нивото на престъпността и ако гръмне, то е изцяло в другата посока. Дори и някой наистина да се е опитал да атакува Иван Гешев, тъжният факт е, че сериозна част от хората не могат да го повярват, защото от оглавяваната от него институция са виждали само неубедителни имитации (повече по тази тема тук).

За щастие извън паралелната вселена на политиката и държавното управление се случват и хубави неща. Вижте например опита на една българска компания да създаде нова верига от малки магазини.

Историята за неуспеха на пловдивската фабрика за гумени ръкавици също заслужава внимание, а нейните основатели - уважение. Опитът им беше много амбициозен, а затварянето на производството сега идва само да напомни, че не се проваля само този, който не прави нищо. Преди няколко дни, когато най-голямата до момента ракета на SpaceX се взриви в атмосферата, преди да стигне до Космоса, хората, които се бяха събрали в центъра за управление на полети, започнаха да ръкопляскат с всичка сила. След това обясниха, че опитът, макар и неуспешен, е бил впечатляващ, а взривът им дава възможност да видят грешките си до момента.

Провалът, накратко, е само една от стъпките към успеха. Дано тази логика да важи и за политиката.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 6

    Избори до изхвърляне на проваленото (и зависимо) политическо (и медийно) поколение!

    Нередност?
  • 2
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 1
    • + 3

    Алекси, старията ти има един проблем. :) Нали знаеш какъв е той? Разказваш за Боко и ГРОБ че едни ги приказват, но друго искат… но пропускаш да разкажеш същото и за “новата коалиция” на виладжиите от Созопол, които ти плащат заплатата. Хайде сега, бъдете едни добри прогнози дето се сбъдват и разкажете да драгия баламосан избирател какво точно искат ПП и ДБ, докато говорят пълни глупости, а в някои случаи (Христо Иванов) и нищо не говорят. :) Не че не се досещаме какво искат де, но друго си е Капитал да напише кои сектори и публични активи искат да бъдат овладяни от новата коалиция и спонсорите й (докато още ги има тези спонсори), докато ни говорят за Шенген, главен прокурор, евроатлантизъм и прочие алабализми. :)

    Нередност?
Нов коментар