🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нарушенията с тол системата: Виновните си имат спасители

Дори когато институциите - в слуая Сметната палата, си свършат работата и намерят злоупотребите, се намира някой, който да смачка опита им за законност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако перифразираме британската писателка Джейн Остин и по-конкретно първите редове от "Гордост и предразсъдъци" така, че да отразява българската действителност, те ще звучат така: "Общоизвестна истина е, че всяка институция у нас е сляпа за нарушенията на властта." Въпреки лекото преувеличение и генерализация няма спор, че българските граждани имат непоклатимото усещане, че корупцията и злоупотребите у нас не се наказват. За милиони - няма закони.

Ето че обаче две институции - Агенцията за обществени поръчки и Сметната палата, решили да опровергаят това мислене. В свои становища те посочват пороци в договор на пътната агенция за тол системата за близо 120 млн. лв. Втората съвсем категорично и подробно пише в подробен одитен доклад къде е проблемът, дори открила конкретен нарушител и решила да го глоби. Какво станало обаче - глобата за въпросния шеф на Агенция "Пътна инфраструктура", който е подписал порочния договор, се загубила по пътя. Шефът на Сметната палата бил уволнен от поста си внезапно и изненадващо с благословията на триото ГЕРБ, БСП и ДПС, а новото ръководство на одитната институция смачкала производството срещу пътния шеф и отменила глобата.

И ето така, дори когато институциите ни изненадат и си свършат работата, се намира някой, който да смачка опита им за законност. Тази история е само един пример от много, останалите вероятно просто не са станали публични. Тя е илюстрация на това колко трудно може да се вкара ред или поне някаква бегла справедливост в контролните органи, за да се спазват законите и да не се злоупотребява с властта. Отпорът съществува и той е сериозен. Въпросът е дали като в приказките може да се очаква щастлив край.

Все още няма коментари
Нов коментар